Sylvi Listhaug vil pushe på for mer kjernekraft og tøffere tone mot Tyskland

50-åringen Frp har overlevd trassalder, en turbulent ungdomstid, skilsmisser og eksklusjoner. Som 40-åring nøt partiet stor makt. Nå går Frp inn i en landsmøtehelg der fraværet av konflikter er det mest påfallende, i et parti som snakker om klimautslipp og som ikke skal diskutere innvandring. Hva har skjedd, Sylvi Listhaug?

Fredag åpner Sylvi Listhaug sitt andre landsmøte som partileder for Frp. Det er også partiets 50-årsjubileum. 
Fredag åpner Sylvi Listhaug sitt andre landsmøte som partileder for Frp. Det er også partiets 50-årsjubileum. Foto: Javad Parsa / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Når Sylvi Listhaug åpner sitt andre landsmøte som Frp-leder, vil hun kunne se utover et parti som har nådd middagshøyden. Det er fortsatt noen spor igjen av rebellen på høyresiden, men partiet som både er blitt beskyldt for å være populistisk, rasistisk, høyreekstremt og polariserende, minner mer om onkelen på 50, som er litt irriterende påståelig, men som ved nærmere ettertanke fremstår som heller godlynt.

I Stortingskorridorene over Halvorsens Konditori troner Frp-leder Sylvi Listhaug i hjørnerommet. Her står det signerte bildet av Reagan og Gorbatsjov på bokhylla sammen med en rekke kaffekopper med amerikanske presidenter – ingen av Trump – side om side med fotografier av barna og ringpermer med notater.

Ellers er det lite stash hos Listhaug. Ingen finkunst på veggene. Et norgeskart uten de obligatoriske nålene. En jakke ligger slengt over sofaen. Det er rolig, men konsentrert stemning på rådgiverkontorene vegg i vegg.

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00