Debatt

Spekter-sjefen: Politikerne må skape tillit

Nær halvparten av befolkningen mener politikerne ikke tar tak i de store utfordringene på en god måte. Det bekymrer meg, og det bør også bekymre alle andre som ønsker det beste for demokratiet vårt, skriver Spekter-sjef Anne-Kari Bratten.

Vi må være enige om problemet før vi kan være uenige om løsningene, skriver administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, i et tilsvar til Truls Vasvik (Ap) og Tone Wilhelmsen Trøen (H).
Vi må være enige om problemet før vi kan være uenige om løsningene, skriver administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, i et tilsvar til Truls Vasvik (Ap) og Tone Wilhelmsen Trøen (H).Foto: Thomas T. Kleiven / Spekter
Anne-Kari Bratten
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Truls Vasvik (Ap) og Tone Trøen (H) uttaler her i Altinget at de begge er ærlige om konsekvensene av sine egne vedtak. Det er bra, særlig fordi vi stadig ser eksempler fra politisk hold på det motsatte.

Det er ikke lenge siden et flertall i Stortinget ville instruere Helse Midt-Norge til å gjenåpne fødeavdelingen i Kristiansund, selv om det var godt kjent at mangel på fagfolk ville gjøre gjenåpningen tilnærmet umulig. Vi har sett politiske uttalelser om at det ikke er noe som heter at man ikke får tak i folk i helsetjenesten. Vi har sett grunnlovsforslag om retten til å føde der du bor. 

Jeg ønsker flere politiske forlik om de store og krevende avgjørelser samfunnet vårt står foran i årene framover.

Anne-Kari Bratten
Adm. dir., Spekter

Manglende tillit i befolkningen

Det offentlig oppnevnte Sykehusutvalget dokumenterte at helseministeren fikk 2 070 skriftlige spørsmål fra Stortinget fra høsten 2016 til våren 2021. Hvis vi tar høyde for at Stortinget er samlet fra oktober til juni hvert år, så utgjør det mer enn to spørsmål hver eneste arbeidsdag. Det er flere enn samferdselsministeren, flere enn justisministeren, og omtrent like mange som kunnskapsministeren, olje- og energiministeren, forsvarsministeren og klima- og miljøministeren fikk – til sammen. Og jeg antar at representantene som stiller disse til dels svært detaljerte spørsmålene om faglig krevende avveininger, ikke bare gjør det fordi de er vitebegjærlige, men fordi de ønsker å påvirke beslutninger i helsetjenesten. 

En befolkningsundersøkelse Respons Analyse gjennomførte for Spekter i fjor høst viste at ni av ti mener politikerne har et hovedansvar for å løse de store samfunnsutfordringene i Norge. Samtidig svarer mer enn én av tre at de mangler tillit til at politikerne kan løse disse utfordringene. Og nesten halvparten av folket svarer at politikerne ikke tar tak i de store utfordringene på en god måte. 

Les også

Vi må være enige om problemet

Jeg ønsker flere politiske forlik om de store og krevende avgjørelser samfunnet vårt står foran i årene framover. Jeg har pekt i retning av våre to store styringspartier, fordi jeg mener de har et særlig ansvar for å ta tak i de store utfordringene. De må bidra til at vi har en debatt som tar utgangspunkt i et felles faktagrunnlag, levert oss gjennom grundige, offentlige utredninger.

Vi må være enige om problemet før vi kan være uenige om løsningene. Jeg mener det er en sentral del av den norske modellen. Slik skapes tillit.

Omtalte personer

Truls Vasvik

Stortingsrepresentant for Vestfold (Ap), fraksjonsleder i helse- og omsorgskomiteen

Tone Wilhelmsen Trøen

Stortingsrepresentant Akershus (H), leder, Helse- og omsorgskomiteen
Bachelor i sykepleie (Høgskolen i Akershus, 2011)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00