Økt hets mot samer etter Fosen-aksjonene – Stortingsflertallet sier nei til konkrete tiltak

En rekke undersøkelser har vist at samer er langt mer utsatt for hets og trusler enn andre nordmenn. De siste ukene, etter Fosen-aksjonen, har flere samer meldt om en økning i trusler og hets. Torsdag stemte likevel flertallet av politikerne i Stortinget mot seks konkrete forslag for å bekjempe hets mot samer.

Politikerne har registrert økt hat etter Fosen-demonstrasjonene. Torsdag stemte Stortings-flertallet mot konkrete tiltak som skal hindre hets mot samene. 
Politikerne har registrert økt hat etter Fosen-demonstrasjonene. Torsdag stemte Stortings-flertallet mot konkrete tiltak som skal hindre hets mot samene. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Christina Guldstad

Tobias Drevland Lund (Rødt) la i Stortinget torsdag ikke skjul på at han er dypt bekymret for hets, hatprat og rasisme som samene utsettes for.

– Omfanget er for stort til å avvises, sa han og la til at tilliten mot den norske stat og rettsvesenet er svekket etter Fosen-saken og at det er nødvendig å iverksette tiltak.

Ifølge Drevland Lund er det ikke akseptabelt at samisk ungdom blir møtt med hets og drapstrulser for å stå opp mot brudd på menneskerettigheter.

Altinget logoLøvebakken
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om løvebakken samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00