Spår økonomisk havari for sykehusplanene i Oslo

Fredag vedtar styret i Helse Sør-Øst å legge ned Ullevål sykehus og bygge ut Rikshospitalet og Aker. Styremedlem og tillitsvalgt for Akademikerne, Christian Grimsgaard, er helt overbevist om at prosjektet kommer til å havarere.

Christian Grimsgaard er lege, konserntillitsvalgt for Akademikerne og styremedlem i Helse Sør-Øst. Han er helt overbevist om at det er feil å legge ned Ullevål sykehus og bygge ut Rikshospitalet og Aker sykehus. Her er Grimsgaard fotografert under legestreiken i 2016.
Christian Grimsgaard er lege, konserntillitsvalgt for Akademikerne og styremedlem i Helse Sør-Øst. Han er helt overbevist om at det er feil å legge ned Ullevål sykehus og bygge ut Rikshospitalet og Aker sykehus. Her er Grimsgaard fotografert under legestreiken i 2016.Foto: Heiko Junge / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

– Det er galt på så mange måter at du vet nesten ikke hvor du skal starte, sier Grimsgaard.

Han har lenge vært en av de største motstanderne mot planene om å legge ned Ullevål sykehus, dele virksomheten i to og flytte den til et oppgradert Rikshospital på Gaustad og til nye Aker sykehus. Styret i Oslo universitetssykehus (OUS) har allerede vedtatt planen, og fredag skal den opp til behandling i styret i Helse Sør-Øst.

Det er galt på så mange måter at du vet nesten ikke hvor du skal starte.

Christian Grimsgaard
Styremedlem i Helse Sør-Øst

Der sitter Grimsgaard som representant for Akademikerne og de ansatte. Ingen av de ansattes organisasjoner støtter sykehusplanene. Tvert imot har de gang på gang advart mot det de mener vil bli konsekvensene.

– Det er et altfor stort prosjekt, uten en klar virksomhetsplan. Man vil ikke klare å realisere de økonomiske gevinstene man trenger for å forsvare kostnadene. Det innebærer kassering av gode bygg, og inndelingen av pasientbehandlingen er ikke gjennomtenkt, ramser Grimsgaard opp.

Skjelettskader på Rikshospitalet, ortopeder på Aker

I dag er Ullevål akuttsykehus for hele regionen, men har også lokalsykehusfunksjoner. Rikshospitalet har nasjonale funksjoner og tar seg av en del planlagte operasjoner og behandlinger. Aker sykehus ble lagt ned som lokalsykehus i 2010, men nå skal en utvidelse gjøre det mulig å tilbakeføre befolkningen i Groruddalen fra Ahus og tilbake til Oslo.

Nye Oslo universitetssykehus
  • Nye Rikshospitalet: Regionale og nasjonale funksjoner skal samles og i tillegg skal 200.000 pasienter ha lokalsykehustilbud her. Det eksisterende sykehuset på Gaustad skal utvides med 140.000 kvadratmeter. Sykehuset skal stå ferdig i 2031.
  • Nye Aker sykehus: Her skal det bygges et stort akuttsykehus som skal være lokalsykehus for flere av Oslos bydeler. Det meste av OUS' behandling innen psykisk helse og avhengighet skal ligge på Aker. Sykehuset skal settes i drift i 2031.
  • Nye Radiumhospitalet: Siden 2019 har et nytt klinikk- og protonbygg vært under oppføring på Radiumhospitalet. Det skal videreutvikles til et spesialisert kreftsykehus og stå ferdig i 2024.
  • Storbylegevakten: Oslo kommune bygger ny storbylegevakt på Aker sykehus i samarbeid med OUS. Helseforetaket skal leie rundt 60 prosent av arealene, hvor det blant annet skal være skadelegevakt, ortopedisk poliklinikk, ortopediske operasjonsstuer og sengepost. Storbylegevakten skal være ferdig i 2023.
  • Livsvitenskapsbygget: Store deler av Klinikk for laboratoriemedisin skal flytte inn i det som er Norges største og mest avanserte forsknings- og innovasjonsbygg. Bygget ligger på Blindern og skal være innflyttingsklart i 2026.
  • Ny sikkerhetspsykiatri: På Ila i Bærum skal Regional sikkerhetsavdeling, Lokal sikkerhetsavdeling, Regional seksjon for psykiatri, utviklingshemning/autisme og Regionalt kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri samles. Prosjektet skal være ferdig i 2025.

