Mathilde Tybring-Gjedde
 svarer 
Terje Aasland

Kan statsråden redegjøre for hvorfor saken om å regulere et massedeponi i Udduvoll Vest har tatt så lang tid i departementet?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1719 (2023-2024)

Kan statsråden redegjøre for hvorfor saken om å regulere et massedeponi i Udduvoll Vest har tatt så lang tid i departementet, og når kan man forvente en avklaring fra statsråden?
For å lykkes med å redusere utslipp og få en mer sirkulær økonomi, er det nødvendig med bedre massehåndtering for bygg- og transportsektoren. Det er behov for å regulere areal til, og etablere flere, miljøvennlig deponier for mellomlagring av masser lokalt slik at man slipper unødvendig kjøring av rene masser på lastebil over store avstander. Det er viktig for å redusere utslipp, ha en mer kostnadseffektiv utbygging og for å ta bedre vare på veiene.

I praksis opplever imidlertid næringslivet og entreprenørene at prosessene tar unødvendig lang tid. Et eksempel er etablering av miljøvennlig deponi for lagring av masser i Melhus.

Planarbeidet med å få regulert et massedeponi i Udduvoll Vest startet i februar 2016, og ble vedtatt i kommunestyre i 2019 uten innsigelser fra statsforvalter. Alle myndighetsnivå i Trøndelag ønsker et massedeponi på Udduvoll Vest velkommen. I tre år har imidlertid spørsmål om etablering av miljøvennlig deponi for lagring av masser i Melhus, blitt liggende til behandling ubesvart i Energidepartementet.

Svar fra mandag 15. april 2024

Saken gjelder et større deponi som skal anlegges i et område som er omfattet av Stortingets verneplan for vassdrag. Vassdragsvernet er lovfestet i vannressursloven. Vannressursloven har egne regler om hva som kan tillates i vernede vassdrag. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) avslo søknaden om konsesjon, og begrunnet dette med at konsesjon til vassdragsanlegg etter vannressursloven ikke kan gis i strid med verneverdiene.

Saken reiser derfor noen særlige spørsmål etter vannressursloven som krever grundige vurderinger. Dette i kombinasjon med stor arbeidsbelastning i departementet, har gjort at saken har trukket ut i tid. Jeg vil prioritere en avklaring i denne saken så raskt som mulig.

0:000:00