SV hardt ut mot regjeringens nye klimastatus- og plan

– De når ikke målene de har sagt de skal nå. De teller ikke CO2 som penger, som de har sagt de skal gjøre. De legger ikke fram et skikkelig budsjett som viser hvordan utslippene skal kuttes år for år fremover, sier Lars Haltbrekken (SV).

Lars Haltbrekken er klimapolitisk talsperson for SV, og sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
Lars Haltbrekken er klimapolitisk talsperson for SV, og sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.Foto: Stortinget
Elisabeth Bergskaug

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) var stolt da han viste fram regjeringens grønne bok på en pressekonferanse torsdag. Han brukte sin halvtime på scenen til å fortelle om det nye styringsverktøyet klimastatus- og plan, som skal legges fram hvert år sammen med statsbudsjettet. 

– Den grønne boka vi legger fram i dag er best fordi den er først, men ambisjonen er at den blir bedre år for år. Vi vil ha høyere detaljnivå, mer presisjon og bedre metodikk, sa Barth Eide.

– Selv med den beste vilje, har man ikke fullt utviklede verktøy for å si at klimatiltak A gir utslippseffekt B på alle områder. Dette er et problem vi jobber med, understreket han.

– Ville aldri vært godkjent som finansbudsjett 

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) er enig i at regjeringens klimastatus- og plan har forbedringspotensial. Han er ikke imponert over det Barth Eide la fram torsdag.

– Dette skal være et budsjett. Du ville aldri ha fått godkjent dette som budsjett for penger i Finansdepartementet, sier Haltbrekken til Altinget.

Han får støtte av MDG-leder Arild Hermstad:

– Det er fortsatt mulig at Norge ikke lykkes med klimamålene sine med dette verktøyet. Jeg mener man skulle laget et klimabudsjett som gjorde det komplett umulig å bomme på målene, sier Hermstad til Altinget.

Han gir Barth Eide ros for å være den første til å legge fram et slikt verktøy, men mener det er helt utilstrekkelig i sin nåværende form.

– Vi mangler kuttplaner. Vi mangler tydelige veivalg for hva regjeringen kan gjøre eller har gjort. Og vi mangler sektorvise oversikter som viser utslipp sektor for sektor for hvert år framover. Vi mangler detaljer.

Les også

Mangler inndekning for 0,2 millioner tonn

I klimastatus- og plan står det at Norge i 2023 kan slippe ut 23,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter (CO2e) i ikke-kvotepliktig sektor – som står for litt under halvparten av norske utslipp – i henhold til avtalen med EU.

Du ville aldri ha fått godkjent dette som budsjett for penger i Finansdepartementet

Lars Haltbrekken
Stortingspolitiker for SV

Hvis dagens politikk videreføres, anslår klimastatus- og plan (med usikkerhet) at utslippene vil være på 23,9 millioner tonn i 2023 – altså 0,7 tonn for mye.

Med regjeringens foreslåtte politikk i statsbudsjettet for 2023, anslår de at de kan kutte utslippene med ytterligere 0,5 tonn CO2e i 2023.

Da mangler det 0,2 tonn for å ta oss helt i mål.

«Regjeringen jobber med ytterligere virkemidler og politikk som kan bidra til å redusere utslippsgapet i 2023 med 0,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter utover det», heter det i den grønne boka.

Det skal dreie seg om tiltak innen jordbruk og krav til bruk av biodrivstoff innen sjøfart og fiske.

Haltbrekken reagerer på at det er hull i klimabudsjettet.

– Hvis du skal finne inndekning for 0,7 millioner kroner, og mangler inndekning for 0,2 millioner, ville du aldri fått godkjent pengebudsjettet ditt hvis du sa at du skal komme tilbake senere med løsninger. Men det får de åpenbart lov til når det gjelder CO2-utslipp. Når de sier de skal telle CO2-utslipp som penger, er det ikke det de gjør, sier Haltbrekken.

– Er det et mål for dere i budsjettforhandlingene å få på plass de 0,2 millioner tonnene som mangler?

– Det er et mål for oss å få på plass flere klimatiltak.

Espen Barth Eide (Ap) møtte representanter fra miljøbevegelsen i vandrehallen på Stortinget etter at regjeringens forslag til statsbudsjett var offentliggjort.
Espen Barth Eide (Ap) møtte representanter fra miljøbevegelsen i vandrehallen på Stortinget etter at regjeringens forslag til statsbudsjett var offentliggjort. Foto: Stortinget

Ufullstendige regnskap 

Regjeringen skriver at budsjettforslaget deres kutter utslipp med 0,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2023. På side 94 står det hvordan regjeringen kutter 10.000 av disse tonnene.

– Hva de resterende 490.000 tonnene skal være, det klarer ikke jeg å finne i den grønne boka, sier Haltbrekken. 

Følgende effekter står det anslag for i utslippstonn på side 94:

  • CO2-avgiften øker med 21 prosent. Det reduserer utslipp med 150.000 tonn CO2e.
  • Økt avgift på avfallsforbrenning reduserer utslipp med 25.000 tonn CO2e.
  • Redusert veibruksavgift øker utslippene med 135.000 tonn CO2e.
  • Redusert grunnavgift på mineralolje og utvidet grunnavgift til biodiesel øker utslippene med 30.000 tonn CO2e.

