Klaveness vinner prisen Årets tale 2023

Lise Klaveness vinner prisen Årets tale 2023, for den berømte talen om menneskerettigheter, åpenhet og likestilling som hun holdt på FIFAs kongress i Doha 31. mars 2022. «Talen er modig og budskapet er klart, tydelig og direkte», skriver juryen i sin begrunnelse.

Fotballpresident Lise Klaveness fikk mye oppmerksomhet for sin tordentale på FIFAs kongress i Qatar 31. mars 2022.
Fotballpresident Lise Klaveness fikk mye oppmerksomhet for sin tordentale på FIFAs kongress i Qatar 31. mars 2022.Foto: AP Photo/Hassan Ammar
Ingrid Skovdahl

31. mars 2022 holdt Norges fotballpresident Lise Klaveness den oppsiktsvekkende talen «Call for Change», som vekket stor oppmerksomhet verden rundt. Hendelsen fant sted på FIFAs kongress i Doha, der Klaveness ikke nølte med å kritisere FIFA for deres avgjørelse om å tildele VM til det autoritære regimet i Qatar.

For sin klare, modige og sterke tale ble Klaveness torsdag hedret med prisen Årets tale 2023. 

Det går ikke å endre noe uten at noe knuses.

Lise Klaveness
President, Norges Fotballforbund

«Som nyvalgt norsk fotballpresident går Klaveness på talerstolen foran verdens mektigste fotballedere. Hun vet at hun har få støttespillere i publikum, og at mange i salen vil være avvisende til budskapet. Hun vet at mange ikke vil høre det hun vil si, og at hun ikke kan forvente applaus i salen. Likevel kritiserer hun FIFAs etiske standarder, avgjørelsen om å tildele VM til det autoritære regimet i Qatar, og de omfattende bruddene på menneskerettigheter, den manglende inkluderingen av seksuelle minoriteter og de negative holdningene til kvinnefotball.

Noen måtte si det. Klaveness sa det,» skriver juryen i begrunnelsen som ble lest opp av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery (Ap) under prisutdelingen i Bergen torsdag kveld. 

Juryens begrunnelse

Juryuttalelse om vinneren av Årets tale 2023

Gode taler griper inn i verden og endrer den. De viser frem utfordringer og hjelper oss med å forstå, forholde oss til og møte utfordringene. Dette gjorde fotballpresident Lise Klaveness med sin tale om menneskerettigheter, åpenhet og likestilling, som hun ga på FIFAs kongress i Doha 31. mars 2022.

Som nyvalgt norsk fotballpresident går Klaveness på talerstolen foran verdens mektigste fotballedere. Hun vet at hun har få støttespillere i publikum, og at mange i salen vil være avvisende til budskapet. Hun vet at mange ikke vil høre det hun vil si, og at hun ikke kan forvente applaus i salen. Likevel kritiserer hun FIFAs etiske standarder, avgjørelsen om å tildele VM til det autoritære regimet i Qatar, og de omfattende bruddene på menneskerettigheter, den manglende inkluderingen av seksuelle minoriteter og de negative holdningene til kvinnefotball. Noen måtte si det. Klaveness sa det.

Talen er modig og budskapet er klart, tydelig og direkte: FIFA skal utelukke arbeidsgivere som ikke sikrer arbeidernes sikkerhet og frihet, utelukke ledere som ikke vil være vert for kvinnefotball og utelukke verter som ikke garanterer sikkerheten og respekten for LGBTQ+-personer. Talen er gjennomarbeidet, velkomponert og med levende språklige bilder. Den har en sirkelkomposisjon som begynner og slutter med fortellingen om jenta som sov med fotballen sin og var redd for ikke å passe inn. Nå står denne jenta foran kongressen som den første kvinnelige fotballpresidenten og representant for en liberal fotballnasjon.

Slik knytter Klaveness sin egen vei inn i idretten til budskapet; drømmen om mestring og inkludering. Fotballen tilhører alle jenter og gutter i verden, uansett hvor de kommer fra, eller hva de tror på. Foran forsamlingen blir Lise Klaveness et slående bilde på oppfyllelse av budskapet hun selv formidler.

Hun deler sin kjærlighet til «den viktigste av alle uviktige ting» og viser at fotball også handler om menneskerettigheter og integritet. Bare slik kan leken med ball bli vårt felles språk, med plass til alle

Ordene vakte oppmerksomhet og omtale i verdens nyhetskanaler: The Guardian (Storbritannia), Der Spiegel (Tyskland), TN (Argentina), New York Times (USA) og Globo (Brasil). Talen viste uredd frem utfordringene i klodens største idrettsforbund, og fikk verden til å snakke om problemene. Selv om Klaveness ikke vant hele kongressen den dagen, så vant hun gehør og støtte og viste veien videre. Talen åpnet et retorisk mulighetsrom, som ikke tidligere fantes. Dette rommet kan nå andre kvinner og menn, jenter og gutter, tre inn i og la sin stemme bli hørt. Store forandringer skjer sjeldent etter en enkelt tale. Det betyr ikke at talen ikke virker. En klar, sterk og modig tale kan inspirere andre til å være sterke og modige neste gang. Slik kan taler skape endring. Det gjør Lise Klaveness' tale fra Doha 2022. 

