Utenriksministeren gir ulmende subsidiekrig høyeste prioritet

Utenriksminister Anniken Huitfeldt er bekymret for Joe Bidens subsidier til amerikansk industri. USAs president har besluttet å booste grønt næringsliv i USA. EUs ledere ønsker åpen dør for flere europeiske subsidier, for å møte den skjerpede konkurransen. Ser vi starten på et grønt subsidiekappløp mot bunnen?

I spørretimen på Stortinget tirsdag utpekte utenriksministeren USAs subsidier til grønn industri som en utfordring.
I spørretimen på Stortinget tirsdag utpekte utenriksministeren USAs subsidier til grønn industri som en utfordring. Foto: Stortinget
Christina Kullmann Five

Den fysiske krigen i Ukraina stormer på Europas østlige yttergrense. Men fra vest seiler det opp en potensiell handels- og subsidiekrig som bekymrer både i Utenriksdepartementet og i EU. Det som er en god nyhet for miljøet, kan bli en dårlig nyhet for europeisk konkurransekraft. Dersom USA og EU overbyr hverandre i en konkurranse for å tiltrekke seg de beste miljøvennlige produsentene, kan statskassene lide.  

– Vi ser nå at det er tendenser til at det blir økende stormaktsrivalisering, ikke bare i sikkerhetspolitikken, men også i handelspolitikken. Det er da vi blant annet ser den amerikanske pakka som har mye bra for seg, men som kan føre til utestengelse av blant annet norske og europeiske produkter på det amerikanske markedet. Det mener jeg må være den viktigste prioriteten for både Norge, Sverige og EU i tiden som kommer.

...kan føre til utestengelse av blant annet norske og europeiske produkter på det amerikanske markedet. Det mener jeg må være den viktigste prioriteten for både Norge, Sverige og EU i tiden som kommer.

Dette sa utenriksminister Huitfeldt fra talerstolen i Stortingets spørretime onsdag. Det Huitfeldt kaller «den amerikanske pakka» er Joe Bidens Inflation Reduction Act (IRA). Loven gir 369 milliarder dollar i industriell subsidieordning til produsenter av grønn teknologi, og trådte i kraft 1. januar 2023.

Hensikten er å øke takten på amerikansk produksjon av solcellepaneler, vindturbiner, batterier og prosessering av kritiske mineraler. Det betyr samtidig at amerikanske produsenter får et konkurransefortrinn, og kan lage billigere produkter enn et tilsvarende europeiske produkt. 

I Europa tas det allerede grep for å møte økt konkurranse. Nettstedet Politico meldte onsdag at den franske økonomiministeren Bruno Le Maire har kunngjort et nytt lovforslag for å oppmuntre næringer til å bringe produksjonsanlegg tilbake til Frankrike.

La Maire viser også til at Frankrike har med seg Tyskland i kampen for å få EU-partnere til å vedta «en europeisk inflasjonsreduksjonslov» som ville inkludere «større, raskere og mer forenklede subsidier» for grønne næringer. Disse spørsmålene er forventet satt på agendaen på et toppmøte i Det europeiske råd i februar.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa tirsdag at han ønsket seg et «Made in Europe» stempel på europeiske varer, som del av kampen mot USA. Da han ønsket Sveriges statsminister Ulf Kristersson velkommen i Elyssee-palasset tirsdag, plasserte Macron konkurranse mot USA høyt på listen over hva det svenske formannskapet må ta tak i.