Arbeidstilsynet: Norske arbeidsgivere er for dårlige på HMS

En fersk rapport fra Arbeidstilsynet viser et vesentlig forbedringspotensial blant norske virksomheter når det gjelder forebygging av skader. Bare 4 av 10 jobber systematisk med risikovurdering.

– Undersøkelsen viser et vesentlig forbedringspotensial blant norske virksomheter, sier direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim.
– Undersøkelsen viser et vesentlig forbedringspotensial blant norske virksomheter, sier direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim.Foto: Arbeidstilsynet
Hans Andreas Starheim

– Undersøkelsen viser et vesentlig forbedringspotensial blant norske virksomheter for mer systematisk forebygging av arbeidsrelaterte skader, sykdommer og plager, sier direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim i sak på tilsynets nettsider.

Arbeidstilsynet har gjennom en spørreundersøkelse kartlagt hvor mange virksomheter som jobber systematisk med helse, miljø og sikkerhet (HMS). Hovedfunnet er at bare 42 prosent systematisk gjennomfører risikovurderinger for de ansatte på arbeidsplassen. I bare halvparten av bedriftene som har svart på undersøkelsen, har arbeidsgiver fått HMS-opplæring.

«Omsatt i rene tall innebærer dette at om lag 135.000 virksomheter i norsk, landbasert arbeidsliv ikke jobber systematisk med risikovurderinger. Dette innebærer risiko for at disse virksomhetene ikke gjennomfører tiltak som i størst mulig grad reduserer risikoen for plager, sykdommer og skader som følge av arbeidet», heter det i rapporten.

Les også

Systematiske forskjeller

Det er store forskjeller mellom næringene når det gjelder gjennomføringen av risikovurderinger, viser undersøkelsen.

– Offentlig administrasjon, undervisning, helse og sosial har størst andel som gjennomfører systematiske risikovurderinger (54 prosent), mens informasjon, kommunikasjon, finans og tjenesteyting har lavest andel (24 prosent), forklarer Vollheim.

Hun peker også på et tydelig skille mellom privat og offentlig sektor, hvor det offentlig kommer klart best ut. Der gjennomfører 63 prosent av virksomhetene systematiske risikovurderinger, mot 39 prosent i private virksomheter.

Også størrelsen på virksomhetene spiller inn. Jo flere ansatte det er i virksomheten, jo større er sannsynligheten for at den jobber systematisk med HMS-arbeidet. I virksomheter med fire eller færre ansatte driver bare hver fjerde med systematisk HMS-arbeid.

Noen svar kan tyde på at noen mangler forståelse for hvilke typer risikofaktorer som kan finnes i arbeidsmiljøet

Trude Vollheim
Direktør i Arbeidstilsynet

Tilsyn spiller inn

Ett av funnene fra undersøkelsen er at sannsynligheten for at virksomheter driver systematisk risikovurderinger for sine ansatte øker dersom bedriften tidligere har hatt tilsyn. Dette har Arbeidstilsynet kommet frem til ved å koble sammen svarene i undersøkelsen med egne tilsynsdata.

I virksomheter som aldri har hatt tilsyn, gjennomfører bare 37 prosent systematisk risikovurdering, mot 63 prosent i virksomheter som har hatt tilsyn to eller flere ganger.

Blant de virksomhetene som svarer at de ikke gjennomfører noen risikovurderinger, oppgir de fleste at de ikke har utfordringer av betydning, at de ikke ser nytten av å gjøre risikovurderinger, eller at aktuelle utfordringer allerede er kjent.

– Og så er det noen svar som kan tyde på at noen mangler forståelse for hvilke typer risikofaktorer som kan finnes i arbeidsmiljøet, for eksempel de som sier at de har kontorarbeid, og dermed tror de ikke har noen risikofaktorer, sier direktør Trude Vollheim.

Hun viser til at det ikke bare snakk om det fysiske arbeidsmiljøet, men også psykososiale, ergonomiske, organisatoriske og kjemiske og biologiske faktorer.

 

 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00