Debatt

Torkil Vederhus: Ønsker Gjelsvik færre i politikken?

Sigbjørn Gjelsvik har deltatt aktivt i en hatgruppe på Facebook. Slike grupper skader demokratiet, og akkurat nå er Senterpartiet selv fort en av de som lider hardest, skriver partisekretær i Miljøpartiet De Grønne, Torkil Vederhus.

Foto: Miljøpartiet De Grønne
Torkil Vederhus
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Sigbjørn Gjelsvik har deltatt aktivt i en hatgruppe på Facebook. Slike grupper skader demokratiet, og akkurat nå er Senterpartiet selv fort en av dem som lider hardest. 

I praksis har gruppen mest av alt ett tema: hat og konspirasjonsteorier.

Torkil Vederhus
Partisekretær, MDG

DN avslørte nylig at kommunal- og moderniseringsminister Sigbjørn Gjelsvik har bidratt med 15 innlegg og årelangt medlemskap i «NEI til EU-EØS-Schengen-ACER. JA: Grensekontroll, Sjølvråderett, Suverenitet». Gruppen beskriver seg selv som en gruppe som også handler om såkalt klimahysteri, 5G og stråling. I praksis har gruppen mest av alt ett tema: hat og konspirasjonsteorier.

Og gruppen er ikke unik. Da regjeringen i 2015 innførte flyseteavgift, så vi dette skje: Venstre og Trine Skei Grande fikk en stor Facebook-gruppe imot seg, fylt til randen av hat. Frp-ere spilte da opp konflikten og gruppen som trakasserte Grande grovt. Venstre og Vårt Land avslørte senere at gruppen ble tatt over av folk som holdt til i Baltikum og som kjørte videre med spredning av falske nyheter i stort monn.

Det finnes fortsatt grupper som eksplisitt er laget for å hate MDG.

Torkil Vederhus
Partisekretær, MDG

For MDGs del fikk vi kjenne dette da blant annet Jarle Aabø, brukte mye tid på å mobilisere mot Oslo MDG generelt og Lan Marie Ngyen Berg spesielt. Avtrykket finnes fortsatt mange steder rundt omkring i landet.

Det finnes fortsatt grupper som eksplisitt er laget for å hate MDG. Det merker våre lokalpolitikere. Saker som tas godt imot lokalt i Finnmark kan plutselig få mange ufine reaksjoner og tilbakemeldinger fra folk som bor på Østlandet. Og vice versa.

Den siste tiden har Arbeiderpartiet og Senterpartiet vært mest i søkelyset og utsatt for voksende hatgrupper. Du skal ikke lete lenge før du ser regjeringsmedlemmer bli kalt landsforrædere. Gamle konspirasjonsteorier om Arbeiderpartipolitikere kommer fram i, som i gruppen Gjelsvik bidro i. Det er neppe hyggelig lokalt heller. Mange Sp-politikere teller nok nå på knappene, i en kritisk fase hvor folk skal bestemme seg for om de vil stille på liste for fire nye år. Hadde jeg vært Gjelsvik, hadde jeg nå startet med å beklage til sine egne for å ha bidratt i en slik gruppe.

Disse hatgruppene Facebook legger opp til, er en av de største grunnene til at folk kan kvie seg til å gå inn i politikken. For de er synlige, og ekte folk leser også hatet, selv om andelen som faktisk lager trusler og hat er veldig liten.

At kommunal og moderniseringsministeren bidrar og gir legitimitet til en slik gruppe skader demokratiet vårt.

Torkil Vederhus
Partisekretær, MDG

Et tema jeg ofte løfter

I samtaler med politiet og med andre partisekretærer er dette et av temaene jeg oftest løfter: Vi kan ikke akseptere at grupper fylt til randen av hatefulle ytringer får makt over debatten. Politikken er ikke et forferdelig sted å være. Men mange kviser seg til å delta når de ser slike grupper, som er synlige. Mange vanlige folk er medlemmer, selv om det er uvanlige folk som hater og sprer gørr.

At kommunal- og moderniseringsministeren bidrar og gir legitimitet til en slik gruppe, skader demokratiet vårt. Her må Sigbjørn Gjelsvik ta ansvar og beklage. Og beklagelsen må først og fremst sendes til alle lokalpolitiske helter som får en litt kjipere hverdag av facebookgrupper som dette.

 

Omtalte personer

Sigbjørn Gjelsvik

Stortingsrepresentant (Sp)
økonomi (Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00