LO-nestleder Steinar Krogstad: ­– Norsk industri taper om det blir «Norge først» i strømsaken

I det industritunge Fellesforbundet er mange sterkt kritiske til at LO-ledelsen ikke krever hardere tiltak for å sikre billig strøm til norske industribedrifter. Men LO-nestleder og tidligere nestleder i Fellesforbundet Steinar Krogstad mener kraftopprøret er både naivt – og mot industriens egne interesser.

LO-nestleder Steinar Krogstad mener deler av strømopprøret er et kamuflert forsøk på å skape debatt om EØS.
LO-nestleder Steinar Krogstad mener deler av strømopprøret er et kamuflert forsøk på å skape debatt om EØS.Foto: Bernt Sønvisen / Arbeiderpartiet
Hans Andreas Starheim

Under årets LO-kongress raste debatten om strømpriser, utenlandskabler og ACER. Men da avstemningen kom, ble forslagene fra kraftopprørene som krevde politisk kontroll over strømpriser og krafteksport, stemt ettertrykkelig ned. Likevel stilnet ikke kritikken.

– Strømstøtte er vel og bra, men skal vi altså fortsette å kurere pest og kolera med plaster og paracet? Jeg beklager at det ikke kom tydeligere signaler fra LO-kongressen, sa den markante industritillitsvalgte Atle Tranøy til Frifagbevegelse.

Tranøy, og svært mange av de andre strømopprørne, kommer fra det industritunge Fellesforbundet. Det gjør også Steinar Krogstad, som inntil han ble valgt som andre nestleder i LO på årets LO-kongress, var nestleder i Fellesforbundet. Altinget har intervjuet Krogstad om:

  • Strømopprøret i Fellesforbundet
  • ACER
  • Strømdemonstrasjonene foran Stortinget
  • Forholdet mellom LO og Arbeiderpartiet

Les også

Megafon for en misnøye

– Med tanke på kritikken som er kommet mot LO-ledelsen etter kongressen kan det virke som det er en strekk i laget når det gjelder hvordan strømkrisen skal håndteres i LO?

– Når du sier «kritikk etter kongressen», så vil jeg kanskje like mye si at det er noen som ønsker en omkamp om det kongressen fattet vedtak om. Og det er relativt gjenkjennelig, både det som kommer og hvem det kommer fra, sier Steinar Krogstad.

– Tenker du at dette er en marginal gruppe?

– De som reiser kritikken og som organiserer kritikken, er en marginal gruppe. Men i den grad de representerer medlemmer som føler frustrasjon på grunn av høye strømpriser, så er ikke det en marginal gruppe. Da er det veldige mange.

Krogstad kom til LO-ledelsen fra rollen som nestleder i Fellesforbundet. Her sammen med forbundsleder Jørn Eggum og forbundssekretær Clas Haarek Delp på Fellesforbundets landsmøte i 2019.
Krogstad kom til LO-ledelsen fra rollen som nestleder i Fellesforbundet. Her sammen med forbundsleder Jørn Eggum og forbundssekretær Clas Haarek Delp på Fellesforbundets landsmøte i 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB

LO-nestlederen mener strømopprørerne har lykkes i å være en effektiv megafon for den dype frustrasjonen over de høye strømprisene, som rammer både privatøkonomi og mange store industriarbeidsplasser. Men han mener at agendaen som ligger bak opprøret er mer sammensatt.

­– Industriaksjonen var nok bredere da den startet. Men her er det en del folk som har drevet med aksjoner i lenger tid, med litt flere hatter. For en del er dette egentlig en kamuflert EØS-diskusjon.

Det er en underliggende skyggedebatt om EØS, som nå har fått en ny overskrift

Steinar Krogstad
Andre nestleder i LO

– Er det tilfeldig at dette kommer fra ditt forbund, Fellesforbundet?

– Fellesforbundet har mange bedrifter hvor strømprisen utgjør en stor del av utgiftene. Men i tillegg har de sterkeste stemmene blant LO-forbundene mot EØS også vært i Fellesforbundet. Det har ikke oppstått bare med strømprisen, det er en underliggende skyggedebatt om EØS, som nå har fått en ny overskrift. Men det er en del av de samme folka, sier Krogstad.

­– Jørn Eggum er nok den forbundslederen som har den mest utfordrende situasjonen, sier han, med referanse til den sittende lederen i Fellesforbundet.

– Fellesforbundet er jo et veldig bredt forbund. Det er en enorm forskjell på hotell- og restaurant, og hverdagen der, og i kraften på stemmene fra industri og bygg. Skal du favne bredden i dette, har du en bra oppgave. Du har nok en større oppgave i Fellesforbundet enn de aller fleste andre forbund.

