Danmark har fått ny regjering: «Det betyr ikke at vi er enige om alt»

Socialdemokratiet er blitt enig med Venstre og Moderaterne om å danne regjering på tvers av blokkene. Regjeringsgrunnlaget presenteres onsdag. På torsdag legger statsminister Mette Frederiksen frem listen over sine statsråder. 

Danmarks statsminister var – og blir – Mette Frederiksen. Tirsdag annonserte hun at tre partier etter 43 dager har lykkes i å danne regjering sammen. 
Danmarks statsminister var – og blir – Mette Frederiksen. Tirsdag annonserte hun at tre partier etter 43 dager har lykkes i å danne regjering sammen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP/NTB

 

Etter 43 dager med forhandlinger får Danmark en ny regjering. 

Fungerende statsminister Mette Frederiksen ga tirsdag kveld dronning Margrethe beskjed om at hun har lykkes med å danne en bred regjering bestående av tre partier; Socialdemokratiet (S), Moderaterne (M) og Venstre (V). 

– Dette er de tre partiene som har tatt på seg ansvaret sammen. Det gleder i oss til å fortelle mer om i morgen, sier Mette Frederiksen utenfor Amalienborg tirsdag kveld. 

Kveldens besøk hos dronningen blir etterfulgt av et pressemøte onsdag. Der vil de tre partiene presentere «de store linjer og balanser» i det nye regjeringsgrunnlaget. 

Deretter blir statsrådkabalen presentert på torsdag. 

Mette Frederiksen vil ikke tirsdag kveld lette på sløret rundt den politiske plattformen, men fortalte at de tre partiene har høye ambisjoner for klimaet, arbeidsstyrken og for nye reformer.  

Hva kjennetegner denne regjeringen? Det gjør samarbeid og at vi vil mye, sammen, politisk. Det blir også et arbeidsfellesskap.

Mette Frederiksen
Statsminister i Danmark

– Hva kjennetegner denne regjeringen? Det gjør samarbeid og at vi vil mye, sammen, politisk. Det blir også et arbeidsfellesskap, og det vil vi utdype i morgen. For selv om vi danner regjering sammen, betyr ikke det at vi er enige om alt. Men vi velger nå å gå inn i et arbeidsfellesskap med hverandre fordi det er det vi mener er best for landet vårt, sa Mette Frederiksen.

Historisk regjeringssamarbeid

Med det har Mette Frederiksen oppnådd det hun gikk til valg på, ambisjonen om å danne en blokkoverskridende regjering. 

– Jeg har lenge ment at landet vårt trenger nettopp det, sier hun. 

Det er første gang siden 1976 at Danmark for en regjering som går på tvers av «midten» og der de klassiske hovedfiendene Socialdemoratiet og Venstre igjen deler regjeringskontorene. 

De får selskap av det nydannede partiet Moderaterne og har bak seg 89 mandater i Folketinget. Det skal 90 mandater til for å ha rent flertall, men regjeringen støttes også av de tre nordatlantiske mandatene, fra Færøyene og Grønland, og kan dermed vedta sin politikk uten å forhandle med støttepartier. 

Les også

Men den nye regjeringen vil søke brede forlik også med andre partier, lovet Frederiksen tirsdag. 

Det er særlig Venstre som har møtt kritikk for å gå inn i et regjeringssamarbeid med Socialdemokratiet. Partileder Jakob Ellemann-Jensen blir beskyldt for løftebrudd. Både Ellemann-Jensen og Moderaternes leder Lars Løkke Rasmussen har endt opp med å droppe et krav om at det skal gjøres en juridisk vurdering mot Mette Frederiksen på bakgrunn av den såkalte minksaken. 

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partileder, Socialdemokratiet
master i afrikastudier (Københavns Universitet, 2009), ba.scient.adm. i samfunnsfag (Aalborg Universitet, 2007)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00