Freder elektrifisering av sokkelen, og gir klarsignal til flere vindturbiner i norsk natur 

Norges svar på både klimakrisen og energikrisen er industrisatsinger og mer fornybar energi, ifølge olje- og energiminister Terje Aasland. Han mener noe natur må vike for å redde resten.

Olje- og energiminister Terje Aasland mener hans viktigste jobb er å sørge for at Norge har tilstrekkelig tilgang på fornybar energi til rimelige priser til norske husholdninger, norsk næringsliv og norsk industri.
Olje- og energiminister Terje Aasland mener hans viktigste jobb er å sørge for at Norge har tilstrekkelig tilgang på fornybar energi til rimelige priser til norske husholdninger, norsk næringsliv og norsk industri.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Elisabeth Bergskaug

– Det er litt kaldt på kontoret nå, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) når Altinget møter ham i Olje- og energidepartementet.

– Vi prøver å gå foran med et godt eksempel, skjønner du, sier han med et smil.

Regjeringen har nylig lansert sin strømpakke for næringslivet. De har økt strømstøtten til husholdninger til 90 prosent over 70 øre per kilowattime for oktober, november og desember, og ønsker at det skal gjelde for september i tillegg.

Norge skal løse energikrisen i dag, men også i morgen. Tiårene fremover avgjør hvor godt rustet Norge blir til å møte klimaendringene, hvilken rolle Norge skal spille som energinasjon, hvordan vi kan komme oss gjennom et grønt skifte, og samtidig ta vare på norsk natur.

I dette intervjuet snakker olje- og energiminister Terje Aasland om:

  • Behovet for ny fornybar energi i Norge. 
  • Norges energitrilemma. 
  • Energieffektivisering og solkraft. 
  • Sitt nei til kjernekraft. 
  • Elektrifisering av sokkelen. 
  • Framtiden til olje- og gassnæringen.
  • Hvordan grønne næringer skal bygges på skuldrene til de grå. 

Vil løse klimakrisen med fornybar energi

– Vi har en energikrise som er ganske akutt. Så har vi en klimakrise som både er akutt og langsiktig. Hvordan vekter du hensynet til disse to krisene i arbeidet ditt?

– Skal vi løse klimautfordringene, må vi løse energiutfordringene. Vi må veksle inn veldig mye fossil energibruk med fornybar energibruk. En forutsetning for å lykkes med klimaarbeidet, er å ha tilstrekkelige tilgang på fornybar energi som innsatsfaktor i samfunnet vårt, sier olje- og energiminister Terje Aasland til Altinget.

For å få ned utslippene i Norge skal transportsystemet over på strøm. Olje- og gassplattformer skal bytte ut strøm fra gasskraft med ren, elektrisk strøm. Forurensende industriprosesser skal elektrifiseres og bli grønne. Fremtidens næringer, som hydrogen- og batteriproduksjon, trenger masse fornybar strøm for å gå rundt.

Vi trenger å bruke noe natur for redde naturen. Naturen går til grunne hvis vi ikke klarer å håndtere klimautfordringene

Terje Aasland
Olje- og energiminister

Anslagene for nøyaktig hvor mye mer fornybar kraft Norge trenger i møte med det grønne skiftet, varierer. For eksempel har Statnett, NVE og LO og NHO forskjellige analyser. De er imidlertid enige om én ting: Vi trenger mer enn vi har i dag. Sannsynligvis mye mer.

– Hvis jeg legger meg i det øvre sjiktet basert på eksterne analyser, trenger vi kanskje så mye som 50-80 nye terrawattimer (TWh) fram mot 2040-2050. Det er en stor ekstra energimengde – rundt halvparten av det vi har i kraftsystemet i dag. Det er en utfordring i seg selv. Men samtidig er det en enorm mulighet. Det økte forbruket av fornybar energi handler om å kutte utslipp, men også om å etablere ny industri.

Her peker Aasland på et enormt bilde som henger på langveggen bak det ovale møtebordet på statsrådens kontor. Det viser Herøya industripark, en av Norges største industriparker, utenfor Porsgrunn i statsrådens egne hjemtrakter.

– Inne på det området holder Yara nå på å konvertere bruk av naturgass for å lage gjødsel til grønn ammoniakk, som betyr at de veksler inn fossil med fornybar energibruk. For å lykkes med sånne prosjekter, trenger vi nett. Vi trenger kraft. Og sånn må vi legge til rette for at industrien kan ta gode investeringsbeslutninger i det grønne skifte.

