Analyse av 
Silje Sjursen Skiphamn

Kunsten å kritisere regjeringen

Høyre-leder Erna Solberg snakket om tillit og tøfler til polet i sin tale til landsmøtet. Selv om hun var forsiktig med å kritisere regjeringen direkte, «stjal» hun et godt gammelt Ap-slagord og gjorde det til sitt eget.

Høyre-leder Erna Solberg har gitt partiet intern beskjed om å argumentere saklig og være et konstruktivt opposisjonsparti. Det fulgte hun i stor grad opp i sin tale til landsmøtet fredag.
Høyre-leder Erna Solberg har gitt partiet intern beskjed om å argumentere saklig og være et konstruktivt opposisjonsparti. Det fulgte hun i stor grad opp i sin tale til landsmøtet fredag. Foto: Heiko Junge / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

På pressekonferansen før Høyres landsmøte sa Erna Solberg at hun hadde gitt to viktige beskjeder internt: Høyres politikk skal gi svar på de utfordringene Norge står overfor på kort og lang sikt. Og Høyre skal være et konstruktivt opposisjonsparti.

– Er vi enig med regjeringen, skal vi si det. Er vi uenig, skal vi argumentere saklig og vise våre alternativer. Det er en måte å skape ro på i norsk politikk, sa Solberg.

I talen på sitt 19. landsmøte som Høyre-leder, fulgte hun i stor grad sine egne pålegg. Men leste man mellom linjene, kunne man oppdage noen små og store stikk til Støre-regjeringen. Som seg hør og bør for landets største opposisjonsparti.