Nystartet oljenettverk i MDG: – Vi er også et parti for dem som jobber i olje- og gassbransjen

MDG-politiker Andreas Ormevik får høre at MDG er «feil parti for alle som jobber i oljenæringen». Det avviser han og forteller at partiet har startet opp et oljenettverk. De mener det er helt nødvendig med en politisk plan for å omstille arbeidstagere i olje- og gassbransjen.

– Vi er forbi at mange jobber hele karrieren i olje- og gass, sier Andreas Ormevik som er et sentralt medlem i MDGs nyoppstartede oljenettverk.
– Vi er forbi at mange jobber hele karrieren i olje- og gass, sier Andreas Ormevik som er et sentralt medlem i MDGs nyoppstartede oljenettverk.Foto: Privat
Christina Guldstad

– Miljøpartiet De Grønne er også et parti for dem som jobber i olje- og gassbransjen, sier Andreas Ormevik til Altinget.

Han er 1. kandidat for MDG i Øygarden kommune, ikke så langt utenfor Bergen. I tillegg er han et sentralt medlem i partiets nyoppstartede oljenettverk.

– Øygarden kommune er en av de mest oljestyrte kommunene i landet. Når jeg er ute og driver valgkamp så får jeg høre at MDG er feil parti for alle som jobber i oljenæringen, sier Ormevik.

Det er ingen i MDG som er imot oljearbeiderne eller kompetansen deres. Vi mener problemet er på nasjonalt nivå hvor vi ikke ser en kursendring.

Andreas Ormevik (MDG)
1. kandidat, Øygarden

– Men det er absolutt ikke sånn. Vi er mange fagfolk med teknisk utdanning i MDG. Det er ingen i partiet som er imot oljearbeiderne eller kompetansen deres. Vi mener problemet er på nasjonalt nivå hvor vi ikke ser en kursendring, legger han til.

– Må styre avviklingen

Ifølge Ormevik må det bli mer lønnsomt å satse alternativt, gjerne med støtteordninger i en periode, slik at aktiviteten vris til mer klimavennlige yrker.

– Vi må fra politisk hold styre avviklingen av oljeplattformene. Det må være lønnsomt å stenge ned felt, fremfor å holde liv i dem lengst mulig, sier han og legger til:

– Jeg ønsker at politikerne stimulerer til verftsindustri og løsninger for havvind.

Vanskelig å finne andre

Han trekker frem at oljenettverket til MDG er et internt nettverk for medlemmer i partiet som har tilknytning til oljebransjen.

– Enten det er leverandørindustrien, de som jobber som operatører på plattformene, eller sånne som meg som driver med planlegging og logistikk, sier Ormevik.

Det er vanskelig å finne frem til andre medlemmer i MDG som er tilknyttet olje- og gassbransjen, siden det ikke er olje- og gass man forbinder med MDG.

Andreas Ormevik (MDG)
1. kandidat, Øygarden

– Det er vanskelig å finne frem til andre medlemmer i MDG som er tilknyttet olje- og gassbransjen, siden det ikke er olje- og gass man forbinder med MDG, legger han til.

Vil være en kunnskapsbank

Han opplever at oljenettverket som startet opp rundt påsketider i år har bidratt til mer synlighet.

– Vi ønsker å være en kunnskapsbank for dem som ønsker å lære mer, snakke om og utvikle ny oljepolitikk i partiet vårt. Vi skal oppdatere og justere politikken vi har på olje- og gass inn mot lokalvalget i høst og til programprosessen for neste partiprogram, sier Ormevik.

Vi ønsker å være en kunnskapsbank for dem som ønsker å lære mer, snakke om og utvikle ny oljepolitikk i partiet vårt.

Andreas Ormevik (MDG)
1. kandidat, Øygarden

– Hva er de viktigste momentene dere fronter?

– Olje- og gassnæringen binder opp veldig mange folk, ressurser og kompetanse for å lete etter nye felt. Mange felt i Norge har lav produksjon, men fortsatt mange ansatte. Det må komme en politisk plan for omstillingen av disse menneskene, sier Ormevik og legger til:

– Mange felt planlegges nedstengt de neste 10-15 årene. Da vil tusenvis av arbeidsplasser forsvinne og de ansatte må omstilles til nye bransjer. Vi ønsker en konkret handlingsplan for hvordan oljearbeiderne skal brukes videre.

