Om  
Ottar Brox

Samfunnsforsker og politiker Ottar Brox er død: – Han satte Nord-Norge på kartet

Samfunnsforsker, klimaforkjemper og mangeårig SV-politiker Ottar Brox døde før helgen. Han fremheves som en markant skikkelse som satte Nord-Norge på kartet. 

Ottar Brox var en markant stemme i samfunnsdebatten. Han døde lørdag, 91 år gammel. Dette bildet er fra 2009, da han tok til orde for en langt tøffere klimapolitikk. 
Ottar Brox var en markant stemme i samfunnsdebatten. Han døde lørdag, 91 år gammel. Dette bildet er fra 2009, da han tok til orde for en langt tøffere klimapolitikk. 
Veslemøy Hedvig Østrem

Lørdag ble det kjent at Ottar Brox er død. Han var forsker ved Universitetet i Tromsø, aktiv samfunndebattant og forfatter og mangeårig sentral SV-politiker. Brox satt blant annet på Stortinget for Troms fra 1973 til 1977. Han ble 91 år.

Brox beskrives som en av de mest markante stemmene i utviklingen av det moderne Nord-Norge. Han var født på Senja og skrev blant annet boken «Hva skjer i Nord-Norge?» som kom ut i 1966. 

– Han var på mange måter en lederstjerne, sier stortingsrepresentant for Troms, Torgeir Knag Fylkesnes (SV) på NRKs Helgemorgen søndag. 

– Brox insisterte på at den politiske makta må ta utgangspunkt i folks levde liv. Dette er ikke mindre aktuelt i dag, sier Fylkesnes til NRK.

Torgeir Knag Fylkesnes mener Brox har vært med på å forme SV. 

– Arven hans lever i beste velgående. Om det er noe han virkelig har vært med å forme SV på, er det at vi har et perspektiv på makt som skal strømme nedenfra. Han var knallhard mot det som har vært det moderne prosjektet i Norge, med å industrialisere, sentralisere og konsentrere. Han mente dette var i direkte strid med det gode liv i kystsamfunn, sier Fylkesnes.

SV-leder Kirsti Bergstø kaller Brox for en kjempe i norsk politikk.

– Det var veldig trist å motta beskjeden om at Ottar Brox har gått bort. Han var en kjempe i norsk politikk, i utviklingen av SV, og sentral i kampen for at folks liv må være utgangspunktet for politikken, ikke ekspertløsninger. Han har satt sterke avtrykk i SVs politikk for distriktene, for kysten, for fiskeri. Ideer han fikk kjeft for da han la dem fram er i dag allemannseie, skriver Bergstø i en kommentar sendt til NTB.

Klimaoppgjør

Brox ble utdannet sivilagronom i 1957 og tok en doktorgrad i 1970 ved Norges landbrukshøgskole. Han var professor i sosiologi ved Universitetet i Tromsø fra 1972 til 1984. Ottar Brox var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og var æresdoktor ved St. John’s (Canada), Aberdeen og Universitetet i Tromsø.

Han har fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid, og ble blant annet tildelt Fritt Ord Honnør og Skjervheimprisen.

Ottar Brox engasjerte seg også i klimakampen. Han var blant de profilerte «besteforeldrene» som tok til orde for en omlegging til grønne skatter og avgifter. Besteforeldreaksjonen oppfordret også dagens politikere til å ha mer framtidsrettede perspektiver og dempe det økende private forbruket. 

I boken Klimakrisen – hva kan vi gjøre?, som kom ut i 2009, skrev han blant annet om hva som ville være konsekvensene av klimaendringene.

«Vi har alle både interesse av og plikt til å bidra til å hindre dette», mener Ottar Brox. 

Omtalte personer

Ottar Brox


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00