Støres nye regjeringskabal er kontroversiell – slik ser den ut til å bli

For første gang i Jonas Gahr Støres regjeringsperiode gjør han utskiftninger som ikke utelukkende er begrunnet i at noen må gå. Særlig utenriksminister Anniken Huitfeldts fratreden er kontroversiell. I klima- og miljødepartementet kan det være duket for en nykommer, og regjeringen får en egen digitaliseringsminister.

Kan bli Støres nye ministre: Det ligger an til stor utskiftning i regjeringen mandag. Andreas Bjelland Eriksen (øverst til venstre) kan bli ny klimaminister, Karianne Tung blir ny digitaliseringsminister, Espen Barth Eide blir ny utenriksminister, Cecilie Myrvold ligger an til å bli fiskeriminister, Kari Nessa Nortun får kunnskapsministerposten, mens Tonje Brenna blir arbeids- og sosialminister. 
Kan bli Støres nye ministre: Det ligger an til stor utskiftning i regjeringen mandag. Andreas Bjelland Eriksen (øverst til venstre) kan bli ny klimaminister, Karianne Tung blir ny digitaliseringsminister, Espen Barth Eide blir ny utenriksminister, Cecilie Myrvold ligger an til å bli fiskeriminister, Kari Nessa Nortun får kunnskapsministerposten, mens Tonje Brenna blir arbeids- og sosialminister. Foto: Montasje: Altinget/NTB/Stortinget
Veslemøy Hedvig Østrem

Tidlig denne uken, trolig allerede mandag formiddag, er det duket for ekstraordinært statsråd. Jonas Gahr Støre er ventet å ha med seg et ganske omfattende knippe med nye ministre ut på slottsplassen – og noen i nye roller. 

De siste dagene har det vært jobbet på spreng, og de siste detaljene ble klare først i helgen. Med den nye kabalen kommer flere representanter fra en yngre generasjon inn som Aps statsråder.  

Flere av utskiftingene er kontroversielle. Utenriksminister Anniken Huitfeldt blir skiftet ut mot sin vilje, og etter det Altinget erfarer har hun kjempet for å bli sittende. Nå knyttes det spenning til hvordan statsminister Jonas Gahr Støre vil grunngi denne utskiftningen, ettersom han i august sa han hadde tillit til henne etter akskjehandel-saken – der hennes ektemann hadde bidratt til at hun var «uvitende inhabil» i flere saker. Etter at Erna Solbergs tilsvarende sak ble rullet opp etter valget, har flere pekt på at Huitfeldt burde få avløsning. 

Skjæran må vike for nye krefter

Bjørnar Skjæran blir også skiftet ut, etter det Altinget erfarer mot sitt eget ønske. Han mistet også nestlederrollen i vår. 

I innspurten av kabal-leggingen kjempet Oslo Ap for å få en sentral ministerpost til Raymond Johansen. Det får han ikke, får Altinget oppgitt fra informerte kilder, noe som har vakt skuffelse i flere deler av partiet. Johansen tapte også makten i Oslo ved valget, og kan dermed være på vei ut av rikspolitikken. 

Barth Eide utenriksminister – ny klimaminister fra «oljå»

Etter det Altinget erfarer er Andreas Bjelland Eriksen den som nå ligger an til å bli ny klima- og miljøminister. Altinget har fått opplysninger om at nåværende klima- og miljøminister Espen Barth Eide blir ny utenriksminister. 

Barth Eide var utenriksminister og forsvarsminister i Stoltenberg-regjeringen. Han har også en bred utenrikspolitisk bakgrunn, og var fra 2014 til 2017 visegeneralsekretær i FN og Kypros-spesialrådgiver for FNs generalsekretær Antonio Guterres. Han har også vært en av de administrerende direktører i Verdens økonomiske forum. I høst har han fått rollen som en av sjefsforhandlerne under COP28 i Dubai. 

Andreas Bjelland Eriksen er i dag statssekretær i Olje- og energidepartementet.

