Kommentar av 
Umar Ashraf

Umar Ashraf: Islamofobi i norske maktinstitusjoner

I Norge opplever mange muslimer islamofobi, ikke bare blant deler av befolkningen, men også fra maktinstitusjoner. Min Ramadan-bønn i år er at man erkjenner at islamofobi er et betydelig problem, og at man går sammen for å bekjempe det, skriver Umar Ashraf, rådgiver i Sannum & Bergestuen og muslim.

Umar Ashrafs Ramadan-bønn i år er at man erkjenner at islamofobi er et betydelig problem og at man går sammen for å bekjempe det. «Når deler av maktinstitusjoner sprer løgner om en del av befolknignen vår, må noen ta ansvar. Ellers risikerer vi at tillitssamfunnet vårt går i oppløsning», skriver han.
Umar Ashrafs Ramadan-bønn i år er at man erkjenner at islamofobi er et betydelig problem og at man går sammen for å bekjempe det. «Når deler av maktinstitusjoner sprer løgner om en del av befolknignen vår, må noen ta ansvar. Ellers risikerer vi at tillitssamfunnet vårt går i oppløsning», skriver han.Foto: Martin Fjellanger
Umar Ashraf
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Fredager under Ramadan har spesiell betydning. Den første fredagen i muslimers hellige måned er mer enn bare en samling for bønn, den representerer en enhetlig kraft som forener muslimer i deres aller viktigste begivenhet i løpet av året.

I år var denne fredagen særlig betydningsfull, fordi den sammenfalt med FNs internasjonale dag mot islamofobi, som markeres 15. mars hvert år. Datoen ble valgt som en minnedag etter terrorangrepet mot Christchurch-moskeene i New Zealand, der 51 mennesker mistet livet.

I Norge har vi dessverre også opplevd terrorangrep mot moskeer, mer enn en gang. Og i dag lever mange troende muslimer – og også de som blir sett på som muslimer – i frykt for fordommer, diskriminering, hatprat, trusler og vold, utelukkende på grunn av deres tro, livssyn eller utseende. 

De færreste i de politiske rekkene valgte å kalle det for hva det er: rasisme og islamofobi.

Umar Ashraf
Rådgiver, Sannum & Bergestuen

Fordommer er fortsatt utbredt

En undersøkelse fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter viser at stereotypiske forestillinger om muslimer fortsatt er utbredt i den norske befolkningen. Nesten en tredel av respondentene hadde i 2022 utpregede fordommer mot muslimer. Enda mer foruroligende er det at 44 prosent mener hatprat mot muslimer skyldes muslimene selv, 33 prosent støtter påstander om at «Muslimer utgjør en trussel mot norsk kultur» og at «Muslimer passer ikke inn i et moderne vestlig samfunn». Så mange som 26 prosent tror også at muslimer er mer voldelige enn den øvrige befolkningen.

For å bekjempe dette reelle og voksende problemet, lanserte Solberg-regjeringen en handlingsplan mot diskriminering og hatkriminalitet rettet mot muslimer for perioden 2020–2023. Denne planen skal i skrivende stund fornyes gjennom dialog og innspill fra berørte grupper og kompetansemiljøer. Planen bør også berøre islamofobi som kommer til uttrykk i makt- og myndighetsinstitusjoner i Norge i dag. 

Les også

Her er tre eksempler som viser hvorfor det blir viktig:

Nylig skrev Per-Willy Amundsen, som senere gikk av som leder for justiskomiteen, følgende:

«Med Norge og Israel mot arabere som dreper mennesker, slik dere har for vane å gjøre. Så dra et annet sted med din moral. Det er som regel dere som dreper oss. Og Islam har en hel gjeng med psykopater som dreper.»

