Debatt

Strümke, Nyberg, Eilertsen og Husby: AI krever politisk lederskap og ansvaret bør ligge hos statsministeren

Denne uken fikk alle på Stortinget boken «Maskiner som tenker» i sommergave. – Ansvaret for regulering og anvendelse av AI kan ikke ligge på et par ministre alene, skriver de fire giverne, forfatteren Inga Strümke, IKT-Norge-sjef Øyvind Husby, Computas-sjef Trond Eilertsen og Twoday-sjef Kristin Nyberg. De ønsker seg politikere som skjønner mulighetene og fallgruvene.

Trond Eilertsen, adm dir. Computas,&nbsp;<span>Inga Strümke, forsker NTNU,&nbsp;<u></u><u></u></span>Torill S. Eliassen, managing dir.&nbsp;Twoday og Øyvind Husby, adm dir. IKT-Norge,&nbsp;har overlevert boken «Maskiner som tenker» til alle 169 representantene på Stortinget. De mener AI fortjener mer enn en strategi.&nbsp;<br><br>
Trond Eilertsen, adm dir. Computas, Inga Strümke, forsker NTNU, Torill S. Eliassen, managing dir. Twoday og Øyvind Husby, adm dir. IKT-Norge, har overlevert boken «Maskiner som tenker» til alle 169 representantene på Stortinget. De mener AI fortjener mer enn en strategi. 

Foto: Trygve Indrelid / NTB Kommunikasjon
Inga Strümke
Kristin Nyberg
Øyvind Husby
Trond Eilertsen
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Tenkende maskiner og kunstig intelligens (KI / AI for Artificial Intelligence) er et av de hotteste temaene ved inngangen til sommerferien.

Våre stortingspolitikerne står foran krevende og avgjørende beslutninger på teknologifeltet. Vi er ydmyke for at det er både er tidkrevende og vanskelig å sette seg inn i nye teknologier. Samtidig er kunstig intelligens et felt som kan få enorm betydning for å løse store samfunnsutfordringer i årene som kommer, som energikrisen, ressursmangel i helsevesenet og håndtering av eldrebølgen. 

Kunstig intelligens kan få enorm betydning for å løse store samfunnsutfordringer i årene som kommer.

Vi trenger politikere som forstår både muligheter, begrensninger og fallgruver som AI-teknologi bringer med seg. Vi trenger politikere som ser at det ikke er en motsetning mellom å være optimistisk til hva kunstig intelligens kan bidra med, og samtidig anerkjenne legitime bekymringer om misbruk og sikkerhet. 

En rekke stortingspolitikere mottok sommergaven om AI. 
En rekke stortingspolitikere mottok sommergaven om AI.  Foto: Trygve Indrelid / NTB Kommunikasjon

Vi trenger reguleringer som fokuserer på skadelig anvendelse, ikke på teknologien i seg selv. Vi trenger politikere som tør å utforske mulighetene før forhastede beslutninger lammer innovasjon – og mulighet for effektiviseringer i både offentlig og privat sektor. Men vi trenger også at næringslivsledere og virksomheter som utvikler AI erkjenner at de har et særlig ansvar for å gjøre den etisk, sikker og transparent. 

Ansvaret må ligge hos SMK

Kunstig intelligens kan ikke håndteres utelukkende gjennom en strategi. Ansvaret for regulering og anvendelse av AI kan ikke alene ligge hos en kommunalminister, næringsminister, eller for den saks skyld en digitaliseringsminister. Statsministeren og dens kontor må sette seg i førersetet. 

Statsministeren og dens kontor må sette seg i førersetet.

For det som skjer innenfor AI nå kommer til å treffe alle områder i samfunnet, alle næringer og alle yrkesgrupper – hele befolkningen. Politisk sett angår det derfor alle stortingsgrupper og alle departementer. 

EU går foran med arbeid på AI-spesifikke reguleringer, men det vil ta tid før disse er på plass. Hvordan skal vi være klare når disse er klare, og hva må skje i Norge i mellomtiden?  Dette er brennende spørsmål som krever politisk lederskap.

Alle kan ikke være teknologer eller AI-spesialister. Men vi i IT-bransjen ønsker å bidra med å gi norske politikere en grunnleggende forståelse for fagfeltet. Vi håper sommergaven blir til glede og inspirasjon. At den åpner dører til nye diskusjoner og gjør det mulig å besvare vanskelige spørsmål. Og etter ferien inviterer vi dere til å benytte vår kompetanse når AI-politikk skal utformes til nytte for norske borgere, norsk næringsliv og for en bærekraftig fremtid. 

Politisk sett angår AI alle stortingsgrupper og alle departementer. 

 
Les ogsåOmtalte personer

Inga Strümke

Partikkelfysiker og forsker, Institutt for datateknologi og informatikk, NTNU
Ph.D. i partikkelfysikk (Universitetet i Bergen, 2019), M.Sc., teoretisk fysikk (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, 2012)

Kristin Nyberg

Administrerende direktør, Twoday
Sivilingeniør Datateknikk, NTNU

Øyvind Husby

Adm dir, IKT-Norge

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00