Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport – en mørk dom over norsk historie

Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport tar et kraftig oppgjør med noen av de mørkeste sidene av det norske samfunnets historie, og arbeidet har ifølge kommisjonen vært krevende. – Generasjoner har lidd tap, men hele Norge har også tapt, sa kommisjonens leder Dagfinn Høybråten da han overleverte rapporten til stortingspresidenten torsdag.

Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport er den første samlede gjennomgangen av konsekvensene av fornorskingspolitikken i norsk historie.
Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport er den første samlede gjennomgangen av konsekvensene av fornorskingspolitikken i norsk historie.Foto: Gorm Kallestad/NTB
Ingrid Skovdahl

– I dag leverer vi en bredt anlagt rapport om sannhet og forsoning. Vi leverer samtidig en stafettpinne tilbake til oppdragsgiver. Jeg tror vi kan enes om at dette er en historisk sjanse til videre forsoning, som bør forvaltes med respekt, sa Dagfinn Høybråten, lederen av Sannhets- og forsoningskommisjonen, da han åpnet overleveringsseremonien i Stortingets lagtingssal. 

Sannheten er at heller ikke Norge har en historie å være stolt av.

Dagfinn Høybråten, leder, Sannhets- og forsoningskommisjonen

Resultatet av det fem år lange arbeidet som kommisjonen har gjennomført, er rapporten «Sannhet og forsoning – grunnlag for et oppgjør med fornorskingspolitikk og urett mot samer, kvener/norskfinner og skogfinner» – en 758 sider lang rapport som kaster lys på noen av de mørkere sidene av det norske samfunnets historie.

Altinget logoArbeidsliv
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om arbeidsliv samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.








0:000:00