Økt hets mot samer etter Fosen-aksjonene – Stortingsflertallet sier nei til konkrete tiltak
En rekke undersøkelser har vist at samer er langt mer utsatt for hets og trusler enn andre nordmenn. De siste ukene, etter Fosen-aksjonen, har flere samer meldt om en økning i trusler og hets. Torsdag stemte likevel flertallet av politikerne i Stortinget mot seks konkrete forslag for å bekjempe hets mot samer.


Christina Guldstad
NisjeredaktørTobias Drevland Lund (Rødt) la i Stortinget torsdag ikke skjul på at han er dypt bekymret for hets, hatprat og rasisme som samene utsettes for.
– Omfanget er for stort til å avvises, sa han og la til at tilliten mot den norske stat og rettsvesenet er svekket etter Fosen-saken og at det er nødvendig å iverksette tiltak.
Ifølge Drevland Lund er det ikke akseptabelt at samisk ungdom blir møtt med hets og drapstrulser for å stå opp mot brudd på menneskerettigheter.
Sametingspresident Silje Karine Moutka gikk nylig ut på sin facebookprofil og fortalte om hvordan aksjonistene etter Fosen-demonstrasjonene i hovedstaden ble utsatt for grov hets og trusler, og hvordan hun selv mottok truende e-poster som hun videresendte til politiet.
Ifølge sametingsrepresentant Runar Myrnes Balto er dette en velkjent problemstilling.
– Dessverre ser vi at det blir mye hets og trusler rundt slike saker som får stor, nasjonal oppmerksomhet. Vi har også sett drapstrusler både mot de unge aksjonistene og sametingspresidenten, uttalte Balto til NRK.
I stortingssalen torsdag ble et representantforslag fra SV og en årlig melding om samisk språk, kultur og samfunnsliv debattert i Stortinget. Debattene er blitt kraftig aktualisert etter Fosen-aksjonene, men var ikke initiert på grunn av disse.
Alle politikerne er enige om at ingen innbyggere i Norge skal utsettes for hat, hets og rasisme.
– Vi har sett hetsen mot samene på nettet de siste ukene, sa Terje Sørvik (Ap).