Intense forhandlinger begynner nå – her er status for maktkampene i de store byene

Maktskifte i Oslo, Drammen, Stavanger, Kristiansand – men hvem går seirende ut? Usikkerheten fortsetter i Bergen og Trondheim. I Tromsø er situasjonen avklart – men et forsøk på å danne alternativt flertall er samtidig i gang.

Trondheims ordførerkandidat Emil Raaen under mandagens valgvake. Fortsatt er situasjonen uavklart i Trondheim, men Raaen ser ut til å kunne trekke det lengste strået i kampen om ordførerkjedet. 
Trondheims ordførerkandidat Emil Raaen under mandagens valgvake. Fortsatt er situasjonen uavklart i Trondheim, men Raaen ser ut til å kunne trekke det lengste strået i kampen om ordførerkjedet. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Veslemøy Hedvig ØstremNora DidriksenChristina GuldstadIngrid Skovdahl

Det er ingen tvil om at de norske byene har opplevd en borgerlig dreining. Men fortsatt er mye uavklart. Her er status, halvannet døgn etter at valglokalene stengte. 

Oslo: Eirik Lae Solberg blir byrådsleder og starter forhandlinger til uken

Det er et borgerlig flertall i Oslo, og et byråd vil bli ledet av Høyres Eirik Lae Solberg. Det er heller ingen som per nå utfordrer ordførerkandidat Anne Lindboe. Men selv om flertallet er sikret, er det ikke klart hva slags byrådssamarbeid Oslo vil få. 

Venstre har gjort et svært godt valg, og Hallstein Bjercke går inn i forhandlingene med et ønske om ikke å ha med Frp i samarbeidet. Han inviterer heller MDG til samtaler onsdag for å høre om de kan lokkes over blokken og gjøre Oslos byråd virkelig blågrønt. Venstre får seks mandater, en økning på to. De har et krav om å få uttelling i form av byråder og reell politisk makt. 

Høyre har 20 mandater og har hatt en solid fremgang.
(Før musepekeren over diagrammet, så får du opp hvilket parti mandatene kommer fra)

På flanken har Frp lykkes med å stabilisere seg. De får fire mandater – eller egentlig tre, i og med at antallet inkluderer den ekskluderte Lars Petter Solås, som var forhåndskumulert. Her vil personstemmene avgjøre. De blir klare torsdag ettermiddag. Frp i Oslo har slitt med sterke personkonflikter og bråk i flere år, men nåværende leder Magnus Birkelund anses for å være en samlende og pragmatisk politiker. 

KrF er inne med ett mandat. Listetopp Øyvind Håbrekke, med rikspolitisk bakgrunn, melder at han gjerne vil være med i et byrådssamarbeid. 

Partiet Sentrum har også stukket av med ett mandat.

Med små marginer og personstemmer kan det fortsatt bli endringer i totalbildet. 

Les også

Bergen: Fremdeles uklar situasjon

Det er hele 12 partier inne i bystyret i Bergen, og situasjonen er fortsatt uavklart. Høyre har gjort et godt valg, Arbeiderpartiet går noe ned i prosent, men er på stedet hvil når det gjelder mandater.

Tirsdag så det lenge ut til å bli et klart borgerlig flertall, og ordførerkandidat Christine Meyer gikk straks i gang med samtaler med sine foretrukne samarbeidspartnere. Til nå har hun hatt sonderinger med Frp, Venstre og KrF. Men også Senterpartiet og Pensjonistpartiet har vært invitert til samtaler med Meyer, ifølge BA og BT

Da den endelige opptellingen av stemmer i Bergen var ferdig tirsdag kveld, sto det imidlertid klart at Venstre og MDG kapret ett mandat hver – og at Høyre og jokeren Bergenslisten tapte et.

Nå er spørsmålet hva Venstre velger å gjøre – vil de gå over til borgerlig side? I dag sitter de i byråd med Ap. Venstre har ifølge NRK sagt at de stiller ultimatum om at bybanen skal bygges som vedtatt. 

Stavanger: Knutsen Hegdal overtar ordførerkjedet

Etter at den endelige stemmeopptellingen er ferdig i Stavanger, står det klart at det blir et borgerlig flertall.

Under fintellingen av de siste stemmene var det tirsdag knyttet mye spenning til hvorvidt Venstre ville miste et mandat til Arbeiderpartiet, noe som igjen kunne ha åpnet døra på gløtt for Kari Nessa Nordtun og de rødgrønne. Etter at de siste stemmene endelig var opptalt, viste det seg imidlertid at Venstre fikk beholde mandatet.

Med det beholder den borgerlige blokken med Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pensjonistpartiet det knappe flertallet med 34 mandater i kommunestyret – og Sissel Knutsen Hegdal (H) blir etter alt å dømme Stavangers nye ordfører.

Selv om Arbeiderpartiet tapte ordførerduellen, kan den populære Kari Nessa Nordtun se tilbake på et historisk godt valg for partiet.

Totalt fikk Ap 33,8 prosent i oppslutning i kommunen.

 
Les også

Trondheim: Klarer Ap å holde på makta?

Etter endelig opptelling av stemmer i den trønderske hovedstaden, er det et lite rødgrønt flertall i byen tross Høyres storeslem.

For at Arbeiderpartiet skal kunne sikre seg fire nye år ved makta, er de ikke bare avhengig av å få med seg sine tidligere partnere SV, MDG og Senterpartiet – de må også finne nye partnere.

Både Høyre og Arbeiderpartiet har nå vært i kontakt med Industri- og Næringspartiet etter valget, men ifølge lederen av INP Trondheim, Roar Jakobsen, har partiet ikke vært i forhandlinger med noen enda. Partiet skulle ha et møte med sentral ledelse tirsdag kveld, og deretter møter i lokallaget onsdag kveld. Der vil de diskutere eventuelle krav og hvilke partier de kan se for seg å samarbeide med.

Pensjonistpartiet, som har kapret tre mandater, har avklart overfør Adresseavisen at de vil gå i forhandling med Høyre først, men at de også er åpne for å møtes med Arbeiderpartiet.

Tromsø: Ap beholder flertallet

Da 1000 sent ankommede stemmer endelig var fintelt av valgstyret i Tromsø kommune tirsdag kveld, stod det klart at Arbeiderpartiet fortsatt har flertall sammen med de rødgrønne partiene, MDG og Rødt. 

Samtidig har Frps ordførerkandidat Bjørn-Gunnar Jørgensen varslet at partiet vil åpne for forhandlinger med de borgerlige partiene og Senterpartiet, for å se om det er mulig å finne et alternativt flertall, melder Nordlys.

– Vi har regnet og vi ser at det er et mulig flertall som ikke involverer Ap og Gunnar Wilhelmsen. Han var muligens litt tidlig med å omtale seg selv som borgermester og valgvinner. Han har tatt seieren for gitt, det har skjedd tidligere i byen, sa Jørgensen og hans partikollega Kristoffer Kanestrøm til avisen tirsdag.

Sp har på sin side også signalisert at de ønsker å forhandle med de borgerlige partiene på Troms fylkesting og i Tromsø kommune, ifølge NRK.

 
Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00