Debatt

Nelfo-direktør: En stille energirevolusjon?

Det er den konfliktfylte energiproduksjonen som får oppmerksomhet, mens det kan være de mer konfliktfrie løsningene som redder oss og sikrer kraftbalansen mot 2030, skriver Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo.

Det er grunn til optimisme. Energieffektivisering og solkraft trekkes i mye større grad frem som en del av løsningen for å forhindre kraftunderskudd nå enn før. Viljen til å satse virker mer reell. Den norske omstillingsdyktigheten skal ikke undervurderes, skriver Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo.
Det er grunn til optimisme. Energieffektivisering og solkraft trekkes i mye større grad frem som en del av løsningen for å forhindre kraftunderskudd nå enn før. Viljen til å satse virker mer reell. Den norske omstillingsdyktigheten skal ikke undervurderes, skriver Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo.Foto: Moment studio
Tore Strandskog
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

I mange tiår har kraftsystemet vært bygd opp rundt prinsippet om at all kraftproduksjon foregår i store kraftproduserende enheter og distribueres ut til forbrukerne gjennom kraftnettet. Den samme tankegangen dominerer fortsatt det offentlige ordskiftet om hva som er løsningen på kraftutfordringene vi står overfor.

Det er vindkraft på land og til havs, vannkraft og nå også atomkraft som får mest oppmerksomhet. Kanskje ikke så rart, siden naturinngrepene, sikkerhetsaspektene og kostnadene ved slik energiproduksjon skaper debatt og konflikt.

Noe har begynt å skje

Men noe har begynt å skje i norsk energipolitikk, og det går stort sett under radaren, fordi det skjer stille og fredelig. Det blir stadig mer lokalprodusert energi fra solkraft på norske tak, og det spares stadig mer energi i norske bygg. Og det er en gledelig økende politisk vilje til å gjøre mer, slik at utviklingen går enda raskere. 

Våre prognoser viser at sannsynligheten for å nå 8 TWh fra solkraft innen 2030 er god.

Tore Strandskog
Direktør for næringspolitikk, Nelfo

Et godt eksempel er hvordan SV i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett fikk gjennomslag for en forpliktende satsing på solkraft. 8 TWh ny kraftproduksjon fra solkraft innen 2030 har stor betydning i et kraftsystem som styrer mot kraftunderskudd. Gjennom å innføre krav til nybygg og legge til rette for at mer solkraft kan produseres, brukes og deles lokalt, styrkes insentivene for å investere i egen kraftproduksjon.

Det som er ekstremt viktig, er at målet om 8 TWh fungerer som et gulv, og ikke et tak. Vi kan nemlig også klare mer, om det legges til rette. Nelfo organiserer bedriftene som installerer solceller. Våre prognoser viser at sannsynligheten for å nå 8 TWh fra solkraft innen 2030 er god, forutsatt at virkemiddelapparatet ikke reduserer eksisterende og ventede insentiver. 

Les også

Politikerne må være årvåkne

Energieffektivisering er et område hvor det også har vært en positiv bevegelse fra denne regjeringen, med mange solide dytt fra SV og andre partier på Stortinget. Det har blitt en større aksept for at man skal gi forbrukerne støtte til å ta i bruk moden teknologi, ikke bare hjelpe til å gjøre teknologi moden og deretter overlate resten til markedet. Det er klokt fordi enkle løsninger som er enkle å ta i bruk, og lett å se at man tjener tilbake investeringen på, selvsagt blir tatt i bruk i et helt annet tempo. 

Teknologien og tiltakene er tilgjengelige, det handler om insentiver for å få mange bekker små til å gjøre en stor å.

Tore Strandskog
Direktør for næringspolitikk, Nelfo

Våre medlemsbedrifter merker også en helt annen interesse blant både husholdninger og næringsliv for å investere i energisparetiltak. Vi er fortsatt langt unna det tempoet som er nødvendig for å nå Energikommisjonens anbefalinger om 20 TWh energieffektivisering innen 2030, men med riktige grep kan det absolutt nås. Dette er også bekreftet av sjefen for NVE, Kjetil Lund. Teknologien og tiltakene er tilgjengelige, det handler om insentiver for å få mange bekker små til å gjøre en stor å.

Men da må politikerne være årvåkne. For eieren av virkemidlene for energieffektivisering, Enova, uttrykker dessverre, og på tross av tydelige politiske signal, fortsatt betydelig motvilje mot å forsere markedsutviklingen – de vil heller legge til rette for at markedet skal fungere bedre. Skal vi klare nesten 3 TWh energieffektivisering per år, som er nødvendig for å klare 20 TWh innen 2030, er det flott om vi klarer å skape et mer velfungerende marked for energieffektivisering, men det tar tid og vil alene ikke være nok. Den naturlige markedsutviklingen må forseres, og da må virkemidlene på plass. 

Det er grunn til optimisme.

Tore Strandskog
Direktør for næringspolitikk, Nelfo

Omstillingsdyktigheten skal ikke undervurderes

Det er grunn til optimisme. Energieffektivisering og solkraft trekkes i mye større grad frem som en del av løsningen for å forhindre kraftunderskudd nå enn før. Viljen til å satse virker mer reell. Den norske omstillingsdyktigheten skal ikke undervurderes. Men det er også konservative krefter som henger fast i gammelt tankegods om hvordan kraftproduksjon bør skje. Hvis de får holde igjen utviklingen, vil det koste oss dyrt i form av mangel på kraft. 

Til syvende og sist må politikerne ta stilling til om støtte til lokal energiproduksjon og energieffektivisering skal ses på som en subsidie eller en investering i å sikre kraftbalansen, og dermed muligheten til å nå klimamål og målene om industriell utvikling, samt for å bidra til å unngå nye kraftprissjokk for forbrukere og bedrifter i årene som kommer. 

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00