Om  
Trygve Slagsvold Vedum
Geir Pollestad
Sandra Borch

Kalles inn til høring om Meraker Brug

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil avholde en høring om statens kjøp av Meraker Brug. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), landbruksminister Geir Pollestad (Sp) og tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) kalles inn på teppet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kalles inn til høring av Kontroll- og konstitusjonskomiteen i forbindelse med komiteens behandling av statens kjøp av Meraker Brug i fjor. De kaller også inn Vedums partifeller Geir Pollestad og Sandra Borch.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kalles inn til høring av Kontroll- og konstitusjonskomiteen i forbindelse med komiteens behandling av statens kjøp av Meraker Brug i fjor. De kaller også inn Vedums partifeller Geir Pollestad og Sandra Borch.Foto: Terje Pedersen / NTB
Ingrid Skovdahl

Det var i oktober i fjor at Kontroll- og konstitusjonskomiteen tok avgjørelsen om å åpne sak om statens kjøp av Meraker Brug til 2,65 milliarder kroner.

Tirsdag ettermiddag bekrefter komiteens saksordfører Grunde Almeland (V) overfor VG at det blir avholdt en høring 21. mars. Komiteen har også besluttet å kalle inn finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), landbruksminister Geir Pollestad (Sp) og tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp), som var de tre statsrådene med størst ansvar for investeringsbeslutningen.

Almeland opplyser at det er tre spor som gjør det interessant for komiteen å invitere de tre Sp-toppene:

  • Hvorfor kjøpet ble ansett som en lånetransaksjon?
  • Ble Meraker Brug kjøpt for en høyere pris enn det som var forretningsmessig riktig verdi?
  • Fikk Stortinget fikk nok opplysninger fra regjeringen da denne saken ble behandlet?

Da kontrollkomiteen tok avgjørelsen om å åpne sak i høst, uttalte komitéleder Peter Frølich (H) at prisen lå bemerkelsesverdig høyt.

– Det er god grunn til å undersøke kjøpet. Summen ligger markant over Statskogs egen vurdering av totalverdien. Kjøpesummen ligger også markant over anslaget fra departementets eksterne rådgiver, sa Frølich.

Beslutningen om å opprette kontrollsak ble tatt av Høyre, Frp og Venstre, som utgjør et mindretall i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Eiendommene i AS Meraker Brug ligger i Trøndelag og har et samlet areal på om lag 1,2 millioner mål. Regjeringen vil gjennom statlig eierskap sikre at eiendommen fortsatt har norske eiere. De vil også bedre allmennhetens tilgang til jakt og fiske i området.

Les også

Omtalte personer

Trygve Slagsvold Vedum

Finansminister (Sp), partileder, parlamentarisk nestleder, stortingsrepresentant
bachelor, sosiologi og statsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2002)

Geir Pollestad

Landbruks- og matminister (Sp), stortingsrepresentant for Rogaland
juridisk embetseksamen (Universitetet i Bergen, 2006), økonomi (Høgskolen i Stavanger, 1999)

Sandra Borch

Stortingsrepresentant for Troms (Sp)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00