Ekspert om det svenske EU-formannskapet: – En suksess

En forsiktig start, der det virkelig tok seg opp på slutten. Når eksperter evaluerer det svenske EU-formannskapet, får Sverige toppkarakter – etter en klassisk sluttspurt. Fremfor alt er det to saker som blir fremhevet som særdeles vellykket.

Sveriges EU-minister Jessika Roswall har nå ledet sitt aller siste ministermøte i Luxembourg. – Det er blandede følelser. På en måte føles det litt trist, nå som man har kommet inn i det. Samtidig føles det også litt godt. Det er mye arbeid å lede og være formann, sier hun i et intervju med Altinget.
Sveriges EU-minister Jessika Roswall har nå ledet sitt aller siste ministermøte i Luxembourg. – Det er blandede følelser. På en måte føles det litt trist, nå som man har kommet inn i det. Samtidig føles det også litt godt. Det er mye arbeid å lede og være formann, sier hun i et intervju med Altinget.Foto: TT News Agency/Pontus Lundahl via REUTERS
Charlotta Asplund Catot

Etter seks måneder med Sverige i den europeiske ledertrøya, ble formannskapets stafettpinne lørdag overrakt til Spania, som nå skal lede unionen gjennom det kommende halvåret.

Sveriges EU-minister Jessika Roswall (Moderaterna) ledet for en uke siden sitt aller siste ministermøte i Luxembourg.

– Det er blandede følelser. På en måte føles det litt trist, nå som man har kommet inn i det. Samtidig føles det også litt godt. Det er mye arbeid å lede og være formann, konstaterte hun i et intervju med Altinget i Brussel forrige uke. 

Vi hadde våre prioriteringer, og i ettertid kan man konstatere at de har vært helt riktige, gitt den geopolitiske situasjonen.

Jessika Roswall
Sveriges EU-minister

Selv er hun svært fornøyd med vårens resultater.

– Vi hadde våre prioriteringer, og i ettertid kan man konstatere at de har vært helt riktige, gitt den geopolitiske situasjonen. Ukraina og sikkerhetsspørsmålene har vært aller viktigst. Der har vi klart å beholde enigheten i EU, fått gjennom nye sanksjonspakker og bragt spørsmålet om å fryse russiske eiendeler opp på dagsordenen, og startet en prosess for dette, sier den svenske statsråden.

Også på de andre områdene – klima, konkurransedyktighet og rettsstatens prinsipper – har Sverige levert, mener Jessika Roswall. Forhandlingene om de resterende delene av EUs klimapakke er nesten i mål. Spørsmålet om langsiktig konkurransedyktighet har vært oppe på den politiske dagsordenen. Når det gjelder rettsstatens prinsipper, arrangerte Sverige nylig et symposium på temaet. De har også valgt å fortsette å sette press på Polen og Ungarn for å leve opp til disse gjennom den såkalte «Artikkel 7-traktaten».

At Sverige i løpet av sine siste uker klarte å forhandle frem en avtale mellom medlemslandene om den såkalte migrasjonspakten, er nok imidlertid det som skiller seg aller mest ut.

– Det er historisk. Det er det vi vil bli husket for, vil jeg tro, sier Jessika Roswall. 

Les også

– Oppnådd mye

Eksperter som Altinget har snakket med, gir også det svenske EU-formannskapet fine karakterer. Elizabeth Kuiper er assisterende direktør for den Brussel-baserte tankesmien European Policy Centre (EPC), der hun også er sjef for programmet Sosialt Europa og velvære.

– Jeg synes det svenske formannskapet har klart å oppnå mye, sier hun til Altinget – men understreker at hennes vurdering ville ha vært svært annerledes noen uker tidligere.

– I starten av formannskapet var det relativt stor tvil om hvorvidt Sverige ville være i stand til å drive frem spørsmål om migrasjon og klima. Dette inntrykket så ut til å bli bekreftet under den første halvdelen av formannskapet. Men de siste ukene har svenskene ført i land flere avtaler, ikke minst når det gjelder den historiske avtalen om migrasjon, men også når det gjelder klima, sier hun. 

I starten av formannskapet var det relativt stor tvil om hvorvidt Sverige ville være i stand til å drive frem spørsmål om migrasjon og klima.

Elizabeth Kuiper
Assisterende direktør, tankesmien European Policy Centre

Når det gjelder Ukraina har Sverige ifølge Elizabeth Kuiper hatt en viktig rolle i den vanskelige oppgaven å oppnå enighet mellom medlemslandene – særlig med land som Ungarn, som har blokkert fremskritt rundt for eksempel sanksjonspakker mot Russland – men også i oppgaven å mobilisere global støtte for landet.

Det er vanskeligere å evaluere hvorvidt Sverige har lyktes med sitt prioriterte spørsmål om konkurransedyktighet, som ikke innebærer noe konkret lovforslag. Elizabeth Kuiper påpeker likevel at Sverige har klart å få i gang en diskusjon om langsiktig konkurransedyktighet, som vil fortsette i flere år fremover.

Hun løfter også det faktum at man i Ministerrådet, under svensk ledelse, nylig klarte å samle tilstrekkelig støtte for at EU formelt skal kunne vedta Istanbulkonvensjonen mot vold mot kvinner, som har vært diskutert i syv år uten videre fremgang. Det er et viktig skritt, ikke minst for kommende EU-lovgivning på området, mener Elizabeth Kuiper.

– Så jeg mener Sverige har gjort store fremskritt, og evalueringen av det svenske formannskapet er positiv, sier hun.

