Debatt

Jonas Molde Hollund: EØS-avtalen har bred støtte i befolkningen, følger Ungdom mot EU med i timen?

EØS-avtalen har bred oppslutting i befolkningen, men det er enda bedre å være med å bestemme. Kunnskapsnivået i Norge om vår egen handelsavtale med EU er for lav og bør innføres i pensum på norske skoler, skriver politisk nestleder i Europeisk Ungdom, Jonas Molde Hollund.

Politisk nestleder i Europeisk Ungdom, Jonas Molde Hollund, mener kunnskapsnivået i Norge om EØS-avtalen er for lav og mener at handelsavtalen burde vært en større del av pensum i norske skoler.
Politisk nestleder i Europeisk Ungdom, Jonas Molde Hollund, mener kunnskapsnivået i Norge om EØS-avtalen er for lav og mener at handelsavtalen burde vært en større del av pensum i norske skoler.Foto: Privat
Jonas Molde Hollund
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Kim René Hamre fra Ungdom mot EU presterer å si at folket ikke blir hørt fordi politikere fra Høyre og Arbeiderpartiet arbeider for EØS-avtalen, det er en fullstendig virkelighetsfjern uttalelse.

EØS-avtalen har bred oppslutning i befolkningen

Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, KrF og FrP har gått til valg på å videreføre den i over to tiår. Tar vi snittet av stortingsmålingene for november, hentet fra Poll of Polls, tilsvarer dette 70,5 prosent av Norges velgere. Tar man en titt på snittet av EØS-målingene de siste årene vil man ende opp med et resultat på godt over 50%.

Norges viktigste internasjonale avtale har bred forankring i befolkningen. EØS-avtalen ble for øvrig også vedtatt med tre fjerdedelers flertall i Stortinget i 1992.

Kunnskapsnivået er for lavt

Det som derimot er et demokratisk problem, er kunnskapsnivået om EU og EØS i den norske befolkningen. Vi lærer utrolig lite om vår viktigste handelspartner og vår avtale med den på skolen.

Vi lærer utrolig lite om vår viktigste handelspartner og vår avtale med den på skolen.

Jonas Molde Hollund
Politisk nestleder, Europeisk Ungdom

Jeg er statsvitenskapsstudent og lærte for første gang om oppbygningen av EUs demokratiske system da jeg begynte på min bachelor. Det skal ikke være slik at man må studere statsvitenskap for å lære om de vi selger rundt 70% av alle varene våre til. Samme om man er for eller mot EU og EØS, kan vi alle enes om at kunnskapsnivået er for lavt. Det bekrefter en omfattende analyse av NUPI og Sentio, bare en av tre mener de har gode kunnskaper om EØS-avtalen.

EU og EØS må inn i pensum i norsk samfunnsfag, som kapittel og tema, ikke bare bisetning. Det er en fordel å kunne mye om noe, spesielt om man skal jobbe for eller mot det.

Vil være der avgjørelsene blir tatt

Brexit har feilet fullstendig og viser hvor dårlig en handelsavtale med EU er. Dette er det fullstendig uansvarlig å med viten og vilje å sende Norge inn i noe lignende.

Enten vi liker det eller ikke, det som skjer i EU påvirker Norge.

Jonas Molde Hollund
Politisk nestleder, Europeisk Ungdom

Europeisk Ungdom ønsker at Norge skal bli fullverdig medlem av EU fordi det er viktigere enn noen gang tidligere at vi i Europa står samlet. I møte med krigen i Ukraina, i møte med klimaendringene og i møte med høyrepopulismens fremvekst, nytter det ikke å stå alene.

Ungdom mot EU sier ofte at verden er større enn EU. Norge er også større enn Oslo, men det er veldig lurt å bli valgt inn på Stortinget for å gjøre det bedre for sitt hjemfylke. På samme måte er det lurt å bli valgt inn i Europaparlamentet for å sikre Norges interesser. Enten vi liker det eller ikke, det som skjer i EU påvirker Norge. Da er det greit å være med å bestemme.

Les også

Omtalte personer

Kim René Hamre

Leder, Ungdom mot EU, Leder, Bergen Ungdom mot EU, fungerende leder, Hordaland Ungdom mot EU

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00