Dette skjer i EU: Belgisk formannskap og debatt om fremtiden for Europas økonomi

Sosiale problemer og mangel på arbeidskraft vil være tema for de første ministermøtene under Belgias seks måneder lange formannskap, mens EU-kommissærene vil starte året med et seminar om grønn omstilling og europeisk konkurranseevne.

Første januar overtok den belgiske statsministeren Alexander De Croo stafettpinnen fra Spania som formann i EU. Formannskapet varer i et halvt år, til 1. juni 2024.
Første januar overtok den belgiske statsministeren Alexander De Croo stafettpinnen fra Spania som formann i EU. Formannskapet varer i et halvt år, til 1. juni 2024.Foto: Alaa Badarneh/Pool via AP
Thomas LauritzenIngrid Skovdahl

Mandag 8. januar

  • Den første ordentlige arbeidsuken i Belgias EU-formannskap startet etter at belgierne overtok det seks måneder lange formannskapet fra Spania ved nyttår. Allerede sist fredag fikk Belgias statsminister Alexander De Croo og hans ministre besøk av EU-kommissærene for å diskutere prioriteringene til det nye formannskapet. Det belgiske formannskapet varer til juni, da det også holdes både europaparlamentsvalg og nasjonalt valg i Belgia.
  • Tysklands visekansler, økonomi- og klimaminister Robert Habeck, reiste mandag til Brussel for å besøke EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og flere andre kommissærer. Besøket kommer på et tidspunkt der den tyske koalisjonsregjeringen er under innenrikspolitisk press, samtidig som EU-regjeringene diskuterer unionens finansiering og budsjett.
  • Eftas overvåkingsorgan (ESA) har stevnet Norge for Efta-domstolen med påstand om mangelfull gjennomføring av EU-direktivet om supplerende pensjonsordninger (2014/50). 8. januar hadde Norge frist for å komme med et tilsvar. Dato for muntlig høring er foreløpig ikke fastslått.  

Tirsdag 9. januar

  • EUs klimatjeneste Copernicus legger fram klimatallene for 2023. 
{{toplink}}
Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
Les også

Onsdag 10. januar

  • Årets første møte i EU-kommisjonen, der dagsordenen foreløpig ser ganske tynn ut. Visepresident Margaritis Schinas presenterer en gjennomgang av status for EUs ungdomspolitikk.
  • Kommisjonens digitale visepresident og kommissær for konkurranse, Margrethe Vestager, begynner en tre-dagers tur til San Francisco og Palo Alto for å delta på en tech-konferanse om konkurranseregler, besøke University of California i Berkeley og møte flere toppledere i Silicon Valley.

Torsdag 11. januar

  • Arbeids- og sosialministrene fra de 27 EU-landene møtes i to dager i den vallonske middelalderbyen Namur i Sør-Belgia til det første ministermøtet under det belgiske formannskapet. Første møtedag vil fokusere på Europas mangel på arbeidskraft, samt de sosiale konsekvensene av klimaendringer og den ustabile sikkerhetspolitiske situasjonen.
  • Samtidig møtes medlemmene av Europaparlamentets sosial- og arbeidskomité i Brussel for å ta stilling til et forslag om parkeringskort for funksjonshemmede og et generelt europeisk funksjonshemmingskort som skal gi kortinnehavere særlig status og rettigheter. Handikapkortet vil for eksempel sikre gratis eller billigere billetter og prioritert tilgang til offentlig transport, kulturarrangementer, museer, fritids- og idrettssentre og fornøyelsesparker over hele EU.
  • EU-parlamentets økonomiske komité får på sin side besøk av kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis og økonomikommissær Paolo Gentiloni for en diskusjon om EUs økonomiske situasjon og budsjett i 2024.

Fredag 12. januar

  • De europeiske sosial- og arbeidsministrene fortsetter møtene i Namur, hvor de på den andre dagen vil få besøk av ministre fra kandidatlandene for å diskutere konsekvensene av fremtidig EU-utvidelse. De skal også diskutere den globale situasjonen med generaldirektøren for FNs arbeidsmarkedsorganisasjon ILO, Togos tidligere regjeringssjef Gilbert Houngbo.
  • EU-kommissærene feirer det nye året med en felles tur og et uformelt seminar, der de blant annet ventes å diskutere EUs grønne omstilling og konkurranseevne. Kommissærene får besøk av den tidligere presidenten i Den europeiske sentralbanken (ECB), Italias tidligere statsminister Mario Draghi, som kommisjonspresident Ursula von der Leyen har bedt om å produsere en rapport om Europas økonomiske utfordringer.
  • EU-kommissær for konkurranse, Margrethe Vestager, vil ikke delta på seminaret, da hun fortsatt er i California. Fredag skal hun møte blant andre Apple-sjef Tim Cook og Google-sjef Sundar Pichai. 
Les også

0:000:00