Dette skjer på EU/EØS-feltet i uke 47: Barth Eide til EØS-møte i Brussel

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) reiser til Brussel for å møte de andre utenriksministrene i EØS. Det skjer i en uke der utviklingspolitiske forhold i Palestina og EU-parlamentets framtidsdrømmer for Unionen også er oppført på agendaen.

Mandag reiste utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til Brussel, der han skulle møte de andre utenriksministrene i EØS (Island og Liechtenstein). Bildet er tatt i en annen sammenheng.
Mandag reiste utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til Brussel, der han skulle møte de andre utenriksministrene i EØS (Island og Liechtenstein). Bildet er tatt i en annen sammenheng.Foto: Cornelius Poppe/NTB
Rikke Albrechtsen

Mandag 20. november

  • Nordsjøen, Skagerrak og Kattegat stod på dagsordenen når de europeiske landbruks- og fiskeriministrene diskuterte neste års fiskekvoter. Diskusjonen forflyttet seg deretter opp på land, da ministrene gikk over til å diskutere ny genteknologi, EUs skogstrategi og en langsiktig visjon for europeiske landdistrikter.
  • Mandag reiste også utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til Brussel, for å møte de andre utenriksministrene i EØS (Island og Liechtenstein), sammen med representanter fra EUs spanske formannskap og EU-kommisjonen. På dagsordenen stod blant annet diskusjoner om økonomisk sikkerhet, grønn omstilling og konkurranseevne. Før dette hadde de tre statsrådene møte med fokus på konflikten i Israel og Ukraina. I dette møtet deltok også Sveits.

Tirsdag 21. november

  • De humanitære aspektene i Palestina står på dagsorden når EUs utviklingsministre møtes i Brussel. Her skal de også diskutere Ukrainas gjenoppbygging og såkalte «komplekse miljøer» i Afrika.
  • I Strasbourg skal de folkevalgte stemme over nye regler om den såkalte «reparasjonsretten», som skal ta et oppgjør med bruk-og-kast-tendensene som mange bedrifter har bidratt til å understøtte. De skal også stemme over nye regler om utslipp fra biler og lastebiler, og om EU-parlamentets standpunkt til den såkalte Net Zero Industry Act. Det er den som skal støtte utvikling og produksjon av grønn teknologi i Europa.
  • I EU-kommisjonen er det blant annet økonomien som er i fokus når kommissærene ser på den makroøkonomiske balansen i eurolandene.
  • Hjemme på Stortinget i Oslo er det frist for å avgi innstilling til to EØS-relaterte saker:
{{toplink}}
Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
Les også

Onsdag 22. november

  • De nederlandske velgerne skal avgjøre hvem som blir statsminister Mark Ruttes etterfølger. Etter 13 år på posten har den nederlandske statsministeren nå varslet sin avgang. Et splitter nytt parti ledet av den tidligere konservative politikeren Pieter Omtzigt topper for tiden meningsmålingene i et felt med hele 26 partier.
  • Samme dag tar EU-parlamentarikere en ny runde om situasjonen i Gaza, i det som kan bli en heftig debatt om hvordan Europa skal forholde seg til den humanitære krisen som konflikten med Israel har utløst.
  • De stemmer også over blant annet nye emballasjeregler, som har fått franske bønder på barrikadene i frykt for hva dette kan bety for camemberten deres og de små trekassene som de ofte selges i.
  • En annen avstemning som også er voldsomt kontroversiell, ikke bare for de franske bøndene, men hele sektoren, er det nye pesticiddirektivet som skal halvere mengden plantevernmidler innen 2030.
  • Mens EU-politikerne har hånden i vepsebolet, tar de også en avstemning om hvor de mener EU-traktatene bør endres for å gjøre Unionen mer handlekraftig. Eller som den konservative ECR-gruppen sier det: «gjøre EU til en sentralisert, hegemonisk superstat styrt av et pro-føderalistisk oligarki utenfor demokratisk kontroll».

Torsdag 23. november

  • I EU-parlamentet skal de folkevalgte stemme over hvordan de mener at den demokratiske prosessen kan styrkes frem mot neste års EU-valg. Herunder hvorvidt valget skal spille inn i utnevnelsen av formann for den neste EU-kommisjonen, noe som også er sterkt omstridt.
  • EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Charles Michel, som leder EUs 27 stats- og regjeringssjefer som president i Det europeiske råd, skal til Newfoundland i Canada for et toppmøte. Her skal de sammen med Justin Trudeaus regjering se på krigen i Ukraina, situasjonen i Midtøsten, verdensøkonomien, klimakrisen, energisamarbeidet, det digitale samfunnet og konflikten i Armenia. Derfor er det også satt av to dager til møtet.
  • Samme dag vil de europeiske utdanningsministrene se på digitale ferdigheter og vedta konklusjoner om hvordan utdanning kan bidra til å styrke demokratiske verdier og medborgerskap. I tillegg blir det en livlig debatt om hvordan de skal få flere kvinner inn i realfag, ingeniørfag og digitale fag.

Fredag 24. november

  • Den europeiske toppledelsen er fortsatt i St. John’s, ytterst på den canadiske østkysten, sammen med landets regjering.
  • I Brussel er det kulturministrenes tur til å holde møte. De skal blant annet diskutere videospill og styrking av arbeidsforholdene for kunstnere. Deretter står sport på programmet. Her er det særlig likestilling som er på tapetet, inkludert oppretting av såkalte trygge miljøer innen idretten. 
Les også

0:000:00