Debatt

Løvstad: Når tidevannet går ut neste år, kan vi se hvem som har badet nakne

De neste årene skal bærekraftigheten til flere hundre norske selskaper måles, kvantifiseres og vises fram. Det er på høy tid. Når bærekraft tilskrives reell verdi, øker også motivasjonen for reell handling, skriver Hanne Løvstad, leder for klima- og bærekraftstjenester i PwC.

«Nye rapporteringskrav vil bli omfattende. Samtidig ser vi store oppsider for selskapene. Nye krav gjør at virksomhetene kan vise frem en mye større bredde av selskapets verdiskapning. Og de som leverer, vil belønnes,» skriver Hanne Løvstad, leder for klima- og bærekraftstjenester i PwC.
«Nye rapporteringskrav vil bli omfattende. Samtidig ser vi store oppsider for selskapene. Nye krav gjør at virksomhetene kan vise frem en mye større bredde av selskapets verdiskapning. Og de som leverer, vil belønnes,» skriver Hanne Løvstad, leder for klima- og bærekraftstjenester i PwC.Foto: Benjamin A. Ward
Hanne Løvstad
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Fra og med neste regnskapsår skal flere av Norges største selskaper levere sine bærekraftsrapporter i henhold til nye EU-krav. EU-direktivet «Corporate Sustainability Responsibility Directive» (CSRD), pålegger selskapene å levere sine bærekraftsrapporter med samme kvalitet og prioritet som selskapenes finansielle rapportering. Målet er at informasjonen som gis skal være sammenlignbar, pålitelig og lett for interessenter å finne. Fremover vil selskapenes innsats på bærekraft bli synligere, samtidig som det blir vanskeligere å grønnvaske.

Vi tror innføringen av CSRD kan bli den utløsende mekanismen som får markedet til å tilpasse seg, og øke motivasjonen til selskapene for å ta de smertefulle, men nødvendige grepene.

En god nyhet

Den amerikanske investeringsguruen Warren Buffet har sagt at «Det er når tidevannet går ut at vi kan se hvem som har badet nakne». Innføringen av CSRD vil vise oss hvilke selskaper som tar bærekraft på alvor, og som har rustet seg med våtdrakt og livbøye for å tåle den kraftigste stormen i vår tid.

Gjennom EUs Due Diligence Act vil bedrifter holdes ansvarlig for egen rapportering og, i verste fall, sanksjoneres om de bryter med dem. Due Diligence Act virker som Åpenhetsloven og sikrer at forbrukere, politikere, journalister mfl. kan kreve svar på om selskapenes virksomhet er i tråd med egenrapporteringen gjennom CSRD.

Innføringen av CSRD vil vise oss hvilke selskaper som tar bærekraft på alvor, og som har rustet seg med våtdrakt og livbøye for å tåle den kraftigste stormen i vår tid.

Hanne Løvstad
Leder for klima- og bærekraftstjenester, PwC

En god nyhet er at de nye bærekraftsrapportene vil gi ledelsen, styret og lovgivere helt nye vurderingskriterier, som igjen gir muligheter for bedre beslutninger og tiltak.

Innsikten skal også gjøre det enklere å kanalisere kapital til bærekraftige aktiviteter og prosjekter. Gjennom et felles sett med standarder fra EU (ESRS), vil investorer over hele Europa få rammene de trenger for å kunne sammenligne og rangere selskaper opp mot hverandre. Det kan bli et viktig insentiv for selskapene til å sikre pålitelig rapportering, men også gode bærekraftstall. 

Les også

Det som tallfestes, blir gjort

Realiteten er at næringslivet må kutte drastisk i sine utslipp de neste årene. I høst lanserte vi vår Klimaindeks, som viser at bare ni av Norges 100 største selskaper kutter utslipp i tråd med Parisavtalen. Sammen med Skift har vi også utarbeidet en bærekraftsrapport som måler Skift-medlemmenes totale klimaavtrykk. Også denne bekrefter at det er mye som gjenstår.

EUs klimaovervåkningstjeneste C3S publiserte for kort tid siden svært urovekkende tall. Den viser, sammen med tall fra tilsvarende fagorganer, at det haster å gjennomføre store klimakutt. I hele fem måneder på rad har det blitt satt varmerekorder over 1,5-gradersmålet nedfelt i Parisavtalen. Allerede nå er det ganske sikkert at 2023 blir det varmeste året noensinne målt. Dette, sammen med fortsatt høye utslipp av kjemikalier, forsøpling og uansvarlig håndtering av avfall, gjør at det er et langt lerret å bleke før vi når bærekraftsmålene våre. 

Det er de bærekraftige strategiene og valgene som er den tydeligste veien til lønnsomhet i fremtiden. 

Hanne Løvstad
Leder for klima- og bærekraftstjenester, PwC

Nye rapporteringskrav vil bli omfattende. Samtidig ser vi store oppsider for selskapene. Nye krav gjør at virksomhetene kan vise frem en mye større bredde av selskapets verdiskapning. Og de som leverer, vil belønnes. I kapitalmarkedet, og i arbeids- og forbrukermarkedet. Godt bærekraftsarbeid og pålitelig rapportering vil bygge tillit, bedre omdømme, gi bedre låne- og finansieringsmuligheter, større mulighetsrom for gode samarbeidsavtaler, og kan også virke innovasjonsfremmende, fordi det krever kontinuerlig forbedring og tilpasningsevne.

Vårt råd for neste års strategiarbeid, er å sette godkjente klimamål (Science-Based Targets). I vår nasjonale Klimaindeks ser vi at det gir bedre resultater og utslippskutt. Det som tallfestes, blir gjort! Det er de bærekraftige strategiene og valgene som er den tydeligste veien til lønnsomhet i fremtiden. Selskapene som nå bruker EUs bærekraftsdirektiv slik det er ment – fra innsikt til handling, vil få et fortrinn i markedet. 

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024