Økokrim åpner ikke etterforskning mot Solberg og Finnes

Økokrim kunngjør fredag at de ikke åpner etterforskning mot Erna Solberg og Sindre Finnes, mot bakgrunn av aksjehandlene som Finnes' gjennomførte mens kona var statsminister. «Det er ikke funnet rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold», skriver Økokrim i en pressemelding.

Økokrim åpner ikke etterforskning mot Høyre-lederen Erna Solberg eller hennes ektemann Sindre Finnes.
Økokrim åpner ikke etterforskning mot Høyre-lederen Erna Solberg eller hennes ektemann Sindre Finnes.Foto: Lise Åserud/NTB
Ingrid Skovdahl

Økokrim åpner ikke etterforskning mot Erna Solberg eller Sindre Finnes.

Det kunngjør de etter å ha vurdert Finnes' verdipapirtransaksjoner i perioden 2013 til 2021, da Erna Solberg var statsminister.

– Økokrims anliggende har vært å vurdere om det er holdepunkter for at det har forekommet overtredelser av verdipapirhandelloven. Det har vi ikke funnet indikasjoner på, sier sjef for Økokrim, Pål K. Lønseth.

Økokrims vurdering baserer seg på faktiske aksjehandler, som er grundig vurdert opp mot de faktiske opplysningene som foreligger, blant annet kursstigning og grunnlag for kursstigning.

Økokrim skriver i beslutningen at det ikke har kommet frem noen konkrete holdepunkter for at Sindre Finnes har mottatt innsideinformasjon fra Erna Solberg, eller at Solberg forsettlig har spredt informasjon på en rettsstridig måte, eller aktivt samhandlet med Finnes med sikte på å foreta handler i strid med markedsmisbruksreglene. Omstendighetene og opplysningene som foreligger i saken, indikerer at Høyre-lederen ikke har hatt kjennskap til hvilke verdipapirer, tidspunkter, antall aksjer eller selskaper Finnes har handlet i.

Det betyr imidlertid ikke at det ut fra andre forhold ikke kan foreligge en begrunnet mistanke om at informasjonsspredning eller innsidehandel har skjedd.

«Finnes' kjøp og salg av verdipapirer kan være av en slik karakter og sammenfalle med at Solberg på samme tid har hatt innsideinformasjon som kan påvirke de samme verdipapirene, at det gir grunn til mistanke. Det har likevel ikke fremkommet faktiske holdepunkter av noen betydning som holdt opp mot vår gjennomgang av Finnes' transaksjoner, gir tilstrekkelig grunn til nærmere undersøkelse av om innsideinformasjon kan ha blitt delt uaktsomt av Solberg», skriver Økokrim i pressemeldingen.

Les også

– I tråd med det jeg forventet

Erna Solberg sier i en pressemelding fredag at hun tar beslutningen til etterretning, og at hun er glad for Økokrims grundige gjennomgang. 

– Jeg har hele tiden vært helt tydelig på at jeg aldri har delt innsideinformasjon med Sindre, og sånn sett er dette i tråd med det jeg forventet, sier hun.

Solberg sier hun fremdeles er lei seg over å ha vært inhabil i flere saker som hun har vært med på å behandle som statsminister, og at hun vil fortsette oppryddingsarbeidet gjennom å svare på «alle spørsmål fra pressen». 

– Det har jeg gjort i syv uker til pressen og til Stortinget, og førstkommende tirsdag stiller jeg på høring i kontrollkomiteen, fortsetter hun. 

Dette har Økokrim vurdert

Flere av disse momentene må være til stede for at transaksjoner kan hevdes å være mistenkelig:       

  • Handelsfrekvens: Om det handles lite eller mye i papiret. Ofte skjer innsidehandel i verdipapirer som den handlende ikke tidligere har handlet i eller har handlet lite i.            
  • Handelsvolum: Om det handles for små eller store volumer i papiret. Den som har innsideinformasjon vil ofte foreta større investeringer i verdipapiret han har innsideinformasjon om.            
  • Gevinst: Innsidehandel kan kjennetegnes av store gevinster. Betydelige gevinster vurdert opp mot handelshistorikk (frekvens, volum, tidshorisont) er derfor relevant.            
  • Kjøp og salg i forkant av signifikante kursbevegelser: Innsidehandel skjer i forkant av at innsideinformasjon gjøres kjent i markedet og påvirker verdien på verdipapirene.            
  • Knytninger mot utsteder: Knytninger kan indikere tilgang til kurssensitiv informasjon på samme tidspunkt som transaksjonen fant sted. I denne saken betyr dette særlig om Erna Solberg kan ha hatt tilgang til innsideinformasjon som relaterer til transaksjoner Finnes foretok.      

