Om  
Ola Borten Moe

Erklært persona non grata ved UiO

Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo erklærte torsdag kveld at Ola Borten Moe er uønsket på Universitetet i Oslo.

Statsråden er ikke lenger velkommen ved Universitetet i Oslo av Studentparlamentet.
Statsråden er ikke lenger velkommen ved Universitetet i Oslo av Studentparlamentet.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Nora Didriksen

Under et møte på Villa Eika torsdags kveld erklærte Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo Ola Borten Moe som persona non grata. Det betyr at forsknings- og høyere utdanningsministeren ikke er velkommen på campus. Dette melder universitetsavisa ved UiO, Universitas.

– Det er vanskelige tider for studenter med en trang økonomi. Studenter opplever at de ikke blir prioritert, og vi tenker at denne resolusjonen er et uttrykk for denne frustrasjonen, uttrykte leder av Studentparlamentet ved UiO, Oline Sæthre i forkant av avstemningen.

Arbeiderbevegelsens studentliste (A-lista) sine tre mandater var de eneste som stemte imot forlaget. 

Forslaget ble fremmet av Juridisk studentutvalg. Vedtaket ble vedtatt med et tillegg fra Grønn liste om å inkludere studentparlamentsbygget, Villa Eika. Studentparlamentet sender også resolusjonen videre til Norsk studentorganisasjon (NSO).

Forslaget begrunnes med at statsråden har nedprioritert studentenes velferd, og en manglende interesse for å utvikle og styrke sektoren for høyere utdanning.

– Vi vet ikke om han har tenkt å besøke UiO. Så det er vanskelig å si. Han er ikke her så ofte, så vidt vi vet. Det er først og fremst en politisk uttalelse om hva studentene mener om Borten Moe og det kommer vi til å ta med oss videre uavhengig om han skulle komme til UiO eller ikke, uttaler Sæther til Universitas. 

- Statsråd mot høyere utdanning

Nestleder i Venstre Abid Raja kommenterte vedtaket på Twitter fredags morgen.

- Jonas Gahr Støre sin regjering har ikke en statsråd for, men MOT, forskning og høyere utdanning, skriver Raja. 

Mistillitsforslag i Trondheim

Vedtaket fra Studentparlamentet ved UiO er ikke det første utrykket for misnøye mot statsråden fra studentdemokratiet. 

I april i år ble det fremmet et mistillitsforslag mot Borten Moe ved Studentersamfundet i Trondhjem. 

I forslaget står det blant annet at "...Samfundet seg kritisk til Ola Borten Moe sin utøvelse av jobben som forsknings- og høyere utdanningsminister, og ser helst at han ikke fortsetter å inneha posisjonen."

Bakgrunnen for mistillitsforslaget var kutt i campusprosjektet ved NTNU. Ifølge Akre hadde statsråden gitt uttrykk for et mer ambisiøst campusprosjekt ved tidligere arrangement ved Samfundet. 

- Dette er det nyeste i en rekke av skuffelser og brutte løfter fra forskning- og høyere utdanningsministeren, sa daværende leder av Studentersamfundet i Trondhjem Fredrik Engelschiøn Akre i forkant av voteringen. Akre var en av de som fremmet forslaget i forkant av møtet.

Forslaget mottok 86 stemmer for, en stemme mot og 16 stemte blankt. Et gyldig vedtak på Studentersamfundet trenger alminnelig flertall, og hundre stemmer for. Dermed ble resolusjonen ikke vedtatt.

 

Omtalte personer

Ola Borten Moe

Stortingsrepresentant (Sp), medlem av utenriks- og forsvarskomiteen
agronom (Skjetlein, 1996), mellomfag, statsvitenskap og historie (NTNU, 1996)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024