Debatt

Elise Åsnes: Unyansert om utslippskutt

Fredag fikk vi fasiten. Statsbudsjettutkastet som ble lagt fram er både grått og usolidarisk. Atter en gang prioriterer regjeringa kortsiktig profitt over mennesker og miljø, skriver Elise Åsnes, leder i Spire.

Slik det er i dag, forårsaker ikke bare Norge klimakrisa gjennom vår olje- og gassvirksomhet, men vi kjøper oss også ut av å ta ansvar for den gjennom vår enorme oljerikdom, skriver Spire-leder Elise Åsnes.
Slik det er i dag, forårsaker ikke bare Norge klimakrisa gjennom vår olje- og gassvirksomhet, men vi kjøper oss også ut av å ta ansvar for den gjennom vår enorme oljerikdom, skriver Spire-leder Elise Åsnes.Foto: Carina Johansen/NTB
Elise Åsnes
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

For noen uker siden tok jeg til orde for at Norges klimalegitimitet allerede henger i en syltynn tråd, og statsbudsjettet var Barth Eides siste sjanse til å vise verden at vi tar vårt klimaansvar på alvor.

I dag fikk vi også fasiten: Regjeringas klimapolitikk er en ren ansvarsfraskrivelse.

Kvoter for alle penga

Til tross for at Barth Eide i år igjen var stolt over den grønne boka til regjeringen, ser vi alt for få konkrete utslippskutt. Det er likevel én post som har økt kraftig: kvoteposten. 

Det er de rike landene, inkludert Norge, som har størst skyld i og ansvar for klimakrisa vi nå befinner oss i.

Elise Åsnes
Leder i Spire

Regjeringen foreslår at posten til internasjonalt samarbeid over kvoter økes med hele 35 millioner kroner; fra allerede høye 85 millioner til 120 millioner. Dette er en skremmende stor økning som ikke kan gå ubemerket hen.

Statssekretæren i klima- og miljødepartementet, Ragnhild Sjoner Systad, forklarte i sitt motsvar til meg hvordan kvotesystemet fungerer som en sikkerhetsmekanisme, før hun påpekte følgende: «For verden og atmosfæren er dealen fremdeles like bra. Et utslippskutt er et utslippskutt.»

Dette er en sannhet med modifikasjoner. 

Les også

Rettferdige kutt

Det er de rike landene, inkludert Norge, som har størst skyld i og ansvar for klimakrisa vi nå befinner oss i.

For å løse klimakrisa, må vi anerkjenne at klimatiltak også kan medføre byrder for noen. Kjøp av klimakvoter er slik sett et prakteksempel: Når Norge legger opp til et klimabudsjett som baserer seg på begrensede utslippskutt i Norge, må de finne andre veier mot klimamålet. Som et styrtrikt land, er det derfor enklere for Norge å heller kjøpe klimakvoter. 

Slik det er i dag, forårsaker ikke bare Norge klimakrisa gjennom vår olje- og gassvirksomhet, men vi kjøper oss også ut av å ta ansvar for den gjennom vår enorme oljerikdom.

Elise Åsnes
Leder i Spire

Dessverre er det en dårlig løsning.

I statssekretærens svar løftes Norges bidrag til REDD+-satsningen som eksempel på et positivt tiltak. Men REDD+ har også fått bred kritikk, blant annet fra Riksrevisjonen. Det finnes flere eksempler på at Norges regnskogvern har hatt negative konsekvenser for lokalbefolkningen, i tillegg til å ikke innfri sine klimaløfter.

På samme måte som regnskogssatsingen kan kvotekjøp bidra til å beslaglegge landområder i utviklingsland. Byrden for klimatiltak blir flyttet over til allerede allerede sårbare og marginaliserte grupper, som mister tilgang til områder som de er avhengige av for å livnære seg selv – uten tilstrekkelig kompensasjon eller samtykke.

Usolidarisk klimapolitikk

Klimakrisa er allerede dypt urettferdig. De som har bidratt minst til utslippene, rammes hardest. Da er det på det beste unyansert, og på det verste usolidarisk og respektløst å si at utslippskutt er utslippskutt.

Slik det er i dag, forårsaker ikke bare Norge klimakrisa gjennom vår olje- og gassvirksomhet, men vi kjøper oss også ut av å ta ansvar for den gjennom vår enorme oljerikdom.

Skal Norge ha sjans til å oppfylle egne klimaforpliktelser, og ta sitt historiske og økonomiske ansvar for klimaendringene, må regjeringa erkjenne at også egne utslipp må reduseres, og det drastisk. En sentral del av dette er å innse at det å skulle utvikle – ikke avvikle olja, ikke er forenelig med en grønn omstilling og en bærekraftig og rettferdig verden. 

Les også

Omtalte personer

Espen Barth Eide

Utenriksminister (Ap)
Cand.polit i statsvitenskap (Universitetet i Oslo 1993)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00