Tverrpolitisk enighet om lakseskatt på 25 prosent

Regjeringspartiene har kommet til enighet med Venstre og Pasientfokus om å redusere grunnrenteskatten på havbruk fra 35 til 25 prosent. Budsjettpartner SV er kritiske til både avtalen og forhandlingsprosessen.

Eigil Knutsen (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Sveinung Rotevatn (V) i Vandrehallen på Stortinget etter at de sammen med Pasientfokus ble enige om lakseskatten.
Eigil Knutsen (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Sveinung Rotevatn (V) i Vandrehallen på Stortinget etter at de sammen med Pasientfokus ble enige om lakseskatten.Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Ingrid Skovdahl

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Pasientfokus har torsdag blitt enige om grunnrenteskatt på havbruk.

– Etter en lang prosess sikrer vi nå at Stortinget vedtar prinsippet om grunnrente i havbruk. Avtalepartene sikrer også flertall for en skattesats på 25 prosent og en økning i rabatten på formuesskatteverdien for oppdrettskonsesjoner til 75 prosent, sier saksordfører Geir Pollestad (Sp) i en pressemelding

Beskjeden kommer en drøy uke etter at Høyre, Venstre og KrF meldte at de ville bryte forhandlingene. Regjeringspartiene hadde i sitt siste tilbud foreslått å redusere skattesatsen fra 35 til 30 prosent, noe de borgerlige partiene sa nei til.

Nå har altså regjeringspartiene strukket seg litt lenger, og ifølge finanspolitisk talsperson i Venstre, Sveinung Rotevatn, nådd partiets hovedkrav om å senke skattesatsen til 25 prosent.

– Kyst-Norge har ikke råd til at Stortinget driver politisk spill og skaper usikkerhet rundt en av våre viktigste næringer. Dette er en god løsning både for kysten, havbruksnæringen og fellesskapet, sier Rotevatn i samme pressemelding.

I et nyhetsbrev til Venstres medlemmer understreker Rotevatn at havbruksnæringen også er enige i at de har mulighet til å bidra med moe mer til felleskapet. 

– Havbruksnæringen er en av våre viktigste framtidsnæringer. I likhet med næringen selv, mener Venstre det er rom for at den kan bidra noe mer til fellesskapet. Men det samlede skattetrykket som var foreslått fra regjeringen var for høyt, og ville ha bremset opp investeringer langs kysten. Nå har vi fått senket skattene med atskillige milliarder, fått innført viktige stimuli til grønn omstilling og har funnet en god balanse mellom hensynet til fortsatte investeringer i kyst-Norge, og hensynet til inntekter til felleskapet, sier Sveinung Rotevatn i nyhetsbrevet. 

Kritisk budsjettpartner

Den tverrpolitiske avtalen med Venstre og Pasientfokus innebærer at regjeringspartiene sikrer seg et flertall uten SV.

I en skriftlig kommentar til Altinget og andre medier retter partiets finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, sterk kritikk mot både avtalen og forhandlingsprosessen: 

– Denne avtalen er for dårlig både når det kommer til miljø og fordeling, derfor kunne vi ikke støtte den.

Hun mener også prosessen har vært svak. 

– Dette har vært en elendig prosess fra regjeringspartienes side, der vi har vært konstruktive og klare til forhandlinger, men vi kan selvfølgelig ikke støtte en avtale der vi ikke får gjennomslag for våre viktigste prioriteringer, skriver hun.

Dette er endringene som partiene har blitt enige om:

  • Den effektive skattesatsen på havbruk reduseres fra 35 til 25 prosent.
  • Verdsettelsesrabatten i formuesskatten økes fra 50 til 75 prosent.
  • Vertskommunene og -fylkene sikres en høyere inntekt fra Havbruksfondet for 2023.
  • Det fremmes i tillegg flere anmodningsforslag for å styrke miljøprofilen og bidra til teknologiutvikling.

Ifølge Venstre handler dette om nye miljøindikatorer i trafikklyssystemet, en ny miljøteknologiordning, og at oppdrettere som får nedtrekk i produksjonen sin på grunn av problemer med lus, kan overføre produksjonen til lukkede anlegg.  

Regjeringspartiene vil nå sammen med Venstre og Pasientfokus fremme et felles forslag til behandlingen av saken i Stortinget 31. mai.

Omtalte personer

Geir Pollestad

Landbruks- og matminister (Sp), stortingsrepresentant for Rogaland
juridisk embetseksamen (Universitetet i Bergen, 2006), økonomi (Høgskolen i Stavanger, 1999)

Sveinung Rotevatn

1. nestleder i Venstre, stortingsrepresentant for Vestland (Hordaland), medlem av finanskomiteen
Mastergrad i rettsvitenskap (Universitetet i Bergen, 2018)

Kari Elisabeth Kaski

Stortingsrepresentant for Oslo, medlem, finanskomiteen

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00