Styrker det norsk-britiske sikkerhetssamarbeidet

Norge har signert en intensjonsavtale for å styrke sikkerhetssamarbeidet om undersjøisk infrastruktur. − Sabotasjen av Nord Stream-rørledningene i fjor er en konkret påminnelse om hva som står på spill.

Forsvarsminister Bjørn Arild Grams besøkte denne uken Storbritannias fellesoperative hovedkvarter i Northwood utenfor London.
Forsvarsminister Bjørn Arild Grams besøkte denne uken Storbritannias fellesoperative hovedkvarter i Northwood utenfor London.Foto: James Manning / PA via AP
Nora Didriksen

Torsdag inngikk Norge et strategisk partnerskap sammen med Storbritannia for å motarbeide undersjøiske trusler, det melder det britiske Forsvarsdepartementet. Avtalen ble undertegnet av Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace (C), under et besøk til Storbritannias fellesoperative hovedkvarter.

− Det er viktig at demokratier som Storbritannia og Norge står sammen når den regelbaserte internasjonale orden er under press. Sabotasjene av Nord Stream-rørledningene i fjor er en konkret påminnelse om hva som står på spill her, sa Gram på en pressekonferansen etter signeringen.

Forsvarsministrene undertegnet en intensjonserklæring om å samarbeide om beskyttelsen av kritisk energiinfrastruktur, antiubåtskrigsføring, og undersjøisk sikkerhet. Dette vil gjennomføres blant annet gjennom utveksling av etterretning, samt koordinering av arbeidet mot minetrusler, og å forbedre evnen til å oppdage ubåter.

Intensjon og kapasitet til å sabotere

På pressekonferansen sa den britiske forsvarsministeren Ben Wallace at Russland har "intensjonen og kapasiteten" til å sabotere kritisk vestlig infrastruktur. Han uttrykte at Russland har et visst antall ubåter, spionfly og annet forsvarsmateriell spesifikt til dette formålet.

Wallace vil imidlertid ikke legge skyld på Moskva for angrepet på Nord Stream.

− Det vi vet er at russerne har et arbeidsprogram, de har et spesifikt maritimt program utarbeidet for både å se på, og potensielt sabotere eller angripe, kritisk nasjonal infrastruktur som tilhører motstandere, sa Wallace.

Felles sikkerhetsinteresser

Den norske forsvarsministeren påpeker at både Norge og Storbritannia har sikkerhetsinteresser i Nordsjøen og Atlanterhavet. Avtalen er en utvidelse av det eksisterende samarbeidet mellom de to statene.

− Ved å samarbeide gjennom JEF (Joint Expeditionary Force) og Northern Group sammen med vår mangeårige forsvarspartner og Nato-allierte Norge, øker vi våre felles evner til å beskytte vestlig kritisk nasjonal infrastruktur på havbunnen, sa den britiske forsvarsministeren Ben Wallace.

Etter Nord Stream-sabotasjen i september i fjor har Norge, sammen med alliert støtte, styrket beredskapen i Nordsjøen, gjennom økt aktivitet på sokkelen med både fly og fartøy. Aktiviteten er tett koordinert mellom Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) og Natos maritime hovedkvarter (MARCOM) i Storbritannia.

Storbritannia vil sende sitt nye patruljefartøy, nylig døpt RFA Proteus, til Nordsjøen kommende juli. Fartøyet på størrelse med Big Ben, vil fungere som et "modernskip". Det vil operere eksterne og autonome offboard-systemer for undervannsovervåking og havbunnskrigføring, opplyser det britiske forsvarsdepartementet.

Koordinerer donasjoner til Ukraina

Forsvarsdepartementet opplyste også torsdag at Norge vil donere åtte langtrekkende rakettartilleri av typen MLRS til Ukraina.

Tidligere har Norge donert tre slike rakettartilleri til Storbritannia, slik at britene kan gjennomføre en tilsvarende donasjon til Ukraina.

– Våre skyts krever omfattende oppgradering derfor har vi blitt enige med britene om at de mottar norske skyts slik at de kan sende noen av sine til Ukraina, sa forsvarsminister Gram i forbindelse med den første donasjonen i juni i fjor.

Departementet skriver i sin pressemelding at de åtte MLRS-skyts, sammen med de tre tidligere donert, bidrar til å øke evnen Storbritannia har for å holde frem sin støtte til Ukraina.

– Vi må holde frem vår støtte til Ukraina slik at de kan holde frem kampen for frihet og selvstendighet. Det trengs våpen, og dette er høyt etterspurt kapasiteter for Ukraina som vi ikke hadde fått til uten et tett samarbeid med Storbritannia, sier Gram om den nye donasjonen.

Regjeringen har også vedtatt og donere tre Arthur radarer fra Forsvarets lager til Ukraina, også dette i samarbeid med det britiske forsvaret. Radarene har kapasitet til å lokalisere fiendtlig artilleri.

Forsvaret har startet prosessen med å oppgradere sine Arthur artillerilokaliseringsradarer. Investeringsprosjektet skal etter planen levere nye radarer i 2024 og 2025. MLRS er utrangert av Forsvaret, og dermed ikke en del av den militære strukturen, opplyser forsvarsdepartementet. 

Omtalte personer

Bjørn Arild Gram

Forsvarsminister

Ben Wallace

Forsvarsminister, Storbritannia
Royal Military Academy Sandhurst

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00