Linda Hofstad Helleland
 svarer 
Jan Christian Vestre

Om omleggingen fra kronetoll til prosenttoll: Hvordan vurderer næringsministeren kritikken fra EU-kommisjonen?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1517 (2023-2024)

Hvordan vurderer næringsministeren kritikken fra EU-kommisjonen som følge av omleggingen fra kronetoll til prosenttoll på enkelte jordbruksvarer, og konsekvensene det kan få for Norges handel og relasjon til vår viktigste handelspartner, EU?

Regjeringspartiene og SV fikk sammen flertall i Stortinget under behandlingen av statsbudsjettet for 2024 å legge om fra kronetoll til prosenttoll for hel issalat, knollselleri, rødbeter, kålrot og potet/potetflak/potetgranulat. Over tid vil det gi høyere toll og pris på de nevnte varene.

I en tid hvor mange står i matkø, og flere familier opplever at maten har blitt dyrere enn før, er det spesielt at regjeringspartiene sammen med SV valgte å gjøre et slikt grep som vil gi folk flest dyrere mat. Omleggingen har samtidig skapt negative reaksjoner hos vår viktigste handelspartner, EU. Noe som på sikt få følger for norske eksportbedrifter som er avhengig av å selge sine produkter og tjenester til det europeiske markedet.

NRK kunne på Søndagsrevyen den 10. mars 2024 melde om advarsler fra EU kommisjonen som reaksjon på at Norge nå endrer til prosenttoll på en rekke landbruksprodukter, og hvordan det påvirker Norges forhold til unionen negativt. Kommisjonen advarer om at dette går helt imot intensjonen om gradvis liberalisering.

Førsteamanuensis i økonomi, Ivar Gaasland, påpekte i samme program at dette forsurer Norges forhold til EU og kan ramme Norges eksport til EU. EU er Norges viktigste handelsområde. Ifølge SSB gikk 58 prosent av total fastlandseksport til EU-land i 2023, tilsvarende 412 milliarder kroner. Regjeringspartiene har i Hurdalsplattformen satt seg som mål å øke norsk fastlandseksport med 50% innen 2030, men det målet har tilsynelatende måtte vike for særinteresser.

Svar fra onsdag 20. mars 2024

Spørsmålet er vidaresendt til landbruks- og matministeren frå næringsminister Jan Christian Vestre.
I samband med statsbudsjettet for 2024 vart det bestemt ein overgong frå kronetoll til prosenttoll for heil issalat, kålrot, rødbeter, knollselleri, potet og potetprodukt. Omlegginga skjedde med verknad frå 1. januar 2024. For potet og potetprodukt er det en overgangsperiode fram til 1. september 2024.

Overgong frå kronetoll til prosenttoll er ein rett Noreg har etter WTO-avtala for ei rekkje landbruksvarer. Ein slik overgong er heller ikkje i strid med pliktene våre etter EØS-avtala.

Omlegginga må sjåast i samanheng med regjeringa si nye Meld. St. 11 (2023–2024) «Strategi for auka sjølvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmoglegheitene i jordbruket».

Matsikkerheit basert på stabil nasjonal matproduksjon er eit sentralt politisk mål for regjeringa. Ein stabil matproduksjon krev ein offensiv landbrukspolitikk og eit velfungerande importvern. Importvernet er heilt avgjerande for konkurransekrafta til matindustrien som, saman med landbruket, er svært viktig for sysselsettinga og verdiskapinga i Noreg, særleg i distrikta. Styrking av tollvernet ved omlegging til prosenttoll er eit viktig verkemiddel for regjeringa for å sikre omsetning av norsk vare og medverke til å oppretthalde norsk produksjon og sjølvforsyningsgrad. Tilsvarande omlegging vart elles gjort frå 1. januar 2013 for ost, storfekjøtt og sauekjøtt med same formål.

Frå EU er det vist til at omlegging til prosenttoll er i strid med intensjonen om ei gradvis liberalisering av handelen i jordbruksprodukt etter EØS-avtala sin artikkel 19. Her er det frå norsk side vist til artikkelen sin ordlyd om at ei eventuell liberalisering av handelen skal skje innanfor ramma av partane sin landbrukspolitikk og på gjensidig fordelaktig basis, og vidare at Noreg følgjer opp sine plikter etter artikkel 19-avtala.

Ved ulike anledningar og av ulike aktørar er det vist til at landbruket sine defensive interesser i forhold til EU kan gå på bekostning av norske eksportinteresser. Eksport av sjømat er ofte brukt som eksempel. Regjeringa legg vekt på å ivareta både defensive og offensive norske interesser i handelssamkvemet vårt med EU. Noreg og EU fornya for nokre månader sidan avtala om marknadstilgong for norsk sjømat. Avtala som gjeld fram til 2028, inneber at fleire tollfrie kvoter for norsk sjømat vert vidareført på det same eller eit høgre nivå. Norsk eksport av sjømat har vist jamn auke, også i tider der regjeringa har styrka importvernet for viktige norske landbruksvarer.

Representanten Hofstad Helleland definerer i spørsmålet sitt landbruket som ei særinteresse. Eg håpar ikkje at dette reflekterer Høgre sitt syn på næringa. Matproduksjon og matsikkerheit for eiga befolkning er ei felles interesse, og står no høgt på den internasjonale dagsorden i lys av utfordringane verdssamfunnet må handtere. Dette er utfordringer regjeringa tek på høgste alvor.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00