Mulig påtroppende klima- og miljøminister Aleksander Bjelland Eriksen møtte Nikolai Astrup (H) til debatt i Altinget-teltet under Arendalsuka i august under ledelse av nisjeredaktør Elisabeth Bergskaug. 
Mulig påtroppende klima- og miljøminister Aleksander Bjelland Eriksen møtte Nikolai Astrup (H) til debatt i Altinget-teltet under Arendalsuka i august under ledelse av nisjeredaktør Elisabeth Bergskaug.  Foto: Altinget

Eriksen er fra Rogaland. Han var leder i Rogaland AUF i 2010, har vært styremedlem i Rogaland Arbeiderparti. Han tilhører dermed også den generasjonen Ap-politikere som overlevde terroren på Utøya. Han har vært fylkestingsrepresentant for Ap i Rogaland før han i 2020 ble rådgiver for næringskomiteen på Stortinget. Året etter ble han utnevnt til statssekretær for statsminister Jonas Gahr Støre på SMK.

Av politisk erfaring har han tidligere vært leder av AUF i Rogaland (2010-2012), sentralstyremedlem i Europeisk Ungdom (2012-2013), styremedlem i Rogaland Arbeiderparti (2010-2015) og fylkestingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Rogaland (2011-2019).

Under Altinget-debatt i august, om forskjellen på Høyre og Arbeiderpartiets klima- og energipolitikk, var Eriksen tydelig på at kraft er den avgjørende faktoren for å løse klimakrisen. Han mente da at mer vindkraft på land, fortsatt oljeaktivitet på norsk sokkel, solkraft på flere norske tak og et gigantisk havvind-eventyr er det som må til. 

Etter det Altinget erfarer, var Eriksens kandidatur utløsende for at Bjørnar Skjæran må vike. Regjeringen må ha den riktige balansen mellom kjønn og geografi – denne manøveren åpnet også for at Cecilie Myrseth nå blir ny fiskeri- og sjømatminister. Dette melder flere medier, blant annet NRK, men Altinget har ikke fått dette bekreftet. 

Cecilie Myrseth er fra Lavangen Troms. Hun har gjort seg bemerket som en frittalende helsepolitisk talsperson for Ap på Stortinget, og har lenge vært nevnt som aktuell for statsråd-post.

Les også

Digitalisering blir egen ministerpost

Allerede før sommeren ble Altinget kjent med at regjeringen sannsynligvis blir utvidet med en ministerpost, nemlig rollen som minister for digitalisering og kunstig intelligens. Den blir liggende under kommunaldepartementet, der dette feltet i dag er plassert. Støre-regjeringen har ikke hatt en egen minister for dette feltet, men nå skal den rollen fylles av Karianne O. Tung fra Trøndelag. 

Det meldte flere medier tidligere denne uken, inkludert Adresseavisa. Altinget har ikke fått dette bekreftet. 

Tung var stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag fra 2013 til 2017. I dag er hun leder i Trondheim Tech Port, som i følge Adresseavisen satser på hav, helse, energi og digitalisering.

Karianne Tung var en tydelig stemme under partiets oppgjør etter #metoo. Hun har kritisert det hun i Aftenposten har kalt «maktstrukturer og seksuell sjargong» i partiet.

Brenna til arbeidsliv

Tonje Brenna er bekreftet av flere medier som ny arbeids- og sosialminister. Hun har selv ønsket seg denne posten, og deltok allerede i forrige uke i NRK-debatt om «arbeidslinja». Dette innebærer at Marte Mjøs Persen nå går ut av regjeringen og tilbake på Stortinget. Bergen ble representert i regjeringen da Lubna Jaffery i sommer ble kulturminister.

Populær ordfører blir kunnskapsminister

Kari Nessa Nordtun ligger an til å bli ny kunnskapsminister. Det melder flere medier, blant annet TV 2 og Stavanger Aftenblad. 

Nordtun er utdannet jurist ved Universitetet i Bergen og har vært advokat for advokatfirmaene Sjødin, Meling & Co og Elden DA. Hun var blant annet bistandsadvokat for fornærmede og etterlatte i 22. juli-saken. 

Nordtun tapte kampen om ordførerkjedet ved kommunevalget i september, med knapp margin, selv om Ap gjorde et godt valg i Stavanger. Hun har vært valgt inn i bystyret i Stavanger siden 2011.  

Omtalte personer

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

Andreas Bjelland Eriksen

Klima- og miljøminister (Ap)
siviløkonom (Norges Handelshøyskole, 2017)

Espen Barth Eide

Utenriksminister (Ap)
Cand.polit i statsvitenskap (Universitetet i Oslo 1993)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00