9. mai 2023 kl. 05:00
Dette skjer i EU denne uken: Europadagen, regler mot grønnvasking og valg i Tyrkia
Mer penger til våpenindustrien, den sikkerhetspolitiske situasjonen og forholdet til Kina og Russland er noe av det som vil stå på den europeiske politiske dagsordenen denne uken, når det også er et viktig valg i EU-kandidatlandet Tyrkia.
Rikke Albrechtsen
EU-redaktørMandag 8. mai
- I Europaparlamentet ble det lagt frem et forslag fra forrige uke, som handler om å få mer penger inn i våpenindustrien, slik at det er mulig å trappe opp produksjonen av ammunisjon og granater, som Ukraina har stor etterspørsel på.
- Parlamentet diskuterte også nye måter å samle inn penger til EU-kassen på, for blant annet å betale tilbake milliardlånene som EU-kretsen tok opp i fellesskap under koronapandemien. Fra de europeiske folkevalgte har det kommet mange kreative forslag om nye EU-skatter, som garantert vil gi stressreaksjoner blant flertallet av landene. Dette er imidlertid bare en idékatalog, og ikke reell lovgivning.
- I Danmark ble det avholdt en stor konferanse i Folketinget, der politikerne diskuterte hva Danmarks prioriteringer i EU skal være i årene som kommer. Konferansen fant sted på Christiansborg, med innspill fra næringslivet, fagbevegelsen og innbyggerne. Utenriksminister Lars Løkke Rasmussen (M), flere partiledere og EU-talsmenn var også blant deltakerne.
Tirsdag 9. mai
- I dag er det er Europadagen. Derfor er EU-kommisjonens ukentlige møte avlyst, slik at de 27 kommissærene kan komme seg ut og vifte med EU-flagget.
- I Oslo markeres Europadagen av EU-delegasjonen i Norge. Arrangementet finner sted i Oslo Militære Samfund, og statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) fra Utenriksdepartementet holder et innlegg.
- Tysklands forbundskansler Olaf Scholz er innom Europaparlamentet for å legge fram sin analyse av EU-politikken akkurat nå.
Onsdag 10. mai
- Europeiske bønder vil være i fokus i Europaparlamentet, når parlamentarikerne skal diskutere hvordan landbruket kan hjelpes gjennom det grønne skiftet.
- De folkevalgte skal også stemme over om de kan godkjenne EU-regnskapet for 2021, som var det første året det ble utbetalt penger fra EUs milliardstore koronafond.
- I tillegg blir det debatt om europeisk asylbehandling, med fokus på hva som kan legges i et tredjeland, som blant annet den danske regjeringen også jobber for.
- EU-domstolens lavere instans, EU-retten, kommer med en avgjørelse i en sak som lavprisselskapet Ryanair har reist angående den danske og svenske regjeringens støtte til SAS i forbindelse med koronapandemien. Ryanair mener at EU-kommisjonens godkjenning av flyselskapets rekapitalisering, er i strid med EU-reglene.
Torsdag 11. mai
- På Stortinget skal en EU-relatert sak opp til behandling. Det gjelder om Stortinget kan gi samtykke til inngåelse av avtaler med Den europeiske union om norsk tilknytning til InvestEU. InvestEU er EUs program for investeringer i nyskapende og bærekraftig næringsliv. Programmet gjelder i utgangspunktet for perioden mellom 2021 og 2027.
- I Europaparlamentet skal de folkevalgte gjøre sitt standpunkt klart når det gjelder nye regler for å hindre såkalt grønnvasking, der produkter merkes som grønne til tross for at de ikke er det, eller produkter designes slik at de ikke kan repareres hvis de går i stykker.
- Samme sted skal også Borgerrettighetskomiteen og Komiteen for det indre marked stemme over sin linje i forslaget om regulering av kunstig intelligens som for tiden er på vei gjennom EU-systemet.
Fredag 12. mai
- De europeiske utenriksministrene møtes i Stockholm for sitt halvårlige uformelle to-dagers møte, i EU-sjargong kjent som «Gymnich». Høyt på dagsordenen står den russiske invasjonen av Ukraina, blant annet hvordan EU kan engasjere land i resten av verden når det gjelder konsekvensene av krigen. I tillegg står forholdet til Kina på dagsordenen.
- Samme dag opphever Danmark grensekontrollen med Sverige, som har vært i gang siden januar 2016. Til gjengjeld videreføres grensekontrollen mot Tyskland.
Søndag 14. mai
- Innbyggerne går til valgurnene i EUs store nabo Tyrkia, som både er en viktig strategisk partner og en offisiell kandidat til et sete i unionen. Nå skal det avgjøres om tyrkerne vil avsette president Recep Tayyip Erdoğan, som har sittet stabilt ved makten i flere tiår. Kemal Kılıçdaroğlu er utfordreren, som står side om side med presidenten på meningsmålingene.
EU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
Siste fra EU/EØS