Om  
Ola Ødegaard

Grunnlegger av Rettferd for taperne er død

Ola Ødegaard som i 1993 etablerte verdens første «taperforening», Rettferd for Taperne, har gått bort. Han ble hedret med flere store utmerkelser for sin innsats for mennesker på skyggesiden av samfunnet. 

Ola Ødegaard fra Stiftelsen Rettferd for taperne under stortingshøring i 2005 om erstatningsordninger til tidligere barnehjems- og skolehjemsbarn.
Ola Ødegaard fra Stiftelsen Rettferd for taperne under stortingshøring i 2005 om erstatningsordninger til tidligere barnehjems- og skolehjemsbarn.Foto: Morten Holm / NTB

Det er Stiftelsen Rettferd som melder dette på sine hjemmesider onsdag. Også Hamar Arbeiderblad har varslet om dødsfallet. 

Ola Ødegaard var i mange år en utrettelig forkjemper for enkeltpersoner som falt utenfor, og i november 1993 ble verdens første «taperkontor» åpnet på Dokka i Nordre Land kommune i Oppland.

Ødegaard kalte seg selv en taper. Han hadde levd mange år på siden av samfunnet, men bestemte seg for å ta opp kampen for verdighet. 

«I stedet for å grave seg ned i elendigheten og gå til grunne, bestemte Ola Ødegaard seg etter 25 år på skyggesiden av samfunnet, bestemte den «evneveike taperen» seg for å kjempe seg tilbake til sin rettmessige plass i samfunnet. Først vant han kampen for sin egen del – så tok han kampen for alle andre tapere, og vant», står det i minneordet på stiftelsens hjemmesider. 

I 1993 tok Ola Ødegaard initiativet til en «taperkongress» på Gjøvik.

«Mange dømte det til å være en døgnflue. Det ble det ikke. 50 tapere møtte opp. Det ledet til oppstart av Stiftelsen Rettferd for taperne», står det i fortsettelsen. 

Stiftelsen skiftet navn i 2020, og jobber fortsatt for enkeltpersoner som ikke har fått den bistand de har krav på fra den offentlige helse- og sosialforvaltningen i Norge. De har jobbet med billighetserstatning til tidligere barnehjemsbarn og andre grupper og enkeltpersoner som har blitt utsatt for overgrep og mishandling. 

Stiftelsen opplyser at de over 30 år har bistått over 3000 enkeltpersoner med å få over 450 millioner kroner i offentlig oppreisning.

«Nederlag på nederlag. En ødelagt barndom, en brutal oppvekst med misbruk og overgrep. Det skulle mye mer til å knekke Ola Ødegaard. Han sto opp for alle landets tapere. Kampen for tapernes rettferd ble et livsverk», står det i minneordet. 

 

Omtalte personer

Ola Ødegaard


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00