Løkke Rasmussen gjør brakvalg i Danmark. I partiprogrammet tar han farvel med folkepensjonen

Partiet til den tidligere statsministeren Lars Løkke Rasmussen ble startet for under et halvt år siden, men er nå tredje størst på Folketinget, og kan få en nøkkelrolle i dansk politikk. I sitt program tar partiet farvel med folkepensjonen og går inn for å gjøre det danske pensjonssystemet om til et rent sparingsbasert system.

Bare et knapt halvår etter at den tidligere danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen etablerte sitt nye parti Moderaterne, får han en nøkkelposisjon i dansk politikk.
Bare et knapt halvår etter at den tidligere danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen etablerte sitt nye parti Moderaterne, får han en nøkkelposisjon i dansk politikk. Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix / NTB
Hans Andreas Starheim

Løkke Rasmussen, som har to perioder bak seg som statsminister for Venstre i Danmark, forlot i 2021 partiet etter intern maktkamp, og så sent som i mai i år opprettet han det nye partiet Moderaterne. Partiet gjorde tirsdag et brakvalg, og vil bli sentrale i Folketinget med over 9 prosent av stemmene.

Lenge så det også ut til at de ville havne på vippen mellom de to blokkene, og at han kunne få rollen som «kongemaker» i Danmark. Løkke Rasmussen hadde nemlig ikke på forhånd avklart om han vil gi sin støtte til en av de borgerlige statsministerkandidatene, med Venstres Jakob Ellemann-Jensen i spissen, eller om han vil la Mette Fredriksen beholde makten. 

Slik gikk det til slutt ikke. Etter som de siste stemme ble talt, langt over midnatt natt til onsdag, ble det klart at Mette Fredriksens røde blokk med knappest mulig margin hadde skaffet seg flertallet med 90 representanter i Folketinget.