Debatt

Løvold (FpU): En meningsløs EU-debatt

Selv om FpU er sterke motstandere av norsk EU-medlemskap, mener vi at det er det norske demokratiet som bestemmer. Det er meningsløst å sette i gang en EU-debatt så lenge det er stabilt og soleklart flertall mot medlemskap i folket, skriver Lars Mikael Barstad Løvold, 1. nestlederkandidat i FpU.

«Skulle de nyfrelste EU-tilhengerne i Venstre vinne frem – partiet har jo blitt splittet av EU-saken en gang tidligere i historien – risikerer vi å miste friheten til å navigere dit det best tjener norske interesser, når verdensøkonomien er i ruskete vær», skriver Lars Mikael Barstad Løvold, 1. nestlederkandidat i FpU.
«Skulle de nyfrelste EU-tilhengerne i Venstre vinne frem – partiet har jo blitt splittet av EU-saken en gang tidligere i historien – risikerer vi å miste friheten til å navigere dit det best tjener norske interesser, når verdensøkonomien er i ruskete vær», skriver Lars Mikael Barstad Løvold, 1. nestlederkandidat i FpU.Foto: Privat
Lars Mikael Barstad Løvold
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Partiet Venstre har kommet med sitt første valgkampløfte. De ønsker å søke norsk EU-medlemskap. Det blir trolig regjeringsskifte ved neste valg, men når verken folket eller Venstres velgere ønsker det – hva er poenget med å starte en ny EU-debatt?

Det har ikke vært flertall for å melde Norge inn i EU siden august 2003. Selv da løftet ikke ja-siden EU-debatten, fordi de visste at Norge må ha et varig flertall for EU for at en eventuell folkeavstemning skal gå gjennom.  

Den så langt siste EU-målingen Sentio har laget på vegne av Klassekampen og Nationen, viste at et flertall av Venstres velgere ikke ønsker å melde Norge inn i EU. Da er det betimelig å stille spørsmål ved hvilke vurderinger som ligger til grunn for å gå til valg på å melde Norge inn i EU? 

Les også

Solid flertall mot medlemskap

Skolevalgsundersøkelsen høsten 2023 viser også at et flertall av unge som stemte Høyre, ikke vil ha Norge inn i EU.

Selv om Fremskrittspartiets Ungdom er sterke motstandere av norsk EU-medlemskap, mener vi at det er det norske demokratiet som bestemmer. Dersom et flertall av folket sier ja til å bli en del av unionen – så skal de få det. Men det er meningsløst å sette i gang en EU-debatt så lenge det er stabilt og soleklart flertall mot medlemskap i folket. 

Hvordan tenker de at de skal vinne en avstemning med 33 prosent av stemmene?

Lars Mikael Barstad Løvold
FpU

Ja-siden jublet da 33 prosent av den norske befolkningen svarte at de var for å melde Norge inn i EU. Hvordan tenker de at de skal vinne en avstemning med 33 prosent av stemmene?

Snur virkeligheten på hodet

Den siste tiden har vært svært tøff for mange i Norge. Det er krig i Europa, strømprisene har vært langt høyere enn normalt, drivstoff er dyrt, og matprisene har økt mye. Det siste Norge trenger nå, er en splittende og polariserende EU-debatt.

Ja-siden bruker uroen i verden til å argumentere for medlemskap. Det er å snu virkeligheten på hodet. Nato er den viktigste garantisten for trygghet i Europa, derfor har Sverige og Finland som begge er en del av EU, søkt og fått medlemskap i Nato. 

Det er faktisk en stor fordel at Norge står utenfor EU og kan styre våre egenøkonomiske politikk.

Skulle de nyfrelste EU-tilhengerne i Venstre vinne frem – partiet har jo blitt splittet av EU-saken en gang tidligere i historien – risikerer vi å miste friheten til å navigere dit det best tjener norske interesser, når verdensøkonomien er i ruskete vær. 

Ja-siden bruker uroen i verden til å argumentere for medlemskap. Det er å snu virkeligheten på hodet.

Lars Mikael Barstad Løvold
FpU

---

Redaksjonens anmerkning: Lars Mikael Barstad Løvold er også politisk nestleder i Ungdom mot EU. Dette innlegget er imidlertid skrevet i hans rolle som medlem av Fremskrittspartiets Ungdom.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00