Stortinget innkalte til hastemøte tidligere i høst, og Aasland holdt en redegjørelse om strømsituasjonen i Norge.
Stortinget innkalte til hastemøte tidligere i høst, og Aasland holdt en redegjørelse om strømsituasjonen i Norge. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norges energitrilemma

Billig strøm. Nok kraft til det grønne skiftet. Uberørt natur. Leder for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Kjetil Lund, sa til VG i september at vi realistisk sett bare kan få to av disse tre.

Dette er Norges energitrilemma.

– Det er et trilemma jeg har brukt mange ganger, sier Terje Aasland.

– Ingen vil ha vindkraft på land. Ingen vil ha ny vannkraft. Mer kraftnett er det nesten ingen som vil ha. Og det er motstand mot havvind. Men vi trenger mer fornybar energi. Og vi trenger å bruke noe natur for redde naturen. Naturen går til grunne hvis vi ikke klarer å håndtere klimautfordringene, argumenterer han.

– Så hvis du skal velge to av tre, så er det naturen som må vike?

– Nei. Vi må ta noe natur for å sørge for at ikke hele naturen viker. Vi kan også gjøre mye som reduserer behovet for mer fornybar energi. Men vi vil uansett ha behov for veldig mye mer.

– Du vil ha mye industri til Norge, og industrien trenger energi. Er det noe scenario der man burde stille noen krav til hva slags type kraftkrevende industri som får drive her?

– Utgangspunktet er at vi har objektive, nøytrale kriterier til å tilknytte seg strømnettet. Men at vi må vurdere en rekkefølgesortering, tror jeg kanskje er vanskelig å unngå. Den diskusjonen ønsker jeg velkommen. Jeg har noen tanker, og jeg tror ikke jeg skal dele dem enda, men det er viktig at vi klarer å bygge oppunder eksisterende industri til det grønne skiftet. Det er viktig at vi legger til rette for arbeidsplasser og eksportinntekter.

Ingen vil ha vindkraft på land. Ingen vil ha ny vannkraft. Mer kraftnett er det nesten ingen som vil ha. Og det er motstand mot havvind

Terje Aasland
Olje- og energiminister

Fire alternativer som kan minske naturavtrykket

Spørsmålet er om det er mulig å klare alle tre utfordringene i trilemmaet. Det er i alle fall flere grep Aasland vil ta for å minimere avtrykket i naturen:

  • Bygge skånsomt og fornuftig.
  • Energieffektivisering av bygg. 
  • Alternative energikilder til elektrisitet. 
  • Satse på solceller på tak, der naturen alt er ferdig rasert.

Med Aasland ved roret, blir det mer vindkraft på land og til havs, og mer vannkraft. Noe natur skal bort. Men:

– Vi må gjøre dette på en mest mulig skånsom måte. Vi må bruke arealer til vindkraft som allerede er i bruk, hvor det for eksempel er veier og industri fra før. Vi må se på hvordan vi kan oppgradere og eventuelt utvide vannkraft hvor det allerede er tatt store naturinngrep.

I 2017 vedtok et enstemmig Storting at regjeringen måtte legge fram en plan for hvordan man kan realisere 10 TWh energisparing i bygg innen 2030. Den planen vil Aasland levere i årets statsbudsjett.

– Vi må også se på mulighetene for biovarme, og å utnytte spillvarme fra industrien. Putter du 1 kWh energi inn i en industribedrift, og sitter igjen med en halv kWh varme etterpå, bør du prøve å utnytte den varmen.

Les også

Vil fjerne barrierer, men holder igjen mer sol-støtte

Regjeringen vil – i likhet med opposisjonen – også ha fart på utviklingen av solkraftproduksjon i Norge.

– Vi må se om vi kan gjøre justeringer som får på plass mer sol i tiden fremover, sier Aasland.

Hvis vi bruker mye penger på støttetiltak i et marked som allerede er presset, driver vi prisene opp på solcelleanlegg. Det er ikke særlig klokt

Terje Aasland
Olje- og energiminister

Regjeringen har satt ned en gruppe på tvers av departementene som går gjennom alle barrierene for utbygging av lokal, fornybar energiproduksjon. Gruppen har mandat til å foreslå tiltak for å fjerne eller endre barrierene.

Men Aasland vil ikke gi mer penger i støtte til solkraft enn det som allerede ligger inne som støtteordninger til privatboliger gjennom Enova.

– Hvis du kjøper et solcelleanlegg nå, må du vente en stund fordi det er kø og lang leveringstid. Hvis vi bruker mye penger på støttetiltak i et marked som allerede er presset, driver vi prisene opp på solcelleanlegg. Det er ikke særlig klokt.

Uaktuelt med kjernekraft

Det er også noen grep Aasland ikke vil vurdere, blant alternativene som kan bevare mer natur. Han vil ikke:

  • Bygge kjernekraft i Norge.
  • Droppe elektrifiseringen av sokkelen.

