Mona Lill Fagerås
 svarer 
Jon-Ivar Nygård

Hva er status når det gjelder utrullingen av det utvidede nasjonale TT-ordningen?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1806 (2023-2024)

Hva er status når det gjelder utrullingen av det utvidede nasjonale TT-ordningen, hvilke fylker gjenstår og hva er kostnaden av å innlemme ett fylke i ordningen?

Svar fra torsdag 25. april 2024

Stortinget bevilger over statsbudsjett nasjonale tilskuddsmidler til tilrettelagt transport,
i tråd med Stortingets vedtak i Innst. 13 S (2015-2016). Stortinget bevilget 337,4 mill. kr til utvidet statlig TT-ordning i 2024. Det bevilges ikke tilstrekkelige midler til at alle fylker kan inkluderes i ordningen med dagens retningslinjer. Med dette bevilgningsnivået videreføres ordningen i 2024 for de fylkeskommunene/områdene som var omfattet i 2023. Områdene som ikke er dekket av den utvidede TT-ordningen, er tidligere Vest-Agder og Akershus samt Oslo og Rogaland.

Den utvidede statlige tilskuddsordningen ble i 2022 evaluert av Oslo Economics på oppdrag fra Samferdselsdepartementet (SD). Evalueringen anbefaler at retningslinjene for den utvidede TT-ordningen oppdateres for å sikre økt grad av likebehandling både av brukergrupper og fylkeskommuner. SD orienterte Stortinget i Prop. 1 S (2023 - 2024) om at SD vil vurdere innretningen av ordningen i lys av evalueringen. På vegne av SD har Oslo Economics fått i oppdrag å utarbeide et forslag til nye retningslinjer og fordelingsnøkkel for den utvidede TT-ordningen. Formålet er at ordningen blir landsdekkende, ikke diskriminerer blant brukergrupper og at forvaltningen av ordningen forenkles. Eventuelle endringer skal utarbeides i dialog med brukerorganisasjonene og berørte parter, i tråd med Stortingets vedtak i Innst. 13 S (2015-2016). Dette er en pågående prosess, og det er for tidlig å si noe om når eventuelle endringer blir gjennomført.

Bevilgningsbehovet for å innlemme ett fylke vil avhenge av ordningens innretning og antall brukere i det respektive fylket. Det fremtidige bevilgningsbehovet vil avhenge av resultatet av den pågående prosessen for å revidere retningslinjene, og Stortingets vedtak knyttet til dette.

0:000:00