Prisen for Årets tale 2023 tildeles Lise Klaveness.

Bergen, 30. nov 2022

– Det er utenfor komfortsonen at magien skjer

Prisen Årets tale deles ut av Ta ordet!, som er en talekonkurranse for elever på videregående skole, utviklet og organisert av Retorikkgruppen ved Institutt for Informasjons- og medievitenskap på Universitetet i Bergen. Prisen er helt nyopprettet, og deles for første gang ut i forbindelse med Ta ordet!-finalen 2023.

Lise Klaveness, som er i Doha og derfor ikke hadde mulighet til å være til stede under prisutdelingen, sier i en videohilsen at hun er takknemlig for å ha blitt utvalgt blant en rekke andre gode talere.

– Akkurat dette med å ta ordet, tørre å engasjere seg og å mene, er noe jeg er veldig opptatt av, og som jeg unner og ønsker for alle, sier hun i en hilsen til Ta ordet!-ungdommene, som hun også gir tre gode råd:

Man må trene seg på å ta ordet, man må diskutere mye, og man må tørre å gjøre feil.

– Det går ikke å endre noe uten at noe knuses, og det kan bli ukomfortabelt, og man kommer til å gjøre feil. Men det er utenfor komfortsonen at magien skjer, sier Lise Klaveness. 

Les også

«Den nye muntlighetens tid»

Jens E. Kjeldsen er professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, og initiativtakeren bak Ta ordet! og Årets tale. Han mener at konkurransen og æresprisen er en anerkjennelse av vår egen tid.

– Vi lever i den nye muntlighetens tid. Det talte ordet og det lyttende øret har gjenvunnet viktighet og dominans. Alle lytter til podkast, bøker høres som lydbøker, kunstig intelligens kommuniserer ikke lengre gjennom tekst, men gjennom stemmer; politikere og ledere, skoleelever og kunstnere, oss alle sammen, holder hele tiden presentasjoner, opplegg og taler, forteller Kjeldsen. 

Vi lever i den nye muntlighetens tid.

Jens E. Kjeldsen
Professor i retorikk, UiB

– Med prisen for årets tale ønsker vi å støtte denne nye muntligheten, og her er talen Premier League. Den gode talen rører og beveger, underholder og fanger oppmerksomheten, den argumenterer og overbeviser, fortsetter han.

Retorikkprofessoren understreker at prisen handler om mer enn bare å avgjøre hvilken tale som var «best» - det gir også anledning til å reflektere over hva som egentlig karakteriserer en «god» tale.

– Det er ikke så enkelt å si hva en god tale er. Det kommer an på situasjonen, men alle gode taler deler en ting, som vi nevner i begrunnelsen: «Gode taler griper inn i verden og endrer den. De viser frem utfordringer og hjelper oss med å forstå, forholde oss til og møte utfordringene», siterer Kjeldsen, og tilføyer at en god taler har tenkt saken gjennom skikkelig på forhånd, og er bevisst om hva talen skal oppnå.

– Det er ikke nok bare «å si noe». Taler og presentasjoner er å handle med ord, så du må vite hvilken språklig handling du skal utføre og hva den skal oppnå: begeistre, gi forståelse, endre holdninger, forklarer han.

Juryen som kårer vinneren av Årets tale består av:

  • Jens E. Kjeldsen, professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, og grunnlegger av Ta ordet! og Årets tale.
  • Hege Forbord, fagdirektør og taleskriversjef i Nærings- og fiskeridepartementet.
  • Birger Emanuelsen, forfatter, tidligere journalist, forlagsdirektør og taleskriver for Kunnskapsdepartementet.
  • Simon Stjern, taleskriver for en rekke statsråder og næringslivsdirektører de siste seks årene.
  • Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, tidligere journalist, statssekretær og taleskriver ved Statsministerens kontor. 
Les også
Omtalte personer

Lise Klaveness

President, Norges Fotballforbund
Master, rettsvitenskap (Universitet i Oslo, 2007)

Jens Elmelund Kjeldsen

Professor, institutt for informasjons- og medievitenskap (UiB), ansvarlig redaktør, Retorikkbloggen
Ph.D. i mediastudier og retorikk (Universitetet i Bergen, 2002)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00