Debatt

Spire: Barth Eide, bruk makten til å ta klimaansvar!

Legitimiteten til Norges klimapolitikk henger allerede i en syltynn tråd. Barth Eides nye ansvar i klimaforhandlingene tydeliggjør dobbeltmoralen i norsk politikk, skriver Elise Åsnes, leder i miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire.

Tilliten til norsk klimapolitikk er tynnslitt. Nå må klima- og miljøminister Espen Barth Eide ta grep og vise at Norge faktisk tar sitt rettferdige klimaansvar, mener lederen av Spire, Elise Åsnes.
Tilliten til norsk klimapolitikk er tynnslitt. Nå må klima- og miljøminister Espen Barth Eide ta grep og vise at Norge faktisk tar sitt rettferdige klimaansvar, mener lederen av Spire, Elise Åsnes.Foto: Annika Byrde / NTB
Elise Åsnes
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Mandag denne uka kom Klima- og miljødepartementet ut med en skrytemelding: Espen Barth Eide skal lede arbeidet med å oppnå større ambisjoner om utslippsreduksjoner fram mot klimatoppmøtet i Dubai i desember i år. Med tanke på Norges tafatte klimapolitikk, er dette mildt sagt urovekkende.

Den globale gjennomgangen av Parisavtalen

Klima- og miljøministeren har fått ansvar for en av de viktigste prosessene på årets klimatoppmøte: ambisjoner opp mot Global Stocktake (GST). 

Hvordan skal Norge kunne få gjennom klimakuttene som trengs, når det er den minst like oljekåte nasjonen De forente arabiske emirater som står for presidentskapet?

GST er en toårig prosess der alle land skal gjennomgå og evaluere hva de har gjort for å nå målene i Parisavtalen. Det er altså en slags check-in på hvordan ståa er med å nå målene i Parisavtalen, og en realitetsorientering om hva som gjenstår for at verden skal kunne nå 1,5-gradersmålet – om bare sju korte år.

«Vi har bare et lite tidsvindu igjen om kloden skal lykkes med å nå klimamålene vi har satt oss i Paris-avtalen», sa Barth Eide forrige uke. Årets klimatoppmøte må derfor bli et vendepunkt. Vi trenger klimahandling nå. 

Les også

Ingen legitimitet på klimakutt

Samtidig som klima- og miljøministeren sier at det haster, henger regjeringas legitimitet på klimafeltet i en stadig tynnere tråd. På gjentatte klimatoppmøter har Norge stolt stått på talerstolen og skrytt av egne utslippsmål, og oppfordret andre land til massive klimakutt. 

Tilliten til norsk klimapolitikk er tynnslitt.

Imens Støre sto på talerstolen og skrøt av norsk klimahandling i 2021, satt norske delegater på bakrommet og bedrev lobbyarbeid for å fortsette med oljeproduksjon. Dette ble lagt merke til av det internasjonale sivilsamfunnet, som etter talen tildelte Norge den lite gjeve prisen dagens fossil.

I ettertid har enda flere fått øynene opp for norsk klimadobbeltmoral, med demonstrasjoner mot Equinor i blant annet Storbritannia og Argentina. Tilliten til norsk klimapolitikk er tynnslitt. 

Statsbudsjettet – en gyllen mulighet

Hva må til for at verden skal kunne gjenopprette tilliten til Norge og Norges rolle under COP? Hvordan skal Norge kunne få gjennom klimakuttene som trengs, når det er den minst like oljekåte nasjonen De forente arabiske emirater som står for presidentskapet? 

Samtidig som klima- og miljøministeren sier at det haster, henger regjeringas legitimitet på klimafeltet i en stadig tynnere tråd.

Det aller første, og det aller enkleste, tiltaket som må gjøres er gjennom statsbudsjettet. Fjorårets statsbudsjett, selv med den sagnomsuste grønne boka, var en gedigen skuffelse for miljøbevegelsen. Boka var fylt med teknooptimisme, usikre løsninger og storstilte kvotekjøp. Faktiske klimakutt som monner? Det var det heller lite av.

Barth Eide og Støre, nå er tida for å vise oss at dere mener alvor. Ta grep gjennom statsbudsjettet. Vis oss at Norge tar sitt rettferdige klimaansvar. Om ikke annet, vil dere kunne dra til klimatoppmøtet med hodet hevet og med litt mer internasjonal legitimitet. 

Les også

Omtalte personer

Espen Barth Eide

Utenriksminister (Ap)
Cand.polit i statsvitenskap (Universitetet i Oslo 1993)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00