På Nye Oslo universitetssykehus skal akuttfunksjonene som nå er på Ullevål, deles mellom Rikshospitalet og Aker. Ett av målene er at det ikke skal være flere doble funksjoner enn det som er nødvendig, og det er blant annet her Grimsgaard mener at inndelingen ikke er gjennomtenkt.

– Man ser for eksempel for seg at de hardest skadde skal håndteres på Rikshospitalet, men der har man ikke planlagt å ha ortopeder. De skal være på Aker, forklarer han.

– Den vanligste skaden hos hardt skadde pasienter er i skjelettsystemet, som krever ortopedisk behandling. Det er bare ett eksempel på at man ikke har jobbet godt nok med virksomhetsplanen.

Koster over 40 milliarder kroner

Utbyggingen av Aker vil ifølge styredokumentene få en økonomisk ramme på i underkant av 18 milliarder, mens rammen for Rikshospitalet er på 18,1 milliarder. Disse beløpene er basert på prisnivået i januar 2021, noe som innebærer at allerede nå vil prosjektene i praksis koste langt mer. I tillegg kommer utgifter til kjøp av tomter begge steder.

Nye OUS omfatter også andre byggeprosjekter. Et nytt klinikk- og protonbygg er under oppføring på Radiumhospitalet, og skal stå ferdig i 2024. OUS bygger i samarbeid med Oslo kommune en ny storbylegevakt på Aker, som etter planen skal ferdigstilles i 2023.

Tre år senere skal Norges største og mest avanserte forskning- og innovasjonsbygg, det såkalte Livsvitenskapsbygget stå ferdig på Blindern. På Ila i Bærum er planen å sette opp et nytt bygg for sikkerhetspsykiatri med innflytting i 2025.

Den samlede prislappen for prosjektene på Aker og Gaustad er nå mer enn 40 milliarder kroner. OUS kan låne 70 prosent av investeringskostnaden, men for å sikre nok egenkapital, må helseforetaket både gå med overskudd, selge sykehustomten på Ullevål og annen eiendom og effektivisere driften både før og etter at de nye sykehusene står klare. I tillegg krever prosjektet at OUS må låne fra de andre sykehusenes oppsparte midler.

Les også

Mener planene for å skaffe penger er urealistiske

Christian Grimsgaard tror ikke det er mulig å få til:

– Man bygger på gevinstplaner som ikke er realiserbare uten at du svekker tilbudet til pasientene vesentlig, sier han.

I 2022 er den planlagte driftsmarginen fem prosent, for de neste årene 3,5 prosent og den forutsettes økt til åtte prosent frem mot 2031, året før de nye sykehusene etter planen skal tas i bruk. Når de nye sykehusene er i drift i 2032, skal driftsmarginen økes til i overkant av ti prosent.

Man bygger på gevinstplaner som ikke er realiserbare uten at du svekker tilbudet til pasientene vesentlig.

Christian Grimsgaard
Styremedlem i Helse Sør-Øst

– Når du ikke klarer å realisere gevinstene, så vil det gå utover driften i sykehuset. Det vil både ramme det tilbudet du kan gi til pasientene og økonomien i sykehusfellesskapet vi er en del av, mener Grimsgaard.

Helse Sør-Øst, som OUS er en del av, eier også ti andre helseforetak. Når et helseforetak sparer penger til investeringer, går de inn i en felles pott i Helse Sør-Øst. Nye OUS vil være avhengig av å gjøre store innhogg i de felles investeringsmidlene i helseregionen.

– Dette bygger på en økonomisk langtidsplan som ikke lar seg innfri. Det vil veldig raskt bli krise i foretaksgruppens økonomi, som gjør at man må stanse andre pågående investeringsprosjekter, tror Grimsgaard.

– Tar penger fra andre prosjekter

Dermed vil det ifølge Grimsgaard spøke både for nye Sykehuset Innlandet, nytt akuttbygg på Sørlandet, byggetrinn tre på Sunnaas sykehus og mange andre sårt tiltrengte investeringsprosjekter i Helse Sør-Øst.

– Når de pløyer hele investeringspotten inn i OUS-prosjektet, er det tomt i kassa. Da er det ikke penger til de andre. Hvor lojale vil de som har oppsparte midler være når de skjønner at sparepengene deres er borte for all overskuelig fremtid? spør han.

– Jeg ser for meg er en helt uhåndterlig situasjon på Stortinget. De er litt mer urolige enn før, men tror stadig at pengene kommer til deres prosjekter. Det oppfatter jeg som usannsynlig.

