Fikk kritikk for lite penger og forpliktelser i opptrappingsplanen

Tre milliarder kroner ekstra over ti år er for lite og gode intensjoner er ikke nok. Her må det mer finansiering og større forpliktelser til. Det var budskapet under høringen om opptrappingsplanen for psykisk helse i Stortinget.

Opptrappingsplanen for psykisk helse er en av sakene helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har til behandling i Stortinget. Her er hun på vei til den høytidelige åpningen forrige uke.
Opptrappingsplanen for psykisk helse er en av sakene helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har til behandling i Stortinget. Her er hun på vei til den høytidelige åpningen forrige uke.Foto: Morten Brakestad/Stortinget
Silje Sjursen Skiphamn

– Opptrappingsplanen for psykisk helse fremstår lite forpliktende og mangelfull. Tre milliarder over ti år til psykiske helsetiltak tilsvarer knappe 50 kroner per innbygger i året. Vi mangler fagfolk, døgnplasser og satsing på tiltak som faktisk virker.

Opptrappingsplanen for psykisk helse fremstår lite forpliktende og mangelfull.

Haakon Steen
Nestleder i Mental Helse

Det sa nestleder i Mental Helse, Haakon Steen, under den åpne høringen i Stortinget tirsdag. Regjeringens forslag til opptrappingsplan for psykisk helse er nå til behandling i Stortinget og helse- og omsorgskomiteen hadde satt av nesten en hel arbeidsdag til høringen.

– Det mangler ikke gode mål i planen, men målene er lite forpliktende. Regjeringen fraskriver seg ansvaret og det mangler eksempler på konkrete tiltak med dokumentert effekt, fortsatte Steen.

– Det «å hindre nedbygging av sengeplasser» for å ivareta barn, unge og voksne med alvorlig psykisk lidelse som har behov for døgnbehandling er ikke offensivt nok.

Mental Helse ba Stortinget om å sørge for at regjeringen øker antall døgnplasser til psykisk helse med 1000 de ti neste årene. I forslag til statsbudsjett for neste år har regjeringen foreslått å bruke 110 millioner kroner på nye sengeplasser til barn, unge og de med de alvorligste psykiske lidelsene. Hvor mange plasser det vil gi, er ikke anslått.

Les også

Ba om dobling av bevilgningene

Mental Helse var ikke de eneste som var kritiske til regjeringens lovnad om tre milliarder ekstra til psykisk helse over ti år.

– Hver av de tre innsatsområdene, som er gode, bør ha tre milliarder hvert år. Ni milliarder ganger ti er 90 milliarder. Den summen er et mildt estimat på hva psykisk uhelse koster hvert år, sa generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, under høringen. 

Rusfeltets hovedorganisasjon, som er landets største paraply- og medlemsorganisasjon for rusfeltet, tok til orde for at Stortinget under sin behandling minimum bør doble de tre milliardene regjeringen vil bruke.

Det er mye «vurdere» og «utrede» i det regjeringen vil.

Jan Gunnar Skoftedalen
Leder i Rusfeltets hovedorganisasjon

«Tre milliarder kroner er mye penger. Beløpet skal imidlertid bevilges over ti år. 300 millioner kroner per år fordelt på 19 helseforetak, 356 kommuner og en rekke ideelle tiltak forteller at det neppe kan kalles en sentral satsning», står det i notatet fra organisasjonen.

– Vi mener opptrappingsplanen mangler forpliktelse og den mangler tilstrekkelig antall kroner. Det er mye «vurdere» og «utrede» i det regjeringen vil, sa leder i Rusfeltets hovedorganisasjon, Jan Gunnar Skoftedalen, til komiteen.

Les også

Vil fjerne egenandeler

Også Norsk Sykepleierforbund (NSF) var kritiske til at stortingsmeldingen ikke er forpliktende nok:

– Planen skisserer en rekke utrednings- og vurderingspunkter, som ikke nødvendigvis vil bli realisert, sa nestleder i NSF, Kai Øivind Brenden.

Planen skisserer en rekke utrednings- og vurderingspunkter, som ikke nødvendigvis vil bli realisert.

Kai Øivind Brenden
Nestleder i NSF

Sykepleierforbundet tok i tillegg til orde for tilstrekkelig statlig finansiering av tilbud til mennesker som dømmes til psykisk helsevern. Både av hensyn til samfunnsvernet, og for at denne gruppen ikke skal fortrenge andre som har behov for langtidsoppfølging i psykisk helsevern.

Legeforeningen savnet lovnader om flere stillinger for leger i spesialisering både i voksenpsykiatrien og i barne- og ungdomspsykiatrien. Foreningen mente dessuten at egenandelen for alvorlig psykisk syke bør fjernes både i primær- og spesialisthelsetjenesten, og både for behandling av somatiske og psykiske lidelser.

Mange av organisasjonene som deltok i høringen manet partiene i helse- og omsorgskomiteen til å stå sammen om å øke bevilgningene til psykisk helse når opptrappingsplanen skal behandles i Stortinget. 

– Tre milliarder over ti år vil ikke holde, og det vil være viktig med en bred enighet i Stortinget om økte bevilgninger for at planen skal kunne stå seg fram til 2033, sa nestleder i Fellesorganisasjonen, Marianne Solberg. 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00