Debatt

Norsk Bergindustri: Mineralstrategien – kun et uforløst potensial?

Totalt sett bidrar dessverre ikke regjeringens mineralstrategi til å utløse flere prosjekter etter vår mening. Til det er den for lite konkret og forpliktende, og det gjenstår fortsatt å se om det følger med budsjettmidler som kan bidra til en operasjonalisering av strategien. Samtidig har Norge alle forutsetninger for å spille en viktig rolle i å sikre økt selvforsyning av råvarer i Europa, skriver Anita Hall, generalsekretær i Norsk Bergindustri.

Vi håper og forventer at Norge vil være en aktiv bidragsyter og medspiller i EUs nye råvarepolitikk. Landet vårt sitter på store mineralressurser og vi har en betydelig prosessindustri som leverer viktige metaller til europeiske markeder. Nå haster det, skriver Anita Helene Hall, generalsekretær i Norsk Bergindustri.<br>
Vi håper og forventer at Norge vil være en aktiv bidragsyter og medspiller i EUs nye råvarepolitikk. Landet vårt sitter på store mineralressurser og vi har en betydelig prosessindustri som leverer viktige metaller til europeiske markeder. Nå haster det, skriver Anita Helene Hall, generalsekretær i Norsk Bergindustri.
Foto: Norsk Bergindustri
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Regjeringen har nylig fremlagt sin mineralstrategi. I forkant av fremleggelsen var Norsk Bergindustri sine forventninger en nærmere konkretisering av hvordan og hvor raskt regulatoriske flaskehalser fjernes, og ikke minst hvordan tilgang til relevant finansiell risikokapital kunne realiseres. 

Dessverre var strategien lite konkret på dette. Når vi kjenner dagens lange og til dels uforutsigbare prosesser for godkjenning, frykter vi at næringens uforløste potensial forblir nettopp det.

Mer penger på bordet

Hvis regjeringen skal oppfylle sine ambisjoner i strategien, må det for det første legges mer penger på bordet. Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) og Norges geologiske undersøkelse (NGU) er begge gitt sentrale roller for å få frem prosjekter hurtigere.  

Statsbudsjettet for 2024 må gi en retning.

Anita Helene Hall
Generalsekretær, Norsk Bergindustri

Statsbudsjettet for 2024 er første anledning, og vi forventer tydelige svar. Samtidig har bransjen lenge etterlyst penger til finansiell risikoavlastning i form av et fond/selskap og lignende. Regjeringen har riktignok adressert dette i sin strategi, men unnlater å fortelle mer konkret om når og hvordan. Statlig risikoavlastning i tidlig fase er avgjørende for å kunne realisere nye mineralprosjekter.

Statsbudsjettet for 2024 må gi en retning. 

Les også

Savner norsk tilsvar på EUs råvareforordning

Samtidig legger EU lista høyt ved sitt forslag til råvareforordning, Critical Raw Materials Act (CRMA). Innen 2030 skal de samlet utvinne minst 10 prosent, og prosessere minst 40 prosent, av sitt eget behov for strategisk viktige råvarer. CRMA er under arbeid og forventes implementert neste år. EU har vært tydelige på å definere måltall for egen utvinning og prosessering. Samtidig som de setter klare mål for varighet på tillatelsesprosesser (utvinning/prosessering).

Norsk Bergindustri savner regjeringens tilsvar på EUs høye, men også konkrete ambisjonsnivå. Vi konstaterer at CRMA er EØS relevant, og det vil legge føringer for Norge.

Uklokt å vurdere forbud mot deponiløsning

Regjeringen varslet allerede før jul i fjor et hurtigspor for kritiske mineralprosjekter. Det støttes, men vi ber regjeringen unngå at mineraler som faller utenfor kategorien, ikke havner på et «sidespor». Det er viktig at slike prosjekter som ellers kan ha stor betydning for vår forsyningssikkerhet, ikke blir utsatt for ytterligere forsinkelser. 

Vi mener det er uklokt å vurdere forbud mot en deponiløsning som kan være best for miljøet.

Anita Helene Hall
Generalsekretær, Norsk Bergindustri

Norsk Bergindustri støtter videre regjeringens ambisjoner om å minimere bruken av overskuddsmasser gjennom blant annet økt forskning. Samtidig betinger økt gjenbruk av overskuddsmasser at også annen industri ser muligheter og tar i bruk avgangsmassene fra mineralnæringen. Et nytt ekspertutvalg foreslås nedsatt for å se på nye miljøkrav for deponering, herunder vurdere fremtiden til sjødeponi. Vi mener det er uklokt å vurdere forbud mot en deponiløsning som kan være best for miljøet. 

Les også

For lite konkret og forpliktende

Totalt sett bidrar dessverre ikke regjeringens mineralstrategi til å utløse flere prosjekter etter vår mening. Til det er den for lite konkret og forpliktende og det gjenstår fortsatt å se om det følger med budsjettmidler som kan bidra til en operasjonalisering av strategien.

Samtidig har Norge alle forutsetninger for å spille en viktig rolle i å sikre økt selvforsyning av råvarer i Europa. Vi håper og forventer at Norge vil være en aktiv bidragsyter og medspiller i EUs nye råvarepolitikk. Landet vårt sitter på store mineralressurser og vi har en betydelig prosessindustri som leverer viktige metaller til europeiske markeder. Nå haster det. 

Vi håper og forventer at Norge vil være en aktiv bidragsyter og medspiller i EUs nye råvarepolitikk.

Anita Helene Hall
Generalsekretær, Norsk Bergindustri


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00