Merk dere, «slik dere har for vane å gjøre». Og de færreste i de politiske rekkene valgte å kalle det for hva det er: rasisme og islamofobi. Når synderen selv unnskylder uttalelsene som «personlige feiltrinn i fylla», underkommuniseres alvorlighetsgraden av uttalelsene, og hvilken effekt de har for muslimer. Forklaringen fra Amundsen selv viser i liten grad solidaritet med den muslimske delen av befolkningen, som er mottageren av slike stigmatiserende beskrivelser. Det er denne typen unnlatelser som svekker tilliten som den muslimske delen av befolkningen har til politikere. 

Er det ikke nettopp det som er medienes rolle, utfordre maktinstitusjoner og grave seg frem til sannheten? 

Umar Ashraf
Rådgiver, Sannum & Bergestuen

Det andre eksempelet er fra den såkalte «fjerde statsmakt». Nettavisen har gjennom en av sine faste spaltister fremsatt alvorlige og grunnløse påstander, blant annet om at norske imamer jobber for svarte penger, og driver hallikvirksomhet gjennom å tilrettelegge for prostitusjon av muslimske kvinner. Ingen andre medier har utfordret dette. Selv når Ingrid Rosendorf Joys, fast medlem i Pressens faglige utvalg og avtroppende generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, har tydeliggjort overfor Nettavisen at de ikke har belegg for slike påstander. Meningsjournalistikken, spesielt faste spaltister, er også underlagt redaktøransvar og «Vær varsom plakaten».

Så vil kanskje noen lure på om det er medienes ansvar å utfordre hverandre? Er det ikke nettopp det som er medienes rolle, utfordre maktinstitusjoner og grave seg frem til sannheten? Når andre mediehus lar slike udokumenterte og islamofobiske påstander passere, og ikke stiller kritiske spørsmål til sine egne journalistfeller, svekkes tilliten til mediene. 

Les også

Det tredje eksempelet er det mest alvorligste av dem alle, for det kommer fra en institusjon som har den tydeligste beskytterrollen i samfunnet vårt. I et forsøk på å sette æreskriminalitet på dagsorden, ender bokaktuelle ansatte i PST og Kripos, Terje Risanger og Bjørnar Svennson, med å uttale: «De fleste i Norge med bakgrunn fra muslimske land lever i en æreskultur med seksuell kontroll av jenter.»

De fleste – det vil si flertallet av oss. 

Når én part sprer udokumenterte påstander, må ikke andre unnlate å stå opp for sannheten.

Umar Ashraf
Rådgiver, Sannum & Bergestuen

Slike uttalelser svekker også tilliten til et ellers viktig, nyansert og antirasistisk arbeid mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, som er utført over lang tid på tvers av en rekke departementer og underliggende etater i samarbeid med politiet. Selv har jeg deltatt i slikt arbeid i flere år, og har aldri vært vitne til en så udokumentert påstand. Når lovens lange arm sprer usannheter som stigmatiserer ytterligere, svekker det tilliten som den muslimske befolkningen har til dem.

Alvorlighetsgraden er høy, fordi disse personene eller organene besitter makt, og skal opplyse og beskytte befolkningen. Det gjør de i liten grad om de kommer med påstander som kan nøre opp under farlige holdninger.

Problemet må erkjennes

Min Ramadan-bønn i år er at man erkjenner at islamofobi er et betydelig problem, og at man går sammen for å bekjempe det. Dette er ikke bare noe som bør gjøres av FN, men også av maktinstitusjonene våre.

Når én part sprer udokumenterte påstander, må ikke andre unnlate å stå opp for sannheten. Når deler av maktinstitusjoner sprer løgner om en del av befolkningen vår, må noen ta ansvar.

Ellers risikerer vi at tillitssamfunnet vårt går i oppløsning. 

 

Omtalte personer

Per-Willy Amundsen

Stortingsrepresentant (Frp)
påbegynte studier i siviløkonomi (Norges Handelshøyskole, 1995), IKT (Høgskolen i Sør-Trøndelag, 2001)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00