Frp trekker seg fra pensjonsforhandlinger

To uker etter at nye pensjonssamtaler startet på Stortinget, er det klart at Frp heller ikke denne gang kommer til å bli med på et bredt forlik.

Frp-leder Sylvi Listhaug. Partiet hennes ønsker, ikke overraskende, ikke å være med på et pensjonsforlik sammen med regjeringspartiene og Høyre.
Frp-leder Sylvi Listhaug. Partiet hennes ønsker, ikke overraskende, ikke å være med på et pensjonsforlik sammen med regjeringspartiene og Høyre.Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Hans Andreas Starheim

I en pressemelding begrunner Frp beslutningen om å forlate forhandlingene om et nytt pensjonssystem med at det ikke har vært mulig å sikre flertall for en anstendig minstepensjon og beskytte opparbeidede rettigheter.

Frp ønsker å øke minsteytelsene, skjerme uføre, skrote levealdersjusteringen og legge til rette for at de som ønsker å jobbe lenger, får det uten å bli straffet, skriver de i pressemeldingen, og sier videre at Ap, Høyre og Sp under forhandlingene skal ha «fastholdt at minstepensjonistene skal være en salderingspost».

Ikke vært med før heller

At samtalene går videre uten Fremskrittspartiet, er ikke overraskende. Partiet har også tidligere stilt seg utenfor de brede pensjonsforlikene på Stortinget:

  • Det første forliket om pensjonsreformen ble inngått i mai 2005 mellom Ap, Høyre, KrF, Sp og Venstre.
  • Det andre ble inngått i mars 2007, av de samme partiene pluss SV, som da satt i regjering og derfor ble med på forlik av den grunn.

– Sånn sitsen er i Stortinget, er det vel mest sannsynlig at de samme partiene som sto bak pensjonsreformen, er de mest sannsynlige til å være med på å justere den, sa Høyres nestleder og medlem i arbeids- og sosialkomiteen Henrik Asheim til Altinget i forbindelse med at samtalene startet.

Høyre stiller seg langt på vei bak hovedgrepene som regjeringen foreslår i sin pensjonsmelding, mens SV og Rødt derimot deler noe av bekymringen i Frp for blant annet at ytelsene for minstepensjoner er for lave.

Kristjánsson inviterer

Rødt var ikke representert på Stortinget da de første forlikene ble inngått, og SV støttet i utganspunktet heller ikke den forrige reformen, men valgte å gå inn i forliket som del av regjeringssamarbeidet med Ap og Sp etter stortingsvalget i 2005. 

Dette har fått Rødts Mímir Kristjánsson til å ta til orde for at regjeringen i stedet for å gå til Høyre, kan danne et nytt forlik sammen med Rødt, SV og Frp.

– Hvorfor kan de da ikke heller samarbeide med sin egentlig foretrukne budsjettpartner SV og de 42 mandatene som Rødt, SV og Frp har til sammen, sa Kristjánsson til Altinget.

Foreløpig er det imidlertid lite som tyder på en slik løsning, og regjeringspartiene forhandler videre med Høyre.

Omtalte personer

Sylvi Listhaug

Partileder (FrP), parlamentarisk leder, stortingsrepresentant, medlem, Utenriks- og forsvarskomiteen
adjunkt (Høgskulen i Volda, 2000)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00