Om  
Marianne Rossevatn

Hun kan bli Norges yngste ordfører noensinne

Marianne Rossevatn (19) er Sps toppkandidat i Hægebostad kommune, og satser på å bli ordfører etter valget.

Marianne Rossevatn fra Hægebostad kan bli Norges yngste ordfører noensinne. Hun blir 20 år i april. 
Marianne Rossevatn fra Hægebostad kan bli Norges yngste ordfører noensinne. Hun blir 20 år i april. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

– Ja, det stemmer at jeg er partiets ordførerkandidat i Hægebostad, og jeg er stolt og glad for den tilliten, sier Rossevatn til Altinget under Sps landsmøte i Trondheim.

 Rossevatn fyller 20 år i april, men kan bli Norges yngste ordfører noensinne. Rekorden er det i dag Jonas Andersen Sayed (KrF) som har. Han var 21 år da han ble valgt som ordfører i Sokndal kommune.

Rossevatn sitter i dag i Senterungdommens landsstyre. Hun er også Sps ungdomskandidat til fylkestingsvalget, og har ambisjoner om å bli heltidspolitiker fra høsten. I dag er hun statsvitenskap-student.

– Jeg har alltid vært glad i å ha mye å gjøre og har et sterkt engasjement for å bidra. Ved siden av politikk, spiller jeg fotball er ungdomsleder i Vest-Agder Skyttersamlag. Der har jeg et overordnet ansvar for en fin gjeng. Senterungdommen-engasjementet har jeg også fått inn med blodet, forteller Rossevatn.

Hun er fra en politisk engasjert familie, der forfedre på begge sider har vært Senterparti-politikere. Hennes egen far sitter i kommunestyret i denne perioden og stiller også på listen til valget til høsten. Så hun kan komme til å få ham med seg i partigruppen.

– Jeg har vært politisk engasjert og alltid fulgt med på hva familien har diskutert over middagsbordet. Jeg ble med i ungdomsrådet i kommunen da de opprettet det, og fikk da mulighet til å være med å påvirke utviklingen hjemme. De siste årene har jeg blitt opptatt av mer rendyrket partipolitikk og har fått mange muligheter i Senterungdommen. 

Les også

Har hatt Sp-ordfører i åtte år

Hun ble spurt om å stå på førsteplass på partiets kommunevalg-liste.

– De har sett at jeg har vist et stort politisk engasjement og at jeg også har vist evne til å få gjennomslag for ting og at jeg har evnen til å tenke konstruktivt, sier Rossevatn.

– Er det et stort ansvar?

– Helt klart, men det er et ansvar jeg er villig til å ta. Jeg har mulighet til å lære masse, blant annet av sittende ordfører. Hun vil bare være en telefon unna hvis det er behov for det. Og i Senterungdommen og Sp er det så mange dyktige folk som jeg vet også jeg kan sparre med hvis det kommer krevende saker på mitt bord. 

Jeg har vist evne til å få gjennomslag for ting og at jeg har evnen til å tenke konstruktivt

Marianne Rossevatn
Ordførerkandidat i Hægebostad (Sp)

Hægebostad har rund 1800 innbyggere og ligger i Vest-Agder. Kommunesenteret er Tingvatn, og Lyngdal er nærmeste by. I dag er det Sp som har ordføreren i Hægebostad, og Frp sitter med varaordføreren. Ved valget i 2019 fikk partiet 29,5 prosent av stemmene og seks av 17 mandater i kommunestyret. Det var en oppgang på 9 prosent fra fire år tidligere. KrF er neststørste parti i dagens kommunestyre. De har 27,2 prosent av stemmene. Frp er tredje største parti.

Sp har i dag 128 ordførere i landets 350 kommuner. De har også tre fylkesordførere. Med den labre oppslutningen for partiet det siste året, vil mange av disse ordfører-posisjonene være i fare. Men partiet er også kjent for å være dyktige ved forhandlingsbordet.

Fokus på psykisk helse

Marianne Rossevatn mener det vil være en styrke for Hægebostad å slippe en ung politiker til i ordførerstolen.

–  Jeg ønsker å bidra til at kommunen får en positiv utvikling. Jeg ønsker å styrke eldreomsorgen og gjøre den bedre. Samtidig ønsker jeg å ha en større generell åpenhet i kommunen og de vanskelige temaene som rus og psykisk helse. Det er en slags «hysj-hysj»-kultur omkring det at enkelte mennesker sliter. Målet er at kommunen vil kunne få en styrket økonomi, slik at vi kan tilby innbyggerne noen goder og et bedre tjenestetilbud.

Rossevatn er også engasjert i de klassiske Sp-temaene jordbruk, matproduksjon, natur og frivillighet. Hun har levd tett på gårdsdriften til sin onkel, og har fått innblikk i hvordan velferdsordninger ikke er jevnt fordelt. Da søsteren, som er gift med en gårdbruker, fikk barn, kunne mannen kun ta pappaperm en dag i uka – for det var da de hadde tilgang på en avløser.

– Og de er heldige. Det er slett ikke alle bønder som har tilgang på avløser. Så dette må vi kjempe for i partiet vårt, slik at unge med ambisjoner i landbruket får framtidstro og muligheter til å lykkes, sier Rossevatn. 

Les også

Omtalte personer

Marianne Rossevatn

ordførerkandidat (Sp) i Hægebostad kommune, landsstyremedlem i Senterungdommen

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00