Kjernekraft har både lave CO2-utslipp og krever lite areal for å produsere store mengder energi. Det gir mer energi per kvadratmeter brukt enn for eksempel vindkraft, og har lengre levetid.

– Jeg mener at kjernekraft har mange større problemer ved seg enn fordeler. Og vi er rike på naturressurser som – etter min mening – kan bygges ut på en skånsom og bærekraftig måte, sier Aasland.

Han forstår at mange tenker på kjernekraft som et alternativ når energisituasjonen er som den er nå.

– Men for Norge, som har veldig mange andre alternativer, er det en dårlig løsning. Det vil være land som ikke har de samme alternativene som Norge, som kanskje må i den retningen. Det er forståelig. Og kjernekraft som allerede er etablert, er en avlastning i en krevende tid. De som har kjernekraft i dag, bør tenke nøye gjennom mulighetene for å videreføre driften.

Havvind er en av de store satsingene som skal reise seg opp på oljens skuldre. Regjeringen har som mål å bygge ut 30 GW havvind på norsk sokkel innen 2040.
Havvind er en av de store satsingene som skal reise seg opp på oljens skuldre. Regjeringen har som mål å bygge ut 30 GW havvind på norsk sokkel innen 2040. Foto: Lise Åserud / NTB

Vil ikke droppe elektrifisering av sokkelen

Equinor har beregnet at deres elektrifiseringsplan alene vil kreve 10-12 TWh strøm. Vindkraftbransjens organisasjon Norwea har beregnet et totalt behov på rundt 15 TWh.

Aasland vil ikke spare inn denne strømmen på å droppe elektrifisering av sokkelen.

– Klimamålene for norsk olje- og gassindustri står fast. Vi skal kutte 50 prosent utslipp til 2030. Da er elektrifisering den enkleste og nærmeste løsningen. Vi skal fortrinnsvis gjøre det med havvind, men i noen tilfeller må man bruke kraft fra land.

Vi ser at det kommer nye spennende prosjekter fra olje- og gassindustrien når vi står fast på klimamålene

Terje Aasland
Olje- og energiminister

Olje- og energiministeren mener det er viktig å stå fast på klimamålene.

– Vi ser at det kommer nye spennende prosjekter fra olje- og gassindustrien når vi står fast på klimamålene. Trollvind er et eksempel på det.

Trollvind er et prosjekt foreslått av Equinor og med flere andre aktører om å bygge en vindpark ved Troll- og Oseberg-feltene, som kan stå klar i 2027. Strømmen fra vindkraftanlegget skal gå via land, og kan dekke det meste av behovet for å drive oljeplattformene.

Les også

På de grå skuldrene

Selv om verdens klimagassutslipp nok en gang når rekordhøye nivåer i 2022, er ikke olje- og gassalderen over for Norges del.

Norge spiller en viktig rolle som gassleverandør for Europa.

– Vi er nå den største eksportøren av gass til europeiske markeder, etter at Russland strupet sin gasseksport. Hvordan vi videreutvikler norsk sokkel er viktig i det perspektivet.

– Betyr det fullt kjør på olje- og gassleting og utvinning de neste 10-20 årene?

– Ikke fullt kjør som i tut og kjør. Men olje- og gassektoren kommer til å bli viktig i det neste tiåret og tiåret etter det, blant annet fordi hydrogen vil komme inn og spille en stor rolle i den europeiske energimiksen, og kanskje i vår egen. Da vil blått hydrogen være viktig for å utvikle et stort hydrogenmarked.

Blått hydrogen er hydrogen fremstilt fra gass. Samtidig er det primært gass Europa trenger fra Norge for å møte sine energibehov.

– Kommer man etter hvert til å skille mellom gassproduksjon og oljeproduksjon, og hvorvidt man skal prioritere gassfelt, og la oljefelt ligge?

– Verden trenger olje også. Gassen er veldig viktig for Europa og for utviklingen av norsk sokkel, men helheten er til stede, og den betyr mye for oss. 

Regjeringen snakker om å «utvikle, ikke avvike» olje- og gassindustrien, og om å bygge fremtidens grønne næringer på skuldrene til de gamle og grå. 
Blått hydrogen er én av næringene som skal bygges på skuldrene til olje- og gassindustrien. Karbonfangst- og lagring er en annen. Havvind en tredje.

– Jeg var ute på karbonlagringsanlegget Northern Lights 2, med en borerigg de normalt borer oljebrønner med. Vi sto på den riggen og boret en injiseringsbrønn for karbonlagring. Vi hadde ikke klart det om vi ikke hadde hatt olje- og gassindustrien som basis for kompetansen. 

Omtalte personer

Terje Aasland

Energiminister (Ap)
Fagbrev energimontør (1986)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00