Regjeringsadvokaten om Acer i Høyesterett: – En stor juridisk begivenhet

– En veldig stor juridisk begivenhet som handler om forholdet mellom Stortinget og domstolene, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted. Nei til EU har saksøkt staten, og Høyesterett i plenum skal nå overprøve Stortingets grunnlovstolkning. Hva som vil skje dersom Nei til EU skulle vinne, kan ikke engang Sejersted svare på. 

Regjeringsadvokaten Fredrik Sejersted er ikke i tvil om at Stortinget valgte rett grunnlovsbestemmelse da de tok inn Acer-forordningen i norsk rett. Han har stått på sitt i fem rettsrunder, og nå skal han forsvare saken i Høyesterett for annen gang. 
Regjeringsadvokaten Fredrik Sejersted er ikke i tvil om at Stortinget valgte rett grunnlovsbestemmelse da de tok inn Acer-forordningen i norsk rett. Han har stått på sitt i fem rettsrunder, og nå skal han forsvare saken i Høyesterett for annen gang. Foto: Terje Pedersen / NTB
Christina Kullmann Five

–Dette er en viktig sak rettslig sett, og en veldig stor juridisk begivenhet, sier Fredrik Sejersted. Han er regjeringsadvokaten som skal forsvare et stortingsvedtak fra 2018.

Dette er Acer-saken

Spørsmålet er om Stortingets vedtak av EUs tredje energimarkedspakke var en overføring av myndighet fra norske myndigheter til EUs energibyrå Acer/ESA som er «lite inngripende»?

  • Hvis ja: I så fall kan et ordinært stortingsflertall med halvparten av stemmene ta en beslutning. Dette ble gjort i Acer-saken, og prosedyren følger av Grunnloven § 26.
  • Hvis nei, altså overføringen var «mer enn lite inngripende», skulle vedtaket ha vært truffet etter prosedyren som følger av Grunnloven § 115. Da må tre fjerdedeler av representantene må stemme for. Minst to tredjedeler av representantene må også være tilstede.

Historisk sak

Dette er

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00