– Bør sette et endelig punktum

Finnes' advokat, Thomas Skjelbred i Elden Advokatfirma, mener at Solberg-saken nå bør legges død.

– Denne avgjørelsen bør sette et endelig punktum for spørsmålet om Sindre Finnes' aksjehandler. Sindre Finnes har drevet helt lovlig handel med aksjer. Det er Økokrims konklusjon, uttaler Skjelbred i en pressemelding.

Sindre Finnes er ifølge advokaten «veldig lettet» over avgjørelsen, selv om den var som «forventet.»

Asheim og Bru: – Dette er fortsatt en alvorlig sak

Høyres nestledere Henrik Asheim og Tina Bru uttaler i en felles pressemelding at Økokrims avgjørelse er en viktig avklaring, og at partiet hele tiden har hatt tillit til Solbergs egen forklaring. De åpner imidlertid for videre diskusjoner internt i partiet i tiden som kommer.

– Det er helt naturlig at Høyre kommer til å ha diskusjoner om veien videre i tiden fremover. I dag har vi fått en viktig konklusjon, men dette er fortsatt en alvorlig sak og spørsmålene om habilitet er fremdeles til behandling i Stortingets kontrollkomité, sier nestlederne. 

Nestlederne Tina Bru og Henrik Asheim understreker at Solberg-saken fremdeles er alvorlig, selv om de hele tiden har hatt tillit til Solbergs egen forklaring.
Nestlederne Tina Bru og Henrik Asheim understreker at Solberg-saken fremdeles er alvorlig, selv om de hele tiden har hatt tillit til Solbergs egen forklaring. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Beslutningen påvirker ikke kontrollkomiteen

Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Peter Frølich (H), sier i en pressemelding at han tar Økokrims beslutning til etterretning.

– Økokrim sine undersøkelser og etterforskning er helt uavhengige av politiske myndigheter, og det er det viktig å respektere fra Stortingets side, sier Frølich. 

Peter Frølich (H), leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, tar beslutningen til etterretning, men understreker at den ikke påvirker komiteens arbeid.
Peter Frølich (H), leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, tar beslutningen til etterretning, men understreker at den ikke påvirker komiteens arbeid. Foto: Javad Parsa / NTB

Han understreker samtidig at beslutningen ikke vil påvirke kontrollkomiteens arbeid.

– For Høyres del vil kontrollkomiteens undersøkelser fortsatt konsentrere seg om regjeringens rutiner for habilitetsvurderinger, sier han, og tilføyer: 

– De eventuelle strafferettslige sidene av sakene er politiets ansvar, og ikke noe komiteen tar stilling til. 

Les også

Borten Moe har fortsatt status som mistenkt

Det var i slutten av august som det ble avslørt at Sindre Finnes hadde drevet med en svært omfattende aksjehandel under de åtte årene Erna Solberg var statsminister. Solberg opplyste på en pressekonferanse 15. september at den omfattende aksjehandlen til ektemannen hadde foregått uten at hun selv hadde kjennskap til det. 

– Sindre har handlet langt mer enn han underveis har fortalt både meg og SMK. Det er alvorlig, fordi det innebærer at jeg har vært inhabil i enkelte saker som jeg har behandlet da jeg var statsminister, sa Solberg på en pressekonferanse 15. september.

– Sindre har ikke vært ærlig med meg, verken da jeg var statsminister eller da jeg han konfronterte han med dette etter at dere begynte å stille spørsmål, sa hun.

Saken ble offentliggjort to måneder etter E24s avsløring om at forrige forsknings- og tidligere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) hadde kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen, uken før han hadde deltatt på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo, som delvis eies indirekte av Kongsberggruppen.

21. august kunngjorde Økokrim at de ville åpne etterforskning mot Borten Moe. Han har fortsatt status som mistenkt, og etterforskningen pågår fremdeles, opplyser Økokrims statsadvokat Henrik Horn til Altinget fredag.

Omtalte personer

Sindre Finnes

Fagsjef, Norsk Industri

Erna Solberg

Partileder (H), stortingsrepresentant, parlamentarisk leder Hordaland
Cand.mag. sosiologi, sammenlignende politikk, statistikk, sosialøkonomi (Universitetet i Bergen 1986)

Pål Kulø Lønseth

Sjef, Økokrim
cand.jur. (Universitetet i Bergen)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00