Til sammen gir dette utslippskutt på 10.000 tonn CO2e. Alle anslagene er usikre.

– Når de foreslår å redusere prisen på diesel så mye at det mer enn spiser opp gevinsten du får gjennom økt CO2-avgift, da gjennomsyrer ikke klima og natur hele politikken, slik regjeringen sier den skal gjøre i Hurdalsplattformen.

SV vil ha tiltak og virkemidler som gjør at Norge faktisk når målene.

– Du mangler 0,2 millioner tonn. Hvis du dropper billigsalg av diesel, vil du nesten komme dit du må, for da får du 0,165 milloner tonn. Det kan komme andre tiltak som kutter like mye eller mer. Vi er ikke gift med å øke dieselprisen. Men det er viktig å få kuttet utslippene.

Les også

Blandet mottakelse i miljøbevegelsen

Klimavtalen med EU om 40 prosent kutt i ikke-kvotepliktig sektor innen 2030, kommer sannsynligvis til å økes til 50 prosent. Samtidig er det bare et av flere klimamål.

I Hurdalsplattformen har regjeringen et omstillingsmål for hele økonomien, om å klare 50-55 prosent kutt på norsk jord både i kvotepliktig og ikke-kvotepliktig sektor innen 2030. Den grønne boka viser at regjeringen er svært langt unna å oppfylle dette målet med dagens politikk (se faktabok).

Så store er utslippsgapene:

Utslippsframskrivingene, som kun bygger på vedtatt politikk, viser utslipp fra ikke-kvotepliktig sektor på 19,5 millioner tonn CO2e i 2030. Regjeringen legger til grunn at Norge etter nye forhandlinger med EU trolig vil ha et mål for denne sektoren på 14,3 millioner tonn CO2e.

Det gir et gap på 5 millioner tonn som må tettest gjennom ny politikk.

Regjeringen har også vedtatt et nasjonalt omstillingsmål som sier at utslippene skal kuttes med 55 prosent fra 1990 til 2030. Det tilsier utslipp på 23,1 millioner tonn CO2e i 2030. Den nye utslippsframskrivingen viser samlede utslipp på 38,6 millioner tonn CO2e i 2030.

Det gir et gap på 15,5 millioner tonn som må tettes gjennom ny politikk.

Cicero senter for klimaforskning påpeker at dette viser hvor mye strammere klimapolitikk regjeringen trenger å innføre for å nå sine egne mål.


Kilde: Cicero senter for klimaforskning

– Det er riktig at den grønne boka gir et ærlig og usminket bilde av hvordan det ligger an med norsk klimapolitikk, sier Stig Schjølset, fagsjef i klimaorganisasjonen Zero.

Han ønsker regjeringens klimastatus- og plan velkommen, og mener den gir mer åpenhet og gjennomsiktighet i politikken.

– Og den viser at vi ligger så dårlig an at hvis vi ikke skjerper oss kraftig i løpet av de nærmeste årene, har vi ikke sjans til å nå regjeringens omstillingsmål på 50-55 prosent kutt. Dagens statsbudsjett tar oss overhodet ikke i mål. Man burde ha forsterket politikken mye mer i dette budsjettet for å ha en sjans til å nå målene som er satt, sier Schjølset.

– En tapt mulighet 

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, mener den grønne boka gjerne kunne gitt en bedre oversikt enn hva den faktisk gjør.

– Jeg synes dette er en tapt mulighet. Jeg gledet meg til at regjeringen skulle legge fram et klimabudsjett fordi det skulle gjøre det enklere for oss alle å se hvor vi er, hvor vi skal og hvordan vi skal komme oss dit. Det er dessverre ikke så enkelt å se, sier hun til Altinget.

Vi ligger så dårlig an at hvis vi ikke skjerper oss kraftig i løpet av de nærmeste årene, har vi ikke sjans til å nå regjeringens omstillingsmål på 50-55 prosent kutt

Stig Schjølset
Fagsjef i Zero

Også hun mener det trengs store forbedringer i årene fremover.

– Jeg må tro på Espen Barth Eide og regjeringen når de sier at de ønsker å bli kikket i kortene, og at de ønsker å telle utslipp slik de teller kroner og øre. Jeg tror det kan bli bedre, og jeg forstår at det har vært krevende. Men sånn som det er nå, er det enkelte departementer som slipper unna med å skrive at de ikke har aktivitet som fører til utslipp. Det er, med alle respekt å melde, tull. Det må gjøres en grundigere jobb på departementsnivå.

Klimaminister Espen Barth Eide lover at dette skal bli bedre.

– Ja, det skal bli strengere og tøffere for departementene. Men jeg har stor forståelse for at dette er vanskelig. Det er ikke noe departementene har vært vant til å gjøre. Og arbeidet med den grønne boka har vist oss at metodikken for dette er for dårlig. Det sliter de med i andre land også, sier Barth Eide til Altinget.

Omtalte personer

Lars Haltbrekken

Stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag, leder, Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid, medlem, energi- og miljøkomiteen

Anja Bakken Riise

Leder, Framtiden i våre hender
utviklingsstudier (Høgskolen i Oslo og Akershus)

Stig Schjølset

Fagsjef, Miljøstiftelsen Zero
hovedfag, statsvitenskap (Universitetet i Oslo)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00