Valganalytiker råder Støre og Vedum om å holde seg unna de lokale valgkamparenaene  

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen mener misnøyen mot regjeringspartiene som kommer frem i meningsmålingene er så sterk nå, at partilederne Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) – og øvrige nasjonale politikere – bør vurdere å holde seg borte fra den lokale valgkampen.

<span>Slik målingene er nå, mener valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen (ikke avbildet) at det er uheldig med besøk fra partileder statsminister Joans Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hos de lokale partiene.&nbsp;</span>
Slik målingene er nå, mener valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen (ikke avbildet) at det er uheldig med besøk fra partileder statsminister Joans Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hos de lokale partiene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Christina Guldstad

– Spørsmålet blir i hvilken grad nasjonale politikere fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet skal markere seg i den lokale valgkampen. Slik målingene er nå, er det best at de holder seg unna, sier Marthinsen til Altinget.

– Det bør bli en strategisk vurdering i hvilken grad Støre og Vedum bør forsøke å hjelpe rundt omkring. Håpet deres må være å få snudd mest mulig før valget, slik at de blir mer hjelp enn motsatt. Akkurat nå er de nok til mindre hjelp, legger han til. 

Forrige uke publiserte Altinget og ABC Nyheter sin marsmåling, utført av Opinion. Det var ingen tegn til lysning for de to regjeringspartiene på denne målingen. Arbeiderpartiet ble målt til 16 prosent, halvparten av Høyres 32,6. Senterpartiet ligger stabilt lavt, og fikk 6 prosent på målingen. Ved valget i 2021 hadde partiene henholdsvis 26,3 og 13,5 prosent.

– Aldri skjedd før

Marthinsen følger meningsmålingene tett, og analyserer norsk politikk, velgere og valg, blant annet gjennom sitt ukentlige analysebrev. Han er overrasket over det massive velgertapet. 

De har tapt en halv million velgere netto siden valget i 2021.

Svein Tore Martinsen
Valganalytiker og statsviter

– En sittende regjering har aldri før tapt så mange velgere på så kort tid som nåværende regjering, sier han og fortsetter:

– Det er nesten ikke til å tro at det er mulig å miste så mange velgere på så kort tid. Jeg har fulgt med på målinger en god stund og aldri sett lignende. De har tapt en halv million velgere netto siden valget i 2021.

Statsviteren trekker frem at det er ekstra krevende for regjeringspartiene at de lekker velgere i begge ender.

«Mot normalt»

I forrige uke kom også NRK og Aftenposten med sin marsmåling. Da ble det også spurt om preferanser ved kommune- og fylkestingsvalg, noe som ga et lite løft for begge regjeringspartier (21,6 prosent for Ap og 9,1 for Sp). Marthinsen påpeker at det er «mot normalt» at Arbeiderpartiet ligger høyere på kommunebarometerne enn på stortingsbarometerne.

– Partiet ligger lavt på begge, men ekstra lavt på stortingsmålingene, sier Marthinsen.

Vanligvis leverer Ap, SV, KrF og Frp sterkest på stortingsmålingene, mens Høyre, Sp, Rødt, MDG og Venstre leverer sterkere kommunetall. Men nå er det Høyre og Rødt som leverer skarpest på stortingsbarometerne, mens Ap og KrF har sterkere kommunemålinger.

Les også

– Min hovedforklaring på dette er at misnøyen med den nasjonale styringen er betydelig sterkere enn vanlig. Det senker Aps stortingsnivå mer enn normalt, samtidig som det løfter Rødt og Høyres stortingsnivå mer enn normalt fordi de tar mange av «misnøyestemmene». At velgerne generelt er mildere stemt til den lokale styringen hjelper Ap og Sp litt.

 – Er det en fordel for Arbeiderpartiet i det kommende kommunevalget at de gjør det bedre på kommunebarometerne?

Selv om nedgangen for Arbeiderpartiet kan bli mindre lokalt enn om det var et stortingsvalg til høsten, så er det uansett snakk om en klar nedgang, sier Marthinsen.

«Formidabel makterobring»

I de 40 mest folkerike kommunene i Norge bor over 60 prosent av velgerne. En analyse foretatt av Marthinsen nylig peker på at slik det ser ut nå ligger Høyre an til å styre hele 22 av de 40 største kommunene i perioden 2023-27, mens Arbeiderpartiet ligger an til å sitte igjen med kun 12 toppverv, mot dagens 27. Dersom så blir tilfelle, beskriver Marthinsen dette som en «formidabel makterobring», siden Høyre i inneværende periode kun har syv.

– Høyres lille akilleshæl

Marthinsen peker på at Høyre gjør gode kommunemålinger og at de vil vinne mye makt om forspranget holder seg.

– Men Høyres lille akilleshæl er at de har færre kjente frontfigurer lokalt. Samtidig har jeg et inntrykk av at Høyre jobber bevisst med dette. I lokalpolitikken er det mer å hente på å ha dyktige frontfigurer enn i rikspolitikken, sier han og legger til: 

– Dette gir noen små håp for regjeringspartiene, men situasjonen ser ganske dyster ut, selv om den er hakket mindre dyster lokalt enn nasjonalt. 

Les også

– Tett kontakt er viktig

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Sp, trekker frem at det er fylkes- og lokallagene som bestemmer hvilke saker de går til valg på i lokalvalget.

– Er partilederen/finansministeren villig til å holde seg borte fra den lokale valgkampen hvis det øker sjansen for gode lokale valg for Senterpartiet?

– Tett kontakt med fylkes- og lokallagene er viktig for oss med nasjonale verv, og tilbakemeldingene vi får er at det også er nyttig for fylkes- og lokallagene, skriver Arnstad i en e-post til Altinget.

Hun skriver også at alle fylkesårsmøtene har hatt besøk av partiledelse, statsråder eller parlamentarisk ledelse. Ifølge Arnstad vil strategien fremover for å bøte på den sterke misnøyen mot den nasjonale styringen, være å styre etter Hurdalsplattformen og å ta kloke valg tilpasset situasjonen de er i. 

Ubesvarte spørsmål fra statsministeren

Altinget har vært i kontakt med Arbeiderpartiet for å få svar på om partiets statsminister Jonas Gahr Støre er villig til å holde seg borte fra den lokale valgkampen hvis det øker sjansen for gode lokale valg for Arbeiderpartiet. Altinget har også bedt om svar på hvilken strategi som er lagt for å bøte på den sterke misnøyen mot den nasjonale styringen, hvordan partiet har klart å miste så mange velgere på så kort tid og hvordan statsministeren vil gå frem for å begrense lekkasjen av velgere. 

Spørsmålene har foreløpig ikke blitt besvart.

– Risikerer å miste mye makt

Marthinsen mener regjeringspartiene fortsatt kan ha et lite håp om å få snudd nedgangen.

– Det er fullt mulig å både mobilisere og miste flere velgere på de seks månedene som gjenstår til lokalvalget. Det kan både bli bedre og verre, sier Marthinsen, og understreker:

– Det er en fordel å lede etter første omgang. Regjeringspartiene ligger under, og de risikerer å miste mye makt om de ikke bedrer situasjonen. 

Omtalte personer

Trygve Slagsvold Vedum

Finansminister (Sp), partileder, parlamentarisk nestleder, stortingsrepresentant
bachelor, sosiologi og statsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2002)

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024