Om  
Marit Arnstad

NRK: Arnstad tar ikke gjenvalg

Senterpartiets parlamentariske leder og tidligere statsråd Marit Arnstad gir seg på Stortinget etter Stortingsvalget i 2025, melder NRK mandag kveld. – En ener i norsk politikk, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum. 

Marit Arnstad har landet på at hun ikke tar gjenvalg ved stortingsvalget i 2025. – Hun er en raus kollega, sier Trygve Slagsvold Vedum. 
Marit Arnstad har landet på at hun ikke tar gjenvalg ved stortingsvalget i 2025. – Hun er en raus kollega, sier Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– 20 år på Stortinget er nok. Nå er det på tide å si takk for seg, sier Arnstad til NRK.

Og på sin egen Facebook-profil utdyper hun:

– Det har vært en glede! En glede å ha vært stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag i tilsammen fem perioder. Så mye som har hendt. Så mange mennesker å treffe, så mange saker å kjempe for.

Hun trekker særlig frem tre Senterparti-profiler som har betydd mye: 

«Særlig tre mennesker har betydd mye for meg i rikspolitikken. Anne Enger og Johan J. Jakobsen som trodde på meg da jeg kom på Stortinget for første gang. Som jeg kjempet EU-kamp sammen med og som ga meg en plass i sentrumsregjeringinga. Den andre er Trygve, som jeg har vært i tospann med som partileder og parlamentarisk leder i ti år. Trygve, det mest rause mennesket jeg kjenner. Mannen som er oppriktig interessert i menneskene rundt seg og som alltid har nye gode ideer», skriver hun.  

I serien av nyheter om stortingsprofiler som gir seg, blir Marit Arnstads beslutning tatt imot med et visst vemod både blant kollegaer og i det politiske miljøet for øvrig. 

Arnstad har hatt en svært nært og godt samarbeid med partileder Trygve Slagsvold Vedum. Selv sier hun at det nesten er litt dårlig gjort å gi seg nå: 

– Jeg har et veldig godt samarbeid med Trygve. Han er en undervurdert strateg og kanskje det rauseste mennesket jeg kjenner. Så det føles jo som litt dårlig gjort overfor ham, men så er det jo sånn av og til at du må bestemme deg for veien videre, sier Arnstad til NRK.

Marit Arnstad har vært svært sentral i Senterpartiet og i norsk politikk gjennom flere tiår.

Vedum selv sier til NRK at Arnstad er en ener i norsk politikk. 

– Hun er varm, tydelig og en veldig god kollega, sier Vedum til NRK.

Arnstad tok sete på Løvebakken for første gang i 1993, før det hadde hun vært politisk rådgiver i Miljøverndepartementet og nestleder og leder av Senterungdommen. På Stortinget har hun blant annet vært sentral i utformingen av Sps næringspolitikk, olje- og energipolitikk, utenriks- og forsvarspolitikk og utdanningspolitikk. 

Fra 1997 til 2000 og fra 2012 til 2013 satt hun i regjering, først som olje- og energiminister, deretter som samferdselsminister. I perioden fra 2005 til 2012 var hun ute av Stortinget. I denne perioden jobbet hun som advokat og hadde en rekke styreverv. 

Hun ble valgt inn på nytt i 2013. De siste årene har hun vært parlamentarisk leder, i tillegg til at hun sitter i forsvars- og utenrikskomiteen. 

Omtalte personer

Marit Arnstad

Stortingsrepresentant (Sp), parlamentarisk leder, Senterpartiet, medlem, Utenriks- og forsvarskomiteen og Den utvidede utenriks- og forsvarskomité, 2. nestleder, Valgkomiteen
cand.jur. (Universitetet i Oslo, 1991)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00