Dette skjer i EU/EØS i uke 18: Den europeiske valgkampen går i gang
Europaparlamentet har lukket døra for denne mandatperioden, og EU-kommisjonen har fri. På Stortinget skal utenriksministerens EU-redegjørelse opp til debatt, og i Maastricht går den første store felleseuropeiske valgdebatten av stabelen når Ursula von der Leyen med flere barker sammen på scenen.
Thomas Lauritzen
Europa-analytikerIngrid Skovdahl
DeskjournalistMandag 29. april
Mandag gikk startskuddet på det som blir noen uvanlige uker og måneder for det europeiske samarbeidet: Europaparlamentet holdt i forrige uke sin siste sesjon for denne femårige mandatperioden, og nå er valgkampen offisielt i gang for de 27 EU-landene. 6.–9. juni er det valg.
Parlamentets sjefstalsmann og generaldirektør for kommunikasjon, Jaume Duch Guillot, startet denne uken med en briefing i Brussel om det siste parlamentets vedtak og om utfordringene som venter det kommende parlamentet.
Mandag var det også et møte i Luxembourg mellom de europeiske landbruksministrene. På dagsordenen stod først og fremst problemene i den europeiske landbrukssektoren og protestene de siste månedene fra europeiske bønder som krever mindre harde regler og færre restriksjoner for produksjonen deres.
I Gent i Belgia startet et to dager langt uformelt ministermøte om implementering og iverksettelse av asyl- og migrasjonspakten som nylig ble vedtatt i EU. Statssekretær i justisdepartementet, Even Eriksen (Ap), reiste ned for å delta som observatør.
Mandag kveld åpnet Politico Europe og Studio Europa Maastricht den første store debatten mellom de europeiske partigruppenes såkalte «spitzen-kandidater», som symboliserer det overordnede kappløpet om EUs topposter etter valget. På scenen i Maastricht debatterte åtte kombattanter temaer som klimapolitikk, utenriks- og sikkerhetspolitikk og europeisk demokrati. Blant deltakerne var den konservative kommisjonspresidenten Ursula von der Leyen, sosialdemokraten Nicolas Schmit, Bas Eickhout fra De grønne og Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti.
Tirsdag 30. april
I Brussel får det belgiske EU-formannskapet besøk av utenriks- og europaministre fra medlemslandene og kandidatlandene. De skal blant annet ha et uformelt møte om unionens neste utvidelse. Møtet markerer dessuten 20-årsjubileet for den siste store utvidelsen østover, som trådte i kraft 1. mai 2004.
På dagens stortingsmøte skal utenriksminister Espen Barth Eides (Ap) halvårlige redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker opp til debatt. Redegjørelsen ble holdt forrige tirsdag – her kan du lese Altingets oppsummering, hvis du ikke fikk den med deg. Utenriksministeren vil være til stede på Stortinget under debatten.
I anledning EØS-avtalens 30-årsjubileum arrangerer NHO Indre markedskonferansen 2024 i samarbeid med Nærings- og fiskeridepartementet. På dagsordenen står blant annet en redegjørelse for EØS-utredningen og en panelsamtale om veien videre i norsk Europapolitikk etter EØS-utredningen. Michel Barnier – den franske politikeren som ledet Brexit-forhandlingene fra EUs side – skal holde en tale og en samtale med EØS-utvalgsmedlem Oda Sletnes. EØS-utvalgsmedlemmene Knut Sunde og Line Eldring (leder) redegjør for EØS-utredningen, og EUs ambassadør til Norge, Nicolas da la Grandville, holder et avslutningsinnlegg.
Onsdag 1. mai
EU-kommisjonen holder ikke sitt sedvanlige ukentlige møte, og det politiske Brussel er generelt ganske stille resten av uken.
Det er arbeidernes internasjonale kampdag. Altinget har laget en oversikt over stedene der toppolitikerne har valgt å holde sine taler.
Torsdag 2. mai
Arena Senter for europaforskning ved UiO arrangerer et seminar om EØS og Norges forhold til EU, med særlig fokus på klimatiltak. Seminaret finner sted på biblioteket i Georg Sverdrups hus på Blindern.
Fredag 3. mai
Partigruppen De Grønne starter valgkampen med en kampanjestart i Brussel.
Samtidig innleder norske Miljøpartiet De Grønne sitt landsmøte, som varer fram til søndag. Landsmøtet blir avholdt på Quality Hotel Expo på Fornebu.
---
Denne saken ble først publisert i danske Altinget. Den er oversatt og utvidet av Ingrid Skovdahl.
Rettelse mandag 30.04.24 kl. 10.18: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) reiste til Helsingfors mandag for å besøke Finlands president Alexander Stubb. Denne turen ble avlyst fordi utenriksministeren forlenget helgens opphold i Ryiadh, der han deltok på et møte om situasjonen i Midt-Østen.