Les også

Grimsgaard mener at Stortinget burde tatt inn en merknad i budsjettbehandlingen om at investeringene i Nye OUS ikke skal medføre at andre nødvendige investeringsprosjekter i regionen stanses.

– Da hadde de hatt nakkegrep på prosessen. Da kan ministeren holdes ansvarlig, sier han.

Under budsjettbehandlingen i Stortinget foreslo Rødt nettopp dette. Forslaget fikk støtte fra Frp, Venstre, MDG og Pasientfokus, men altså ikke flertall. 

Tror det vil bli drift på Ullevål

Grimsgaard har lenge vært opptatt av å advare så mange som mulig om det som etter hans oppfatning, er en dårlig og dyr plan for sykehusene i hovedstaden.

– Jeg er interessert i at når dette havarerer, og man skal peke på noen, så skal det ikke være oss, sier han.

– Du sier «når» og ikke «hvis»?

Jeg vurderer at det er sikkert at dette vil havarere økonomisk.

Christian Grimsgaard
Styremedlem i Helse Sør-Øst

– Ja. Jeg vurderer at det er sikkert at dette vil havarere økonomisk.

– Hva skjer da?

– Da vil man sannsynligvis se at en direktør eller to må gå, før prosjektet blir planlagt på nytt på en eller annen måte, svarer Grimsgaard.

– Det mest sannsynlige er at man må komme opp med en revidert plan med lavere investeringsnivå, og at det blir videreført drift på Ullevål i en eller annen form, som det ble på Aker da man la ned der. At man havner i en halvveis situasjon.

Mener tre sykehus blir billigere enn to

Grimsgaard mener det er bedre å beholde og utvikle Ullevål som akuttsykehus ved å sette opp et nytt klinikkbygg der. Rikshospitalet bør etter hans mening fortsette som sykehus for planlagt virksomhet med noen tilpasninger, mens Aker bør bygges opp til et passe stort lokalsykehus for befolkningen i Groruddalen.

Folkeaksjonen Redd Ullevål Sykehus demonstrerte mot byggeplanene i februar 2022.
Folkeaksjonen Redd Ullevål Sykehus demonstrerte mot byggeplanene i februar 2022. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det er noe à la det beste du kan gjøre, tror jeg. Det fins ikke en bedre driftsmodell enn det. Sannsynligvis vil både investeringsnivået og driftskostnadene bli lavere, sier han.

– Hvordan blir det billigere å drifte tre sykehus enn to?

– Det enkle svaret er at det er cirka 120.000 kvadratmeter med gode bygg her på Ullevål. Hvis du slipper å gjenskaffe det, så blir det billigere. Det blir billigere å velge en løsning hvor man utnytter Ullevål videre, mener Grimsgaard.

Det blir billigere å velge en løsning hvor man utnytter Ullevål videre.

Christian Grimsgaard
Styremedlem i Helse Sør-Øst

– Det billigste sykehuset i Norge er Vestre Viken, som driver to mellomstore og to små sykehus. Vestre Viken driver billigere enn både Ahus og Østfold, som er større sykehus og driver samlet i moderne bygg med nytt utstyr. Så den forestillingen om at nye bygg og nytt utstyr gir driftsgevinster, har ikke vist seg å stemme empirisk.

– Er det realistisk å ha en trinnvis utbygging av Ullevål samtidig som aktiviteten går som normalt?

– Det er helt klart utfordrende å bygge og drive samtidig, men tomten på Ullevål er mye større enn tomten på Gaustad. Det mye mer tilrettelagt for trinnvis utvikling på Ullevål enn på Rikshospitalet. Der er det planlagt påbygg 360 grader rundt sykehuset, inne i atrier og oppe på tak, med alle problemer det medfører, sier Grimsgaard.

Helse Sør-Øst: Innarbeidet i styresaken

Altinget har gitt Helse Sør-Øst mulighet til å svare på kritikken Grimsgaard kommer med mot prosjektet. Medievakt Knut Albert Solem i det regionale helseforetaket skriver i en e-post at flere av temaene Grimsgaard omtaler ble etterspurt av styret i styremøtet 29. november

Momentene og temaene er ifølge medievakten innarbeidet og kommentert i styresaken som skal behandles fredag.

– Av respekt for styrets behandling, kommenterer vi ikke utover innholdet i styresaken nå, skriver Solem.

Han opplyser at styreleder i Helse Sør-Øst, Svein Gjedrem, vil være tilgjengelig for kommentar etter at styret har behandlet saken fredag.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00