Mener norsk industri taper på «Norge først»

Mens LO selv sitter i den regjeringsnedsatte energikommisjonen, som skal levere sine anbefalinger etter jul, så har flere veteraner i fagbevegelsen deltatt i den alternative energikommisjonen som allerede har lagt frem sin rapport. Blant medlemmene her er tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla.

­– Hvor mye irritasjon skaper det at tidligere LO-ledere som Gerd-Liv Valla og Roar Flåthen står på utsiden og kommenterer den pågående strømsituasjonen?

Vi får vel se positivt på at tidligere LO-ledere fortsatt er samfunnsengasjerte, og vi deler engasjementet om kraft- og energisituasjonen. Så får vi se om den alternative energikommisjonen foreslår tiltak LO kan støtte. Så langt ser det ut som det mangler en erkjennelse av den bakenforliggende årsaken til situasjonen i Norge, men spesielt innen EU – behovet for mer energi, overgangen til mer bærekraftige, men mindre væravhengige energikilder, og krigen i Ukraina.

Vi får vel se positivt på at tidligere LO-ledere fortsatt er samfunnsengasjerte

Steinar Krogstad
Andre nestleder i LO

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla deler ut et skriv fra alternativ energikommisjon til Lars Haltbrekken (SV) og Bjørnar Moxnes (R) utenfor Stortinget i forbindelse med det ekstraordinære strømmøtet i september.
Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla deler ut et skriv fra alternativ energikommisjon til Lars Haltbrekken (SV) og Bjørnar Moxnes (R) utenfor Stortinget i forbindelse med det ekstraordinære strømmøtet i september. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Han mener at inntil vi får rettet opp kraftbalansen med mer produksjon, finnes det bare to valg: Enten å la markedet regulere prisene slik at forbruket går ned, eller rasjonering av strømmen. Han tror norsk industri har lite å vinne på tiltakene som strømopprørerne ber om.

– I beredskapsplanene til Tyskland er bilindustrien på lista over de som skal stenges ned, hvis det blir kraftkrise i vinter. Det er krefter som argumenterer med at «krafta er vår» og mener avtalene må endres til at vi kan importere og eksportere når vi har behov. Det er både naivt, og et feil signal å sende til et EU hvor både forbrukere og bedrifter har betydelig større utfordringer enn vi har. Egentlig har jo vi en egeninteresse av at tysk bilindustri ikke stenger ned, men kjøper eksportvarene våre.

Fagforeningsfaner på amper strømdemonstrasjon

Krogstad trekker frem det som skjedde under en demonstrasjon arrangert av Industriaksjonen i september. Industriaksjonen er en aksjonsgruppe som ble etablert av en rekke industritillitsvalgte i 2019, som en reaksjon på at Norge tilknyttet seg ACER.

Demonstrasjonen tidligere i høst vakte en del oppmerksomhet etter at mange av de fremmøtte buet på Sp-politiker Geir Pollestad fordi han under en appell nevnte at det er krig i Europa. Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» var medarrangør for demonstrasjonen.

Jeg tror nok noen av de som hadde båret frem fagforeningsfanene følte seg litt ille berørt 

Steinar Krogstad
Andre nestleder i LO

– Det er ikke bra. Både koblingen med Facebookgrupper med nasjonalistiske islett, men også deler av argumentasjonen som finnes i våre egne rekker – «krafta er vår», som kan oversettes til «Norge først» – det er ikke vi begeistra for, sier Krogstad.

– Men én ting som er vanskelig å ikke legge merke til i videoen der Pollestad ble buet, er at hele plassen var omkranset av fagforeningsfaner. Hva tenker du om det?

– Jeg syns det er et fælt bilde. Og så kan en jo ha mistanke om at det her har stått noen fra disse Facebookgruppene og hissa opp. Jeg håper og tror at det var disse som lagde bråk også fremfor Stortinget. Men bildet av fagforeningsfanene i denne settingen, det er ikke bra. Og jeg tror nok noen av de som hadde båret frem fanene følte seg litt ille berørt også.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) bues av demonstranter på Eidsvolls plass. I bakgrunnen vaier fagforeningsfaner.
Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) bues av demonstranter på Eidsvolls plass. I bakgrunnen vaier fagforeningsfaner. Foto: Skjermdump Youtube

ACER-kritikken stilnet i LO

I tiden rundt den norske tilslutningen til ACER var det ikke bare Industriaksjonen som mobiliserte mot det europeiske energibyrået. I 2018 sa sekretariatsmøtet i LO nei til ACER, med klare vedtak fra blant andre Fellesforbundet og Fagforbundet i ryggen. Men Steinar Krogstad mener ikke at vedtaket fra sekretariatsmøtet den gangen var et endelig nei.

