Debatt

Geir Arne Olsen: Digitalisering gir velferd

Vi engasjerer oss i digitaliseringen av Norge fordi det er jobben vår, og fordi vi vet at digitale løsninger kan skape mer velferd og trivsel. Når hverken regjeringen eller opposisjonspartiene følger opp uttalte ambisjoner om digitalisering i sine forslag til statsbudsjett, så går det til sist utover landet vårt, skriver Norgessjef i Netcompany Geir Arne Olsen.

Et sentralt mål med et krafttak for digitalisering må være bedre velferd. Med kunnskapen, viljen og kompetansen vi har i Norge, kan vi skape løsninger som hjelper folk med viktige oppgaver, skriver Norgessjef i Netcompany, Geir Arne Olsen.
Et sentralt mål med et krafttak for digitalisering må være bedre velferd. Med kunnskapen, viljen og kompetansen vi har i Norge, kan vi skape løsninger som hjelper folk med viktige oppgaver, skriver Norgessjef i Netcompany, Geir Arne Olsen.Foto: Netcompany
Geir Arne Olsen
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Enigheten mellom regjeringen og SV om statsbudsjettet var heller ikke noen oppmuntring. Flertallspartiene vil ikke investere nok i den digitale overgangen. Det er heller det motsatte som skjer: Færre studieplasser innen IKT, én milliard mindre til digitalisering i helsesektoren enn i 2021, samt kutt i store digitale løft som utvikling og forvaltning av nasjonale fellesløsninger og medfinansieringsordningen for digitaliseringsprosjekter. 

Vet regjeringen hva de vil med digitaliseringen, forstår de hvilken betydning det har for velferd og vekst?

Geir Arne Olsen
Norgessjef, Netcompany

Mest nedslående er det at ingen av de politiske partiene ser ut til å sette handling og endring bak ambisjoner og festtaler om digitalisering. Dette svekker både velferd og konkurransekraft sammenlignet med våre naboland. Blant annet dokumentert gjennom en fersk FN-rangering av offentlige digitale tjenester. Norge havner på en begredelig 17. plass, godt slått av våre gode nordiske naboer.

Les også

Nye tanker og prioriteringer

Kravene til sikkerhet og personvern knyttet til digitalisering blir stadig tøffere. Skal Norge ha noe håp om å ta igjen forspranget, trenger vi nasjonale initiativ som løfter hele fagområder med gode digitale løsninger. Det handler ikke bare om budsjetter, vi trenger nytenkning og prioriteringer som forbedrer de offentlige digitale tjenestene, og gir folk og næringslivet mindre byråkrati i hverdagen. Vet regjeringen hva de vil med digitaliseringen, forstår de hvilken betydning det har for velferd og vekst?

Vi kan gå helt tilbake til 2016 for å lese følgende erklæring fra daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H): «Skal vi lykkes med å lage gode digitale tjenester til innbyggerne må vi bygge bro mellom stat og kommune. Statlige virksomheter skal nå i større grad sørge for at det utvikles digitale løsninger som kommunesektoren kan benytte». 

Vi forventer ikke at et statsbudsjett skal løse alle våre problemer. Men det gir en retning for hvor vi vil med samfunnet vårt.

Geir Arne Olsen
Norgessjef, Netcompany

Ja, det var en god tanke. Hvorfor utvikler vi ikke digitale løsninger på nasjonalt nivå og ruller dem ut i landets 356 kommuner? Kommunene skal løse de samme utfordringene, og er det da ikke en betingelse at det er de samme digitale tjenestene som leveres innen helse, skole, eldreomsorg og forvaltning enten man bor i Vadsø eller Farsund?

I stedet gjøres det fortsatt litt her og litt der, ulike initiativer med delvis eller helt overlappende funksjoner. Noen kommuner går foran med nye og gode løsninger som med hell kan kopieres, men dessverre ser vi mange kommuner bruke mye tid og ressurser på å kjøre egne utviklingsløp.

Sømløst mellom stat og kommune

Et sentralt mål med et krafttak for digitalisering må være bedre velferd. Med kunnskapen, viljen og kompetansen vi har i Norge, kan vi skape løsninger som hjelper folk med viktige oppgaver. På noen områder ser vi heldigvis en start. Selv har vi hatt gleden av å delta i et prosjekt som betyr mye for mange. DigiBarnevern er et nasjonalt initiativ med mål om å møte utfordringene i det kommunale barnevernet knyttet til informasjonsflyt mellom statlige, kommunale og private aktører. Den nye løsningen som er bygget på et tilsvarende fagsystem utviklet for barnevernet i Danmark, har en kommunal og en statlig del som kommuniserer sømløst. Løsningen gir kommunalt ansatte og deres brukere reell og konkret hjelp i det daglige.

Denne måten å utvikle statlige og kommunale løsninger på, er et godt eksempel som politikere og myndigheter bør fortsette med. Modellen fungerer og kan tas i bruk på flere offentlige utfordringer, hvis politikerne vil.

Vi forventer ikke at et statsbudsjett skal løse alle våre problemer. Men det gir en retning for hvor vi vil med samfunnet vårt. Valg vi burde gjort for flere år siden blir naturlig nok vondere å ta når tiden går. Men desto viktigere.

Les også

Omtalte personer

Jan Tore Sanner

Stortingsrepresentant Akershus (H), 2. nestleder, Høyres stortingsgruppe, medlem, Utdannings- og forskningskomiteen
Markedsøkonomi (Norges Markedshøyskole, 1994), Markedskommunikasjon grunnfag (IFM Westerdals Reklameskole, 1989)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00