«Oljepolitikk for en ny tid»

Oljenettverket i MDG har sendt følgende punkter i en resolusjon til landsstyret (punktene er forkortet):

  1. Mange områder av norsk sokkel er i ferd med å tømmes for olje og gass. Arbeidet med å erstatte arbeidsplassene må begynne snart og skje i samarbeid med næringen. Vi må sikre at verdensledende kompetanse bevares og videreutvikles.
  2. Fem oljefelt og fem gassfelt står for over halvparten av den årlige produksjonen av olje og gass, som betyr at veldig mange felt produserer veldig små volum med veldig høy ressursbruk. Vi foreslår en produksjonsavgift som differensieres basert på klimagassutslippene fra produksjonen, noe som vil gjøre det mer lønnsomt å heller stenge ned gamle felt i «halefasen» av produksjonen, noe som vil ha en stor og umiddelbar effekt på norske klimagassutslipp uten at vi trenger å elektrifisere med strøm fra land.
  3. Norge må fortsette å levere gass til Europa på kort sikt, men akselererte planer for omstilling i Europa gjør at prognosene for norsk olje- og gasseksport nå er kraftig redusert fra 2035 og i tiden fremover.
  4. Ressursregnskapet for norsk sokkel viser at det nå begynner å gå tomt for uoppdagede ressurser. Samtidig har vi et enormt behov for plugging av gamle brønner. Disse ressursene må frigjøres, og en plan for plugging må iverksettes snarlig.

Ormevik mener det er naturlig å se til nye maritime næringer, verftsindustri, utviklingen av ny energi som havvind.

– Alt dette vil kreve mye folk. I tillegg må vi plugge gamle oljefelt på en skikkelig måte. Vi mener vi må bruke folk på å plugge gamle felt, fremfor å lete etter nye. Dette arbeidet er langt på overtid, sier han.

– Et stort antall brønner må plugges permanent, skriver Teknisk Ukeblad.

Vi mener vi må bruke folk på å plugge gamle felt, fremfor å lete etter nye. Dette arbeidet er langt på overtid.

Andreas Ormevik (MDG)
1. kandidat, Øygarden

De viser til tall fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass (Norog) som mener at det kan være godt over 3000 brønner som ikke er plugget. De har regnet seg frem til at prisen vil komme opp i 360 milliarder kroner for å plugge disse brønnene. Under forutsetning av at pluggingen av en brønn tar 60 dager og at den gjennomsnittlige dagraten er på to millioner kroner på en rigg.

– Arbeidsplasser i fare

– Er «olje- og gasshodene» klare for omstilling?

– Jeg tror mange er det. Mange ser at industrien er på hell mange steder. Mye er planlagt nedstengt om fem-ti år. Oljeprisfallet i 2014/2015 viser at vi er sårbare, selv med høy aktivitet, fordi faktorer utover vår kontroll kan snu oljeprisene, sier Ormevik og fortsetter:

– Mange vet at de må finne annet arbeid, arbeidsplassene er i fare og det blir ikke mindre usikkerhet. Det krever omstilling. Vi er forbi at mange jobber hele karrieren i olje- og gass, sier Ormevik. 

– Kompetanse, kunnskap og rapporter

– Hvorfor er MDG riktig parti for deg?

Jeg liker den kunnskapsbaserte tilnærmingen til politikk. Der vi henter inn kompetanse, kunnskap og rapporter fra fagfolk og utarbeider politikken utifra det.

Andreas Ormevik (MGD)
1. kandidat, Øygarden
– Jeg liker den kunnskapsbaserte tilnærmingen til politikk. Der vi henter inn kompetanse, kunnskap og rapporter fra fagfolk og utarbeider politikken utifra det, sier Ormevik og fortsetter:

– Dessuten er jeg glad i den klassiske grønne delen av partiet. Jeg er opptatt av naturvern, at vi heller må leve mer i pakt med naturen enn på bekostning av ressursene rundt oss.

Ormevik forteller at det for ham er MDG som best ivaretar disse hensynene.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00