– Det vedtaket LO-sekretariatet gjorde, og det vet jeg for jeg var der selv, var et «føre var»-vedtak. Hvis ACER skulle utvikle seg til å bli noe annet, som kunne styre over nasjonal politikk, så vil vi ikke være med på det. Men den endelige energipakken ble betydelig mer moderat enn utkastet var, hevder han.

Jeg skjønner overhodet ikke strategien til Nei til EU om å gå til Høyesterett

Steinar Krogstad
Andre nestleder i LO

Og da LO leverte sin høringsuttalelse om elektrisitetsmarkedsregelverket i EUs nye energipakke i 2020, gikk de langt i å frikjenne ACER for kritikken som er blitt rettet mot byrået. Det slås fast at ACER ikke har myndighet til å gripe inn i om norske myndigheter skal gi konsesjon til et kabelprosjekt eller ikke, eller til å overprøve grunnleggende nasjonale ressursforvaltning.

– En har med seg inn i alle slike høringssvar at vi ikke kan akseptere at noe overstyrer vår egen nasjonale politikk. Da sjekker vi ut om det er noe her, og vi konkluderer med at det er det ikke. Jeg skjønner overhodet ikke strategien til Nei til EU om å gå til Høyesterett. Jeg klarer ikke å se at det finnes noe overføring av nasjonal myndighet, sier Krogstad.

Trenger styringspartiet Arbeiderpartiet

– Én kritikk i denne debatten har vært at LO har lagt seg under Arbeiderpartiets partipisk i strømsaken. Det snakkes jo ofte om hvor mye makt LO har i Ap, men i hvilken grad har Ap makt i LO?

– Når du jobber såpass tett, så er det i alle fall en innflytelse begge veier. Men jeg vil påstå at LOs innflytelse er større. Men det er jo en større pakke. Hvis vi har en regjering som vi mener leverer, så tar vi jo ikke kamper på absolutt alt.

Etter at regjeringen i år la frem sitt forslag til statsbudsjett, var sjefsøkonom i LO Roger Bjørnstad raskt ute med å kritisere regjeringen for å ha endret arbeidsgiveravgiften uten å involvere partene i arbeidslivet. Underveis i budsjetthøsten har det likevel virket som om LO og regjeringen raskt ble enig om å ta dette på kammerset, med en forventning om at det ryddes opp før neste statsbudsjett.

­– Jeg ser kanskje ikke for meg at LO ville vært like forsonende om det var regjeringen Solberg som hadde gjort et slikt grep?

– Det har du nok helt rett i. Vi sitter jo i en situasjon hvor vi prøver å lage et bilde av hvilken vei dette statsbudsjettet går – hva som er totalen. Når vi har akseptert at dette må være et ganske stramt budsjett, at det er en annen situasjon enn da de gikk inn i regjering, så har vi akseptert at samla sett så er det blitt gjort en del store grep som er viktig for oss. Men inni der er det nok en del ting vi gjerne skulle vært i dialog om.

Vi er avhengig av å ha partier som tar inn våre saker i sine partiprogram

Steinar Krogstad
Andre nestleder i LO

Han viser til hvordan fagbevegelsen jobber i mange andre europeiske land, hvor det ikke finnes et fagpolitisk samarbeid som i Norge.

– Det en ser der er at mange av de forbundene er veldig langt fra politisk innflytelse. Så når de skal reagere så tenker de mye mer på kampanjer, demonstrasjoner, for å skape oppmerksomhet om sakene. Det er den eneste kanalen de har for å legge press på politikerne for å få dem til å gjøre noe.

– Hva ville det da bety for norsk fagbevegelse dersom oppslutningen om Arbeiderpartiet skulle forvitre og ikke lenger være dominerende?

– For det første så ville vi ha kjempet imot. Det er ikke bare at Ap svekkes. Vi er avhengig av å ha partier som tar inn våre saker i sine partiprogram, og som er i stand til å utgjøre et flertall – det vil si som kan få regjeringsmakt.

Han mener det for øyeblikket ikke finnes noe alternativ til Arbeiderpartiet som styringsparti på norsk venstreside.

­– Hvis du ser på den blokka på venstresida som lytter mest til oss, så er det ingen så langt jeg har sett som har noen ambisjoner om å bli et nytt styringsparti. Deres ambisjoner så langt er å forholde seg til Ap som et styringsparti. Det kan jo bli en spesiell situasjon dersom styringspartiet har 20 prosent, og de til venstre som bare skal forholde seg til styringspartiet også har 20 prosent. Det ville nok gjøre situasjonen betydelig vanskeligere.

Steinar Krogstad er selv medlem i Arbeiderpartiet, og for tiden vararepresentant til Stortinget for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag.

 

Les også

  

Omtalte personer

Jørn-Henning Eggum

Forbundsleder, Fellesforbundet

Steinar Krogstad

Andre nestleder i LO

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00