Uro for innflytelse fra Sverigedemokraterna

Ignacio Molina er EU-analytiker i den spanske tankesmien Elcano Royal Institute. Også han mener at det fantes en uro i Brussel og i Europa knyttet til hva som ville skje med det svenske formannskapet med en fersk regjering ved roret, som i tillegg samarbeider med et EU-skeptisk parti som Sverigedemokraterna. Men av flere grunner – «kanskje med hensyn til sikkerhetssituasjonen i Europa, de økonomiske konsekvensene av krigen og at det svenske formannskapet faktisk tok sin rolle som nøytral megler på alvor» – har frykten ikke blitt virkelighet.

– Det var i en lang periode et formannskap med lav profil. Men nå i slutten av seksmånedersperioden er evalueringen meget positiv. Det har vært et veldig effektivt formannskap, konstaterer han når Altinget møter ham i Brussel. 

For konservative regjeringer i land som Italia og Hellas, og noen medlemsland i øst, var det antakelig lettere å godta en enighet fra en konservativ svensk regjering med restriktiv migrasjonsagenda.

Ignacio Molina
EU-analytiker, Elcano Royal Institute

Den viktigste meritten er ifølge Ignacio Molina at man har klart å opprettholde enigheten mellom EU-landene når det gjelder Ukraina.

– Det er en kjempevanskelig oppgave etter halvannet år med krig, sier han.

Den andre store fremgangen som også Ignacio Molina fremhever, er migrasjonspakten – en enighet som han ikke tror ville ha vært mulig med en sosialdemokratisk regjering ved roret.

– For konservative regjeringer i land som Italia og Hellas, og noen medlemsland i øst, var det antakelig lettere å godta en enighet fra en konservativ svensk regjering med restriktiv migrasjonsagenda, støttet av Sverigedemokraterna, enn av en mer progressiv sosialdemokratisk regjering, sier han.

Få utforkjøringer

Göran von Sydow, som er direktør ved Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps), er enig i at det svenske formannskapet kan betegnes som en suksess – men han mener på den andre siden at det heller ikke fremstår som noe eksepsjonelt.

– Jeg ville beskrive det som et relativt stabilt formannskap som har fungert omtrent på det nivå som man kan forvente, med noen få unntak der man har overprestert, sier han til Altinget, og henviser blant annet til migrasjonspakten.

– Det har vært ganske få utforkjøringer, det har i det hele tatt vært få saker som har markert seg i negativ retning, egentlig. Man har gjort jobben sin, og man har håndtert det på denne Brussel-baserte måten som har gitt stort rom for de som jobber på den svenske representasjonen. Og det har nok vært et suksessrikt opplegg, sier han. 

Jeg ville beskrive det som et relativt stabilt formannskap som har fungert omtrent på det nivå som man kan forvente.

Göran von Sydow
Direktør, Svenska institutet för europapolitiska studier

Göran von Sydow mener imidlertid at Sverige i liten grad har utnyttet rollen til å sette dagsordenen og fremheve bestemte spørsmål. Han sammenligner med hvordan det tsjekkiske formannskapet i høy grad prioriterte energispørsmål i løpet av høsten og kalte inn til flere ekstraordinære ministermøter for å drive spørsmålene fremover.

– Et tydelig unntak er imidlertid spørsmålet om konkurransedyktighet, der Sverige har prøvd å drive unionens arbeid i en retning som er i tråd med svenske politiske prioriteringer, sier han.

At Sverige satte inn et høyere gir i slutten av sin seksmånedersperiode, er imidlertid ikke unikt – det gjør de fleste formannskapene, sier Sieps-sjefen.

– En tapt mulighet

Et kritikkpunkt mot det svenske formannskapet som stadig har vendt tilbake i løpet av denne våren, er mangelen på synlighet hjemme. Ingen toppmøter har vært arrangert i Sverige, og de ministermøter som har funnet sted i formannskapslandet, har for effektivitetens skyld vært lagt til det ikke særlig idylliske flyplassområdet Arlanda stad, i stedet for å gjøre som andre formannskapsland, som ofte sprer møtene ut over flere deler av landet.

– Det er en tapt mulighet at man ikke har vært mer synlig på hjemmebane, sier Elizabeth Kuiper fra tankesmien EPC. 

Vi har fokusert på kjerneoppgaven. Det er et formannskaps hovedoppgave – ikke å være synlig, men å faktisk gjøre jobben.

Jessika Roswall
Sveriges EU-minister

– Jeg skjønner hvorfor svenskene har vært pragmatiske. Men jeg tror det er viktig, særlig med hensyn til den nåværende politiske konteksten, at mennesker skjønner hva som skjer på EU-nivå, og at politikere forklarer for dem hvilke beslutninger de tar i Brussel. Det er virkelig en tapt mulighet til å forklare for innbyggerne hva man har oppnådd, det faktum at man er stolt over prestasjonen sin, sier hun.

Den svenske EU-ministeren Jessika Roswall er imidlertid ikke enig i kritikken.

– Målet vårt, utover de prioriterte spørsmålene, var å være effektive og profesjonelle. Det har vi også klart. Vi har fokusert på kjerneoppgaven. Det er et formannskaps hovedoppgave – ikke å være synlig, men å faktisk gjøre jobben. Og det har vi gjort, sier hun til Altinget. 

---

Denne artikkelen er også publisert i svenske Altinget, og er oversatt av Ingrid Skovdahl.

Omtalte personer

Jessika Roswall

Sveriges EU-minister (Moderaterna)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00