1 av 5 står utenfor arbeidslivet
Hver femte person i arbeidsfør alder er helt utenfor arbeid og utdanning, viser nye tall fra NAV. – Vi må bli flinkere å hjelpe folk som sliter med psykisk uhelse til å bli i arbeidslivet, sier NAV-direktøren.
Hans Andreas Starheim
Nisjeredaktør Arbeidsliv685.000 personer mellom 20 og 66 år sto utenfor arbeid eller utdanning ved utgangen av 2023 viser ferske tall fra NAV.
Sammenlignet med året før, er det blitt 26.000 flere helt utenfor arbeidslivet i 2023.
NAV-direktør Hans Christian Holte forklarer dette delvis med at arbeidsmarkedet er blitt noe mindre stramt enn det var rett etter pandemien, og delvis med flyktningestrømmen fra Ukraina.
– Nøkkelen til å gjøre noe med utenforskapet er særlig vår evne til å inkludere i arbeidslivet, og der er kvalifisering og tilpassing helt sentralt. Når det gjelder flyktninger, er språk en viktig del av det. Når det gjelder ungdom, så er utdanning viktig. Og så er det de store gruppene som har helsemessige utfordringer, hvor tilpassing på arbeidsplassen kan være veldig viktig, sier Holte.
Ser forbedringspotensial
Han sier at også hans egen etat har måttet ta noen grep for å bli bedre på å legge til rette for at flere klarer å stå i jobbene sine, til tross for helseutfordringer.
– Hvor vi tidligere kanskje jobbet mer på egen kjøl, og så sendte stafettpinnen videre til arbeidslivet, så er vi nå mer der at vi jobber skulder ved skulder med arbeidsgiverne på arbeidsplassen for å sørge for at de som har noen ekstra utfordringer, får et ordentlig fotfeste i arbeidslivet.
Holte peker også på psykisk uhelse som er en viktig grunn til at mange står utenfor arbeidslivet, og at det byr på egne utfordringer.
– Og det tror jeg er et område hvor mange arbeidsgivere rett og slett er usikre og ikke føler de vet hvordan de skal møte disse arbeidstakerne med gode tilpasninger og gode rammer. Det er et område jeg tror vi bør forsøke å bli bedre på.
Dette tror jeg er et område hvor mange arbeidsgivere rett og slett er usikre
Hans Christian Holte
NAV-direktør
Mange ukrainere utenfor arbeidslivet
Utenforskapet falt i pandemiårene og i tiden umiddelbart etterpå, da arbeidsledigheten var rekordlav. Nå har imidlertid denne trenden snudd. Det har vært betydelig sysselsettingsvekst i Norge de siste årene, også i 2023. Særlig har antall heltidsstillinger økt. Likevel klarer ikke sysselsetting holder ikke tritt med veksten i befolkningen.
Dette er en direkte følge av det høye antallet ukrainske flyktninger, forklarer Holte. I desember i fjor var det totalt 38.100 ukrainske statsborgere i aldersgruppen 20–66 år bosatt i Norge. 30.500 av disse er definert som i utenforskap.
Uten denne tilstrømningen av flyktninger, ville utenforskapet vært tilsvarende lavere.
Ytelsessystem med stort helsefokus
I statistikken for utenforskap mottar flertallet en eller annen form for trygd, men i 2023 var det 238.000 som i tillegg til å mangle tilknytning til arbeidslivet, heller ikke mottok noen form for offentlige ytelser. Dette er en sammensatt gruppe, forklarer Holte.
– En del av dem vil være personer som forsørges av andre i husstanden, av foreldre eller ektefelle for eksempel. Ut over det kan det for eksempel omfatte tilfeller av grå økonomi.
– Det at dette er en gruppe som er utenfor arbeidslivet uten en åpenbar helsemessig begrunnelse, betyr det at de har spesielt stort potensial for å bli hentet inn igjen i arbeid?
– Ja, det kan kanskje tenkes. Når man ser på disse tallene, er veldig mange av ytelsene vi har i Norge helserelaterte. Ytelsessystemet vårt har et veldig helsefokus, og det er ikke nødvendigvis bare positivt, sier Holte.
Han peker samtidig på at trenden over de siste syv årene har vært at det er en lavere antall i utenforskap som ikke mottar ytelser.
Ytelsessystemet vårt har et veldig helsefokus, og det er ikke nødvendigvis bare positivt
Hans Christian Holte
NAV-direktør
Også vekst blant unge voksne
111.500 i aldersgruppen 20–29 står utenfor arbeidslivet. Halvparten av disse mottar trygdeytelser, mens den andre halvparten ikke mottar noe fra NAV.
I alle år fra 2017 til 2022 har tallet på unge i utenforskap vært synkende, men i fjor snudde altså trenden, med en økning på 3000 unge i utenforskap. Dette bekymrer Holte.
– Dette er noe vi og arbeidsgivere i Norge må jobbe hardt for å snu. Mer enn noen gang trenger vi arbeidskraften de unge kan tilby. Vi vet at det er mange i denne gruppa som både kan og vil jobbe, og vi må sørge for at de får muligheten.